Mijn kind is lui. Wat kan je hieraan doen?

Mijn kind is lui. Wat nu?

Je kent het vast wel. Zeker als je een puber in huis hebt lopen: hij of zij is met geen stok vooruit te branden. Hij hangt de hele dag op de bank. Huiswerk hoeft er niet gedaan te worden (volgens hem dan) of hij is echt niet van plan om even iets voor je te halen bij de winkel. Lui zijn we allemaal op zijn tijd, maar soms zou je het toch wel fijn vinden als dat joch (of die meid) van je meer pit zou laten zien en ervoor zou gaan… Wat doe je eraan en eigenlijk ook wel: moet je er iets aan doen?

Gewoon lui of vaak lui?

Er zit natuurlijk een groot verschil in eens een keertje lui zijn of altijd lui zijn. Gaat het om af en toe eens niks willen, dan is er weinig aan de hand. Jij hebt ook vast weleens een dag dat je liever op de bank hangt dan de badkamer gaan boenen of een rapport van je werk bestuderen. Is je kind vaker lui, dan kán er meer aan de hand zijn. Waarom is hij niet te motiveren voor iets? Is hij altijd maar moe, dan kan er zowel lichamelijk als emotioneel/mentaal meer aan de hand zijn. Heb je dat allemaal uitgesloten, dan kan je overgaan tot actie!

Heeft je kind een doel?

Een doel hebben om je voor in te zetten kan zeker helpen om je over onwil heen te zetten qua huiswerk of naar school gaan. Of zelfs bij het kiezen van een studie. Je weet dan immers waarom je iets doet of kiest. Weet je zoon of dochter het zelf eigenlijk ook niet? Kijk dan eens of je hem hierbij helpen kan. Jullie kunnen samen eens bedenken wat je kind leuk vindt, goed kan en bijvoorbeeld energie van krijgt.

Hebben jullie dat op een rijtje, dan zou je kunnen kijken welke beroepen daar dan bij passen. Hoeft nog helemaal niet meteen een vaststaand feit te zijn dat hij dat dan moet worden, maar het kan wel helpen om een richting te geven en hem zo te motiveren om goed zijn best te doen en zin in school en studie te krijgen/houden.

lijn groen oudersenzo
Mijn kind is lui. Wat nu?

Slaap is belangrijk

Natuurlijk weet je dat slapen belangrijk is en dat je eerder lui zal zijn als je ook moe bent. Bij pubers heb je daar niet alles meer over te zeggen, want die doen toch wel waar ze zelf zin in hebben. Je kunt ze misschien aan het begin van de middelbare school nog naar boven sturen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook braaf gaan slapen… Je kunt er uiteraard wel een goed gesprek over beginnen. En eventueel erop staan dat telefoons beneden blijven. Bij jongere kinderen zorg je wel dat ze op tijd op bed liggen en dat ze ook al rustig zijn voordat ze naar bed gaan, zodat ze sneller in slaap kunnen vallen.

Wees belangstellend

Het schijnt zo te zijn dat er veel tieners zijn die het gevoel hebben dat ze door hun ouders niet meer gesteund worden. Ook je puber heeft gewoon aandacht nodig! En als jij die aandacht geeft, zal hem dat motiveren om gezellig met je om te gaan en dingen met of voor je te doen. Natuurlijk is hij niet klein meer, maar het is juist zo leuk om op een steeds volwassener manier met ze te kunnen communiceren. Laat zien dat je interesse oprecht is en dat het je wel degelijk heel veel doet hoe het met hem of haar gaat en wat hij of zij meemaakt!

Geef het goede voorbeeld

Tja, als pa of moe zelf niks anders doet dan achter een beeldscherm hangen en heen en weer bewegen tussen telefoon, tv en tablet…hoe kan je dan verwachten dat het kind het anders doet? Wees zelfs geen beeldschermplakker, onderneem zelf leuke dingen en vraag hem of hij meedoet. Doet hij dat, dan heb je helemaal winst. Maar ook als hij het niet (meteen) doet, dan geef je wel het voorbeeld dat het ook anders kan.

Wees wel enthousiast over de dingen die je doet. Als je gaat hardlopen en je komt dan al zuchtend weer binnen (of je gaat al mopperend de deur uit omdat het weer ‘moet’) dan geef je hem juist mee dat bewegen vreselijk is en werkt het juist averechts.

Verantwoording kan motiverend werken

Als een kind altijd maar opdrachten krijgt en zelf niks mag bepalen, dan is het logisch dat het ervan baalt. Maar geef je je kind de verantwoording ergens voor, dan kan dat juist motiverend werken. Jij stelt vertrouwen in je kind (dat je het misschien wel in de gaten houdt of het goed gaat, dat hoeft hij niet te weten…), wat hem zelfverzekerder zal maken én het is een veel mooiere uitdaging voor hem.

Wees positief

Zorg voor een positieve sfeer in huis. Als er iets is wat niet motiverend werkt, dan is het wel een negatieve sfeer. En zit je eenmaal in een negatieve spiraal, dan wordt het alleen maar erger. Zorg je voor een vrolijke, opgeruimde sfeer, met liefdevolle én motiverende aandacht, dan sta je zeker al met 5-0 voor. Positiviteit kan heel besmettelijk werken, dus maak daar maar gebruik van. Andersom werkt het helaas ook. Dus opnieuw: geef het juiste voorbeeld!

liefs Wil

Meer informatie

Hoe ga ik om met agressief gedrag van mijn puber?
Mijn puber heeft verkeerde vrienden! Wat nu?
Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?
Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?
Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *