De liesbreuk. Wat is het en kan het kwaad?

Een liesbreuk (ook bekend als hernia inguinalis) bestaat uit een uitstulping van het buikvlies en is zichtbaar als een zwelling boven de liesplooi, naast het schaambeen en in de meeste gevallen aan de rechter kant. Het kan echter aan beide kanten voorkomen. De organen die normaal in de buikholte zitten (zoals de dunne darm) gaan uitpuilen. Bij jongetjes kan de zwelling soms zelfs tot de balzak doorlopen. De zwelling is het beste zichtbaar wanneer de druk in de buik verhoogd, zoals bijvoorbeeld tijdens het huilen, hoesten of persen. De liesbreuk komt vaak voor, vooral bij jongens (90%).

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Je kunt bij zuigelingen niks doen om het ontstaan van een liesbreuk te voorkomen. De liesbreuk bij kinderen ontstaat doorgaans al in de baarmoeder. Normaal gesproken sluit bij de geboorte de buikwand, maar wanneer dit niet gebeurt, ontstaat er een (aangeboren) liesbreuk. Een liesbreuk is echter niet alleen voorbehouden aan zuigelingen, ook bij volwassenen kan een liesbreuk ontstaan door een aangeboren zwakke plek in de buikwand. Wanneer er op enig moment teveel druk op deze plek komt te staan, kan er een gat ontstaan. Deze zwakke plek hoeft niet altijd een geboorteafwijking te zijn, het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld roken.

Als er eenmaal een zwakke plek is ontstaan (geboorteafwijking of op latere leeftijd) dan kan deze plek onder druk, bijvoorbeeld bij veel hoesten, zware dingen tillen, verstopping of forse gewichtstoename, een gat worden.

lijn groen oudersenzo
De liesbreuk. Wat is het en kan het kwaad?

Beklemde liesbreuk

Meestal hebben baby’s niet zoveel last van een liesbreuk, maar wanneer er sprake is van een beklemde liesbreuk dan kan je baby heel veel pijn hebben. Je kunt de bobbel dan amper aanraken.

Wat kun je doen aan een liesbreuk?

Een liesbreuk geneest nooit vanzelf, dus het is belangrijk dat je het tijdig ontdekt en aan de bel trekt bij de huisarts. Bekijk tijdens de verzorging van je kindje goed of alles er normaal uitziet. Zie je een zwelling verschijnen in de liesstreek? Trek dan aan de bel van de huisarts. Ook als de zwelling maar tijdelijk zichtbaar is. In de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk. Het is zelfs de meest uitgevoerde ingreep in de kinderchirurgie. Je kunt er maar beter zo snel mogelijk bij zijn.

Soms hebben kinderen last van pijnklachten en misselijkheid, sommigen moeten er zelfs van braken. Het is zelfs mogelijk dat de buikinhoud in de breuk beklemd raakt. Je snapt dat dit enorme pijnlijk kan zijn. De zwelling is dan ook niet meer weg te duwen. Wanneer dat gebeurt is er met spoed een operatie nodig.

Hoe ziet zo’n operatie eruit?

Afhankelijk van zijn leeftijd en eventuele andere aandoeningen wordt je kind één dag opgenomen in het ziekenhuis. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt de opening via een sneetje in de lies gesloten. De snee wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen.

Het is een kleine ingreep maar het is uiteraard altijd mogelijk dat er complicaties ontstaan. Belangrijk om je kindje na de operatie goed in de gaten te houden op symptomen als:

  • koorts
  • rode wond
  • opgezette balzak (bij jongens)
  • of wanneer je kindje erg ziek wordt

Neem bij deze symptomen direct weer contact op met je huisarts of arts van de kinderafdeling.

liefs Marion

Meer informatie

Testikel: Indalen en mogelijke afwijkingen. Hier moet je op letten.
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *