Site pictogram Oudersenzo

Lesbisch of homostel en kinderwens

Als lesbisch of homostel kan je natuurlijk net zo goed naar kinderen verlangen als hetero stellen. Maar iedereen snapt dat het een stukje ingewikkelder ligt. Het is niet alleen de manier van zwanger worden/kind krijgen wat anders zal gaan, ook de juridische aspecten zijn er om goed rekening mee te houden!

Hoe zet je je kinderwens om in echt een kindje krijgen?

De eerste stap is gaan bedenken hoe je een kindje wilt krijgen. Willen jullie wel een kind die biologisch echt van 1 van jullie is of gaan jullie liever voor adoptie? In het laatstgenoemde geval zal je een adoptieprocedure moeten doorlopen bij bevoegde instanties. Willen jullie wel een eigen kindje, dan zijn er meerdere opties. Bij lesbische stellen kan 1 van de twee natuurlijk zwanger worden. Dit kan op een kunstmatige manier (zowel thuis door jullie zelf uitgevoerd, maar ook via het ziekenhuis). Of je kiest voor een bekende of een onbekende donor is uiteraard een persoonlijke keuze. Willen jullie een kindje die heel dicht bij jullie allebei staat, dan zou je natuurlijk kunnen kijken of bijvoorbeeld de broer van de partner zou willen helpen. Zo zal je kind biologisch gezien zowel van de biologische moeder als van de ‘meemoeder’ kenmerken kunnen hebben. Bij mannen wordt de zaak nog iets ingewikkelder. Mogelijkheden zijn dan het vinden van een draagmoeder of bijvoorbeeld een co-ouderschap aangaan met een lesbisch stel of met een Bewust Alleenstaande Moeder.

Juridisch alles goed regelen


Zoals gezegd zullen jullie goed moeten stilstaan bij de juridische aspecten. Bij verschillende zaken is het noodzakelijk dat dit goed geregeld is. Sowieso heb je anders geen juridische zeggenschap over het kind (ouderlijk gezag is iets anders!) en ook voor het erfrecht zal je kind geen aanspraak kunnen maken op erfenissen aan de kant van de meeouder! Maximaal twee mensen kunnen juridisch ouderschap hebben over een kind. Regel dit dus goed. Voor homostellen is dit weer anders dan voor lesbische stellen.

Twee moeders

Beval je zelf van je eigen kindje (dus niet met een donor eitje) dan ben jij dus de biologische moeder en hoef je voor jezelf niets extra’s te regelen. Zijn jullie getrouwd, dan is de meemoeder automatisch de tweede ouder, mits de donor hier geen aanspraak op maakt (als het zaad bijvoorbeeld via de spermabank komt). Kortweg zijn er drie manieren om het kind ook echt het kind van je partner te laten worden.

Je partner kan tijdens je zwangerschap het kindje al erkennen. Uiteraard kan dat alleen als de biologische moeder hiermee instemt.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wil je het internationaal goed geregeld hebben, dan zal er een verkorte partner-adoptie nodig zijn! De vorige manieren zijn namelijk alleen in Nederland geldig!

Twee vaders

Bij twee vaders heb je in ieder geval te maken met een biologische moeder. Daarmee wordt de zaak misschien nog iets ingewikkelder. Gaan jullie een co-ouderschap aan met een ander lesbisch stel of bijvoorbeeld met een alleenstaande vrouw, bedenk dan wel dat er maar maximaal 2 mensen de juridische ouders kunnen zijn! Leg de afspraken met elkaar vast in een contract, zodat het duidelijk is en eerlijk blijft…

Bij een draagmoeder zal zij toestemming moeten geven dat jullie het kindje als jullie kindje erkennen! En let op: is de draagmoeder getrouwd, dan is haar man automatisch de vader van het kind! Ook hij zal dus afstand moeten doen. In principe zal 1 vader het kindje erkennen en als jullie 2 jaar samen voor het kindje gezorgd hebben, kan ook de andere vader overgaan tot adoptie! Bedenk dat het kiezen van een buitenlandse draagmoeder voor nog meer ‘ellende’ kan zorgen. Per land zijn de regels anders!

Bij een adoptie gaat alles natuurlijk gewoon volgens de adoptieprocedure. Afhankelijk van het land waar je kindje vandaan komt, kunnen er specifieke eisen zijn. Laat je goed van tevoren informeren rondom alle juridische aspecten om te zorgen dat het ook echt allemaal goed zit! Helaas is adoptie voor twee mannen niet altijd mogelijk, ook dit verschilt per land.

Er zit verandering in de lucht!

Hou het laatste nieuws rondom dit thema in de gaten, want binnen de regering rommelt het wat betreft meerouderschap en draagmoederschap. Het kan dus zomaar opeens weer anders zijn!

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over wensouderschap? Dan kan je verder lezen bij o.a. meerdangewenst.nl. O.a. op deze site kan je zelfs oproepjes plaatsen, om zo je wens uit te kunnen laten komen! Ook zal je hier het laatste nieuws vinden op dit gebied.

Meer informatie

Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
Draagmoeder, waarom zou je dat willen?
Vaders anno 2021
Co-ouderschap. Hoe werkt dat?
Adoptie, wat komt er bij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten