Welke make-up producten gebruik je voor een stralende look?
Er zijn zoveel make-up producten op de markt, dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Dagelijks komen er nieuwe make-up producten bij, maar waar zijn ze allemaal voor? Met deze reportage proberen we wat orde in de chaos te brengen. Want welke producten heb je nou eigenlijk nodig en wat doen ze voor je uitstraling?
Voor de make-up: Dagcrème!
Een mooie make-up begint bij een goede dagcrème. Zodra je gezicht is opgefrist met wat lauw water, kun je de dagcrème aanbrengen. Zodra deze is ingetrokken ben je klaar voor de rest. Pas nadat de dagcrème goed is aangebracht, is de primer aan de beurt. Ook deze wordt aangebracht, voordat de rest van de make-up aan de beurt is.
Primer, nog voor de make-up!
Met een primer blijft je make-up wat langer zitten. Het voorkomt dat foundation of oogschaduw zich in de huidplooien of rimpeltjes gaat ophopen. Er zijn heel wat verschillende primers te koop. De meeste primers bevatten siliconen. Siliconen zorgen voor een laagje op de huid waardoor vochtverlies wordt tegengegaan en hydratatie van de huid wordt bevorderd. Met een primer vormt dus eigenlijk een beschermlaagje aangebracht tussen huid en make-up.
Gladder en egaler
De bedoeling van een primer is dat je huid er gladder en egaler uit gaat zien. Hij vult de lijntjes en grovere poriën op. Hierdoor laat je foundation zich makkelijk uitsmeren en zal er egaler uitzien. Je zal merken dat je foundation, maar ook de rest van je make-up mooier blijft zitten als je een primer gebruikt, voordat je de rest van de make-up gaat aanbrengen.
Een primer is niet echt noodzakelijk. Ik heb jaren zonder gedaan, maar als je het eenmaal gewend bent, wil je eigenlijk niet meer zonder. Zeker als je een rijpere of oudere huid hebt, kan het gebruik van een primer erg prettig zijn.
Hoe breng je hem op?
Heel simpel, gewoon met je handen, maar je kunt er ook een foundationkwast of beautyblender voor gebruiken. Breng geen dikke laag aan, een dun laagje primer is meer dan voldoende. Er bestaan speciale oogprimers die je kunt gebruiken voor je oogleden zodat je oogschaduw mooier blijft zitten.
Foundation
Belangrijk bij een foundation is de keuze van de kleur. Als je niet de juiste kleur gebruikt ziet het er niet mooi uit. Dit betekent dat je voor de verschillende seizoenen, verschillende kleuren gebruikt. In de zomer heeft je huid immers een andere kleur dan in de winter. Probeer verschillende tinten foundation uit op je gezicht en kies een kleur die het meest op je huidskleur lijkt, zonder dat je de foundation hebt uitgesmeerd.
Verschillende formules
Foundations zijn verkrijgbaar in verschillende formules: vloeibaar, compact, poeder, crèmeachtig en er bestaan zelfs foundationsprays. De keuze is deels gebaseerd op je huidtype en deels op je persoonlijke voorkeur maar ook je huidtype speelt een belangrijke rol. Bij een droge huid kun je beter voor een vloeibare foundation kiezen, een moussefoundation is weer beter geschikt voor de vettere huid.
Verder is het een keuze welke dekking jij mooi vindt. Wil je liever een natuurlijke foundation? Of juist een dekkende? Een matte of een glanzende? De keuze is aan jou, wat jij mooi vindt.
Hoe breng je de foundation aan?
Je kunt de foundation op verschillende manieren aanbrengen. Met je vingers (meeste kans op vlekken), met een kwast, sponsje of met een beautyblender.
Begin met het insmeren van je voorhoofd. Verspreid met horizontale lange bewegingen de foundation richting je slapen. Let erop dat het product goed wordt uitgesmeerd en mooi overloopt bij de haargrens. Op je neus, kin en wangen maak je verticale bewegingen. Je kunt eventueel een klein kwastje gebruiken voor de hoekjes bij je neus of ogen.
Lastige plekjes
Als er onregelmatige plekjes in je gezicht zitten (wallen, acne, vlekjes) dan kun je die plekjes nog een keer extra behandelen en bedekken met de foundation.
Wat doet een foundation niet
Een foundation is niet bedoeld om je huid bruiner te maken. Dit geeft echt geen mooi resultaat. Je zult er absoluut mooier uitzien als je de juiste kleur gebruikt.
Poeder
Als je de foundation mooi en gelijkmatig hebt aangebracht, kun je de foundation fixeren met een laagje poeder. Ook hierin zijn verschillende keuzes. Er is losse poeder, maar je kunt ook kiezen voor een tablet. Kies je voor een gekleurde poeder (let er dan wel op dat de kleur goed overeenkomt met je huid) of kies je een transparante matte poeder.
De poeder voorkomt dat de foundation eraf gaat en je huid er vettig uit gaat zien (glimmen).
Waarmee breng je de poeder aan?
Om vlekken te voorkomen kun je het beste de poeder aanbrengen met een poederkwast. Bij sommige poeder wordt een sponsje bijgeleverd, maar die kun je beter niet gebruiken. Als je een goede dekkende foundation hebt gebruikt heb je niet veel poeder nodig. De poeder is eigenlijk alleen bedoeld om de foundation te fixeren en het glimmen te voorkomen.
Blush of rouge
Met een rouge of blush kun je weer wat kleur op je gezicht terug brengen. Vroeger werd er over rouge gesproken, tegenwoordig wordt meer de term ‘blush’ gebruikt. De manier waarop blush wordt aangebracht is afhankelijk van de tijd. Zo werd in de jaren 80 nog flink uitgepakt met schreeuwende kleuren, maar in de jaren 90 werd dit (gelukkig) een stuk subtieler.
Kies een geschikte blush
Kies een blush die bij je past. Ook hier is weer uit verschillende producten te kiezen, bijvoorbeeld de poeder blush, de vloeibare blus of de crèmeblush. Iedere blush heeft weer een ander effect. Belangrijk om rekening te houden met je huidtype. Ik zou je bijvoorbeeld met een vette huid geen crème of vloeibare blush aanraden.
Het meest gebruikt is de poeder blush en eerlijk gezegd kies ik daar zelf ook altijd voor. De blush kun je aanbrengen met een niet al te grote brushkwast. Zorg er voor dat er niet teveel blush aan je kwast zit, want je hebt maar een klein beetje nodig.
Vorm van het gezicht bepaald
De blush breng je aan op je wangen om de vorm van je gezicht iets te veranderen. Het streven is het effect te bereiken van een ovaal gezicht. De vorm je gezicht bepaald dus waar de blush wordt aangebracht. Zorg dat de blush mooi overloopt in de rest van de make-up.
Bronzer
Met een bronzer kun je schaduwen in het gezicht creëren. Net als bij de brush is het streven een ovaal gezicht te benaderen. Gebruik niet teveel want juist bij het gebruik van een bronzer is het belangrijk dat het er zo natuurlijk mogelijk uit ziet.
Kies de juiste bronzer
Ook bij het gebruik van een bronzer is het belangrijk dat je de juiste bronzer kiest. Net als bij de brush zijn er bronzers te vinden als: poeder, vloeibaar, mousse of stick. Kies liever geen vloeibare bronzer als je een vette huid hebt. Een poeder bronzer is eigenlijk ideaal en blijft het beste zitten bij een normale of vette huid. Is je huid wat droger, dan kan een vloeibare bronzer, stick of mousse juist weer wel heel prettig zijn.
Aanbrengen bronzer
Het beste kun je de bronzer aanbrengen met een kwast. Er zijn diverse soorten bronzerkwasten te koop. Vloeibare bronzers kun je ook met je vingers aanbrengen of met een beautyblender.
Highlighter
Met een highlighter breng je een mooie glans aan op bepaalde onderdelen van je gezicht, zoals bijvoorbeeld de jukbeenderen. Een highlighter is, net als de blush en de bronzer, bedoeld te streven naar een optimale vorm van het gezicht. Ook highlighters zijn er in verschillende vormen: poeder, vloeibaar of crème. Hierbij geldt weer dat bij een vette en normale huid je beter kunt kiezen voor de poedervorm en bij een droge kun je kiezen voor een vloeibare hightlighter of crème.
Bedoeling van highlighter
Het doel van een highlighter kan verschillend zijn. De een wil een mooie glans en de ander wil de vorm van het gezicht accentueren of er fris en wakker uitzien.
Verschillende kleuren en tinten
Highlighters zijn er in verschillende kleuren en tinten. Afhankelijk van jouw smaak en wat jou het mooiste staat, kun je hier een keuze in maken. De highlighter kun je aanbrengen met een kwast of met je vingers. Plekken waar je het kunt aanbrengen zijn: voorhoofd, neusbrug, jukbeenderen, binnenste ooghoeken, onder de wenkbrauw, onder de blush, bovenlip (cupidoboog) en de kin.
Wenkbrauwen
Met een potlood kun je extra haartjes tekenen in je wenkbrauwen. Dit kun je doen om ze wat groter te maken, maar ook om ze strakker te maken of meer op te laten vallen. Zorg dat er een goede punt aan je potloodje zit en gebruik een schuine kwast. Houd er wel rekening mee dat hoe donkerder (en zwaarder) je wenkbrauwen, hoe strenger de looks.
De kleur
Zorg dat de kleur overeenkomst met de kleur van je wenkbrauwen. Na het aanbrengen van de poeder of potlood kun je eventueel de wenkbrauwen fixeren met een wenkbrauwgel.
Oogschaduw
De oogschaduw is er in vele merken en kleuren te vinden, het is echter nog niet zo eenvoudig je ogen van mooie, passende oogschaduw te voorzien. Want wat bij de één prachtig staat, staat bij jou misschien meer als een mislukte clownsact. Hoe je ogenschaduw aanbrengt en de keuze van de kleur is van vele dingen afhankelijk: kleur, stand van je ogen, vorm van de wenkbrauwen, dag of avond, ogen dicht bij elkaar of juist wat verder van elkaar vandaan.
Meerdere kleuren
Een mooie oogschaduw aanbrengen is niet een kwestie van het opsmeren van één kleur. Door een mengeling van verschillende kleuren kun je de ogen accentueren. Voor je de oogschaduw aanbrengt is het belangrijk dat je een klein beetje primer op het ooglid hebt gesmeerd. Zelf doe ik daarna ook altijd nog wat foundation en een beetje poeder, zodat er een goede basis is gelegd om de oogschaduw aan te brengen. Hierdoor blijft ogenschaduw een stuk langer en beter zitten. Als je meerdere kleuren gebruikt, zorg er dan voor dat je de lichte kleur altijd aanbrengt op de binnenkant van het ooglid. Laat kleuren mooi in elkaar vervagen.
Poeder of crème
Oogschaduw is er in verschillende vormen, ze zijn er in crèmevorm, tablet en als losse poeder. Losse poeder kan lastig zijn, omdat het snel op je wangen dwarrelt en dat wil je natuurlijk niet. Het nadeel van de crèmevorm is dat hij sneller vlekkerig wordt. De meeste makkelijke vorm is dus de tablet oogschaduw.
Aanbrengen oogschaduw
Oogschaduw kun je het beste aanbrengen met een kwastje, nog beter is kwastjes te gebruiken in verschillende dikten en vormen. Soms wil je maar een klein detail ergens aanbrengen en dan is een fijn penseeltje erg prettig.
Je zult merken dat ook bij een oogschaduw opgaat: alle waarde naar zijn geld. Goedkopere merken zijn doorgaans veel minder gepigmenteerd dan de wat duurdere merken. Ze blijven vaak ook veel minder goed zitten. Je kunt beter één of twee goede producten kopen, dan een heleboel rotzooi.
Natuurlijk kun je ook voor je vingers kiezen om je oogschaduw aan te brengen, maar het is lastig met je vingers secuur te werken. Zeker als je met meerdere kleuren wilt gaan werken, is het gebruik van je vingers eigenlijk geen optie.
In dit filmpje is goed te zien hoe je meerdere kleuren oogschaduw met elkaar kunt combineren.
Je kunt ook op deze pagina kijken voor verschillende voorbeelden.
Oogpotlood en eyeliner
Een oogpotlood zijn potloodjes waarmee je de contouren van je ogen beter kunt accentueren. Ze zijn verkrijgbaar in donkere kleuren als: zwart, bruin, blauw of groen.
Een eyeliner is vloeibaar, zit vaak in een flesje met een heel dun kwastje zodat je heel secuur een lijntje rond de ogen kunt trekken. Zowel een oogpotlood als een eyeliner hebben dus het doel je ogen te accentueren, maar beiden op een eigen manier. Een eyeliner is veel strakker aan te zetten dan een oogpotlood.
De eyeliner
Eyeliners heb je in verschillende vormen: vloeibare eyelinder of een gel eyeliner. Er zijn ook eyeliners die op een potlood lijken, maar als je de dop eraf haalt zie je dat er een spits kwastje zit.
Eyeliner is verkrijgbaar in verschillende kleuren, de kleuren die je het meeste zal aantreffen zijn: zwart, bruin, grijs, blauw of groen. Heb je een feestje? Dan zijn er ook eyeliners te koop met glitters voor een extra feestelijk resultaat.
Hoe gebruik je het?
Het zetten van een goede, strakke eyeliner vergt vaak wat oefening. Het is de bedoeling dat hij strak tegen de winters wordt gezet en dat kan best een beetje lastig zijn. Een eyeliner kan heel subtiel worden aangebracht met een heel smal streepje wat je haast niet ziet tot die prachtige brede 60-jaren eyeliners die met zo’n mooie scherpe punt naar boven lopen.
Zelf gebruik ik de eyeliner iedere dag. Ik heb nog liever geen oogschaduw op dan geen eyeliner. Een eyeliner geeft je ogen pure aantrekkingskracht.
Het gebruik van het potlood
Een eyeliner zorgt voor de strakkere, hardere lijnen. Met een kohlpotlood wordt het allemaal wat zachter, dromeriger. Je kunt het zelfs nog verzachten door het potlood met een kwastje te vervagen.
Om het risico op een ooginfectie te verkleinen, deel je potlood niet met anderen.
Mascara
Mascara breng je als laatste aan op je ogen en is direct de finishing touch. Zonder mascara zijn je ogen nog niet echt af. Een goede mascara kleurt je wimpers en maakt ze voller en/of langer. Je kunt kiezen uit waterproof of niet. Het voordeel van waterproof: het loopt niet uit als je ogen vochtig worden of wanneer je door de regen loopt of in een zwembad duikt. Het nadeel van waterproof: Het is lastig te verwijderen van de wimpers. Je hebt er echt een goede reinigingslotion voor nodig.
Niet alles even prettig
Er zijn heel wat verschillende mascara’s te koop, maar niet alle mascara’s werken even prettig. De een is te nat, de ander klontert te veel. Daarnaast is het ook (de vorm van) het borsteltje belangrijk. Dit kan heel persoonlijk zijn. Let er bij de aankoop dus op dat het een mascara is die jij prettig vindt. Bij de meeste drogisterijen staan testers, zodat je vooraf kunt uitproberen of dit een mascara is die bij jou past.
Wimperkruller
Na het aanbrengen van de mascara kun je eventueel gebruik maken van een wimperkruller om de wimpers langer te laten krullen. Pas goed op dat je geen onverwachte beweging maakt, als je haartjes net geklemd in de kruller zitten. Het krullen van je wimpers is een secuur werkje.
Kunstwimpers
Natuurlijk kun je ook kiezen voor nepwimpers. Ze zijn als volledige wimpers te koop, maar je kunt ook kiezen voor kleine stukjes om je wimpers wat voller te maken. Het opzetten van nepwimpers vergt wel wat oefening. Gebruik altijd de lijm die bij de wimpers wordt geleverd en ga niet met andere lijmsoorten aan de slag. De speciale wimperlijm laat zich eenvoudig verwijderen zonder je eigen haartjes los te trekken.
Houdbaarheid
Een mascara gaat gemiddeld zo’n drie maanden mee. Daarna is hij uitgedroogd en aan vervanging toe. Om het risico op een ooginfectie te verkleinen, deel je mascara niet met anderen.
Lippenstift
Mijn zoon zei laatst tegen mij dat het hem nooit opviel of ik nou wel of geen make-up op mijn gezicht had, behalve mijn lippenstift. Ik kan mij volledig opmaken (ogen, eyeliner, poeder, blush, noem maar op) en hij zegt niks. Maar als ik alleen lippenstift op doe is zijn reactie gelijk: ‘Oelala, met wie heb jij een afspraak?’ Dat is dus de werking van lippenstift…
Kies de juiste kleur
Ook van de lippenstiften zijn er ontelbare soorten en kleuren. Eerlijk gezegd vind ik maar weinig lippenstiften echt prettig. De eisen die ik aan een goede lippenstift stel zijn: mooie kleur, plakt niet, blijft goed zitten en je voelt hem niet op je lippen zitten. Er zijn niet heel veel lippenstiften die aan deze eisen voldoen.
Hoe breng je de lippenstift aan?
Gebruik eerst een lippotlood om de contouren van je lippen te tekenen. Kies hiervoor een potlood in (ongeveer) dezelfde kleur als je lippenstift. Je kunt eventueel de lippen ook alvast inkleuren met het potlood. Je zal zien dat je lippenstift dan langer blijft zitten. Na het lippotlood kun je de lippenstift aanbrengen.
Wil je helemaal je lippen laten stralen? Dan kun je na de lippenstift nog een lipgloss gebruiken.
Fixatie over de make-up
Zit je make-up helemaal goed? Dan kun je er wat fixatie overheen sprayen om er voor te zorgen dat je make-up ook de rest van de dag, zo goed mogelijk blijft zitten. Er zijn verschillende fixing sprays verkrijgbaar.
Meer informatie
Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Zo houd je je lippen zacht & verzorgd in de winter
Nieuwe make-up. Van deze aankopen word ik blij!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com