Lintwormen: Kleine indringers met grote gevolgen
Vanmorgen las ik dit gruwelijke bericht. Een Amerikaanse man had al enige tijd last van migraine. Dacht hij. In werkelijkheid bleek hij lintwormlarven bij de hersenen te hebben. Dat is toch voer voor de reinste horror! Je moet er toch niet aan denken dat zich een nest lintwormen in je hoofd vormen. Hoe komen die daar in hemelsnaam? En hoe krijg je lintwormen. Nou, die vragen, inspireerden mij dus tot deze blog.
Wat zijn lintwormen?
Lintwormen zijn parasitaire wormen die behoren tot de klasse van platwormen. Deze beestjes kunnen in verschillende maten komen, soms zelfs uitgroeien tot enkele meters lang. Ze leven in de darmen van hun gastheer, waar ze zich voeden met de voedingstoffen die jij consumeert. Er zijn verschillende soorten lintwormen die mensen kunnen besmetten, vaak afkomstig van geïnfecteerde dieren of besmet voedsel.
Jij als gastheer
Maar hoe komt zo’n lintworm dan in ons lichaam terecht? De meest voorkomende manier is door het eten van rauw of onvoldoende gekookt vlees, zoals varkensvlees of vis die besmet is met lintwormeitjes of larven. Ook kan direct contact met geïnfecteerde dieren of een besmette omgeving een rol spelen. Eenmaal binnen, hecht de lintworm zich vast aan de darmwand en begint te groeien.
Alleen in de darmen?
Hoewel lintwormen voornamelijk bekend staan om hun verblijf in de darmen van hun gastheer, kunnen bepaalde soorten lintwormen ook andere delen van het lichaam beïnvloeden. Dit gebeurt meestal wanneer de eitjes of larven van de lintworm zich verspreiden buiten de darmen en cysten vormen in andere weefsels of organen. Deze aandoening staat bekend als cysticercose.
Cysticercose wordt voornamelijk veroorzaakt door de eitjes van de Taenia solium (varkenslintworm), wanneer deze worden ingeslikt. In plaats van zich te ontwikkelen tot volwassen lintwormen in de darmen, kunnen de eitjes uitkomen en de larven door de bloedbaan naar verschillende delen van het lichaam reizen, zoals de spieren, ogen, hersenen, en zelfs het ruggenmerg. Wanneer de larven zich nestelen in deze gebieden, vormen ze cysten die de werking van de getroffen organen kunnen beïnvloeden en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Neurocysticercose
Een van de meest ernstige vormen van cysticercose is neurocysticercose, waarbij de cysten zich vormen in de hersenen. Dit kan leiden tot neurologische symptomen zoals hoofdpijn, epileptische aanvallen, verwardheid, en zelfs levensbedreigende situaties. De behandeling van cysticercose is complexer dan die van een eenvoudige lintworminfectie in de darmen en vereist vaak een combinatie van medicatie om de parasieten te doden, anti-inflammatoire medicatie om zwelling te verminderen, en soms chirurgie om de cysten te verwijderen.
Dit was dus blijkbaar gebeurd bij de Amerikaan in de link hierboven. Brrr… een heel griezelige gedachte.
Ongenode gast
Hoewel de gedachte alleen al kippenvel veroorzaakt, is het hebben van een lintworm niet altijd een ernstige zaak. Veel mensen ervaren weinig tot geen symptomen en zijn zich niet eens bewust van hun ongenode gast. Echter, in sommige gevallen kan een lintworminfectie leiden tot ondervoeding, buikpijn, gewichtsverlies, en andere onaangename symptomen. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere complicaties optreden, zoals het verspreiden van cysten naar andere delen van het lichaam, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Gelukkig is er medicatie!
Gelukkig zijn lintworminfecties behandelbaar. Medicijnen die specifiek gericht zijn op het doden van de parasiet kunnen worden voorgeschreven door een arts. Preventie is echter de beste aanpak. Dit betekent goed handen wassen, zorgen voor een goede hygiëne bij het bereiden van voedsel, en het grondig koken van vlees om eventuele parasieten te doden.
Meer informatie
Kayleigh (27) is zwanger en volgt het carnivoor dieet
Het beste voor je lichaam
Met het hele gezin minder vlees eten. Hoe doe je dat?
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com