Lust ik wel!
Regelmatig surf ik even langs de website van het Voedingscentrum. Bijvoorbeeld om de caloriechecker te raadplegen of digitaal te neuzen in hun uitgebreide verzameling gezonde recepten. Als ik iets over gezonde voeding wil weten, vind ik daar meestal wel het antwoord. Je vindt er trouwens niet alleen tips en informatie voor volwassenen, maar ook voor de allerkleinsten. Kinderen en gezonde voeding kan best een lastige combinatie zijn. Want je wilt ongetwijfeld dat ze gezond eten, maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Hoe bouw je het op?
Eigenlijk op dezelfde manier als dat je kind leert praten of lopen. Namelijk door te oefenen! Is het echt zo eenvoudig? Ja, eigenlijk wel. Nou ja, een beetje hulp hierbij kan prettig zijn. Want hoe bouw je het op? Wat mag je baby eten? En wat nog niet? Gelukkig wordt door het Voedingscentrum ook op al die vragen antwoord gegeven. Namelijk in het boek: “Lust ik wel!”
Lust ik wel!
“Lust ik wel! – Van eerste hapjes tot alles wat de pot schaft” is een uitgave van Stichting Voedingscentrum Nederland. De titel verraadt al een hoop, het is namelijk een informatief kookboek vanaf de allereerste hapjes van een baby tot de warme hap van volwassenen (en alles wat daartussen zit). Smakelijke, gezonde recepten als inspiratiebron, omdat het best lastig is om zelf iedere keer weer iets nieuws te verzinnen. De recepten in dit boek zijn geschikt voor het hele gezin! Niks verschillende potjes koken dus. Je eet gewoon met elkaar uit dezelfde (gezonde en smakelijke) ruif.
In het begin van het boek worden allerlei tips gegeven over bijvoorbeeld de eerste hapjes, wat je baby wel en niet mag eten, tips voor aan de eettafel, voedselallergie, hygiënisch werken, meerdere hapjes tegelijk maken en nog veel, véél meer!
Spelen met smaken
Om ervoor te zorgen dat je kind alle gerechten lekker gaat vinden is het belangrijk om hem op jonge leeftijd al zoveel mogelijk te laten proeven. Laat je dreumes kennis maken met allerlei verschillende groenten, eiwitten (vlees, vis, kip, ei, peulvruchten) en koolhydraten (brood,pap, rijst, pasta, aardappelen).
De kans is groot dat je kindje niet alles direct lekker vindt. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem, want oefening baart kunst en de kans is groot dat wanneer je het vaker aanbiedt, hij het steeds meer gaat waarderen. Met een beetje geluk eet hij na zijn eerste jaar gewoon met de pot mee. Dat is niet alleen gezond, maar ook heel erg handig.
Wat is Het Voedingscentrum
Misschien vraag je je af wat het Voedingscentrum precies is en of het wel betrouwbaar is. Je hebt immers het beste met je kindje voor, dus die vraag snap ik wel. Er is immers genoeg onzin op internet te vinden. Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Een betrouwbaar adres dus!
Recept: Kippensoep met rijst
Het is altijd lastig uitleggen hoe iets smaakt als je het zelf niet hebt gegeten. Daarom ben ik met dit boek aan de slag gegaan en heb ik er één recept uit gehaald om het met jullie te delen. Je kunt het dan zelf namaken en proeven. Ben ik natuurlijk heel benieuwd of je het lekker vond, deel gerust je mening hieronder. Persoonlijk vond ik deze kippensoep erg lekker, vooral omdat er een overdaad aan verse groente in gaat. Echter ook de mannen hier in huis (doorgaans niet de grootste groente eters) waren erg enthousiast.
Als werkende moeder, die altijd tijd te kort komt maar toch een gezonde maaltijd op tafel wil zetten, heb ik gekozen voor zakjes schoongemaakte groente (worteltjes, prei, sperziebonen) en voorgesneden kippendijen. Je kunt de kosten van dit recept drukken, door de groente en kip gewoon zelf te snijden.
Benodigdheden
75-100 gram zilvervliesrijst
stukje gemberwortel
1 ui
250 gram prei
100 gram worteltjes
150-250 gram sperziebonen
1 eetlepel olie
½ eetlepel kerrie
750 cc (kokend) water
¼ kippenbouillontablet met minder zout
200-250 gram kippendijfilet (of kipfilet)
sambal (naar wens)
- Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing in water gaar.
- Schil het stukje gemberwortel en rasp het grof.
- Maak de groente schoon.
- Snijd de ui in snippers, de prei in ringen, de worteltjes in plakken en breek de sperziebonen eenmaal.
- Fruit de ui met de kerrie in de olie. Fruit de geraspte gemberwortel kort mee.
- Voeg de prei, de sperziebonen, 750 ml water en het stukje bouillontablet toe.
- Kook de groente 5 minuten
- Snijd de kip in reepjes en bestrooi ze met peper.
- Doe de kip en de plakjes wortel bij de soep en kook het geheel no 5 minuten. Roer de rijst door de soep.
Maak aan tafel de soep voor de volwassenen op smaak met wat sambal. Voor een volledige avondmaaltijd kun je er eventueel wat volkorenbrood bij serveren.
Voedingswaarde voor een volwassene met 2 volkoren boterhammen: 490 kcal, 11 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 55 g koolhydraten, waarvan 7 g suikers, 13 g vezel, 38 g eiwit, 150 g groente, 1,4 g zout.
Heb je nog kip over? Het is nog 3 maanden houdbaar in de vriezer en 2 dagen in de koelkast (goed afgedekt).
Meer dan een receptenboek
De soep smaakte heerlijk en ik werd vooral erg blij van al die groente en de korte bereidingstijd. Ik ben niet langer dan een half uur bezig geweest, voor de soep helemaal klaar was. Vergis je trouwens niet, want Lust ik wel! is meer dan een verzameling recepten.
Persoonlijk vond ik het hoofdstuk over invriezen erg interessant. Ik vind het wel eens lastig om te bepalen of iets kan worden ingevroren en hoe lang iets dan houdbaar blijft in de vriezer.
Specificatie Lust ik wel!
Titel | Lust ik wel! |
Uitgeverij | Stichting Voedingscentrum Nederland |
Auteur | Stichting Voedingscentrum Nederland |
Aantal pagina’s | 127 |
Prijs | 12,95 euro |
ISBN | 9789051770780 |
Bestel direct | Voedingscentrum (Code: OEZ2019) |
Op het verlanglijstje!
Met de feestdagen in zicht, is dit voedingsboek (want het is meer dan een kookboek) een absolute aanrader voor de verlanglijst! Met “Lust ik wel” doe je namelijk niet alleen jezelf een plezier, maar ook nog eens je hele gezin.
Meer informatie
Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Mijn kind lust niets
Klein koksmaatje in de keuken
Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Gooien met eten
Gezonde lunch voor mee naar school
Trucs om groente te laten eten
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
Groente hapje – Prakje of potje?
Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Wegwijs in de voedingsjungle
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp