7 snelle gerechten waar het hele gezin blij van wordt. Is dat mogelijk? Tuurlijk wel. Met deze ideetjes voor een lekker snel weekmenu kom je alvast een heel eind!
Het weekmenu
Dag 1: Hartige spek-broccolipannenkoeken
Lekkere pannenkoeken: als dat geen kindertraktatie meer is… Wat wil je nog meer? En door een variatie te kiezen met meer dan alleen maar bloem, heb je toch een lekkere maaltijd! Het volgende recept is afkomstig van Albert Hein.
Benodigdheden
Voor 4 personen
1 middelgroot ei
250 ml halfvolle melk
125 g speltbloem
8 g bakpoeder
1 snufje zout
200 g broccolirijst
100 g pannenkoekenspek
2 el appelstroop
Voor het beslag klop je het ei en vervolgens voeg je de speltbloem, het zout en de bakpoeder toe. Het beslag moet glad zijn. Nu voeg je ook de broccolirijst toe. Leg een plakje spek (in tweeën gesneden) op de bodem van de koekenpan. Het beste kan je een pan met een antiaanbaklaag gebruiken. Je hoeft dan ook geen boter te gebruiken. De spek bak je even aan (ongeveer 1 minuut) en keer je om. Op beide spekjes schep je een beetje beslag. Bak deze pannenkoekjes. Appelstroop is erg lekker om erbij te gebruiken.
Dag 2 – Broodje groenteburger
Zijn jouw kinderen niet zo dol op groente? Misschien dat dit zomaar wel gaat lukken! Verstop de groente gewoon in een burger. Met een lekker broodje en je ‘broodje gezond’ is klaar. Niet moeilijk om te maken, wel gezond!
Voor de groente kan je van alles gebruiken. Misschien meteen een prima mogelijkheid om de restjes op te maken! Bak de groente even om zo het meeste vocht eruit te krijgen. Daardoor zal je burger namelijk steviger worden. Eventueel vul je ze aan met granen of rijst. Deze moeten wel al gaar zijn! Als bindmiddel kan je ei gebruiken, broodkruim of zelfs havermout! Uiteraard voeg je naar smaak kruiden toe.
Ideeën van groente, wat je zou kunnen gebruiken:
Paddenstoelen, kikkererwten, doperwten, pompoen, aubergine, courgette, wortel enz. Vergeet ook een lekker uitje niet of misschien vind jij knoflook er wel lekker bij?
Maar varieer er ook lekker op los met noten, diverse soorten kaas of wat dacht je van zeewier?
Zorg voor een lekker sausje erbij of serveer gewoon met ketchup… en een lekker broodje om de burger heen, natuurlijk!
Wil je het nog gezonder? Dan leg je uiteraard ook nog een plakje sla en/of komkommer op het broodje!
Dag 3 – Spaghetti: lekker knoeien!
Spaghetti blijft een kinderhit, zeker als ze lekker zelf mogen eten en heerlijk kunnen knoeien… Maak er een lekkere bolognesesaus bij. Heb je weinig tijd, dan kan je natuurlijk kiezen voor een kant-en-klare saus bij de supermarkt. Dan is het even de spaghetti koken, de saus opwarmen en klaar. Eventueel bak je er nog gehakt bij. En vergeet de kaas er niet overheen te strooien! Hier wordt een eitje erbij ook gewaardeerd.
Dag 4 – Zuurkoolschotel met fruit
Mijn favoriete zuurkoolrecept: vrolijke zuurkool door diverse kleurtjes erin te verwerken: daar worden kinderen blij van!
Benodigdheden
Pakje zuurkool
Aardappelen naar behoefte
3 verschillende kleuren paprika (is wel teveel, maar geeft lekker veel kleur)
Rozijntjes
Ananas
Rookworst
Spekjes
Kook de zuurkool en de aardappelen samen, tot de aardappelen gaar zijn. Pas de hoeveelheid aardappelen aan aan je eigen smaak! Hoe meer aardappelen, hoe minder de smaak van zuurkool naar voren komt…
Snij de paprika en bak deze. Dit kan apart, maar je kan ze ook mengen met de spekjes.
Warm de rookworst en laat het vocht uit het blikje ananas lopen. Heb je gekozen voor een blikje met ringen, snij deze dan tot blokjes.
Pureer de aardappelen en de zuurkool. Meng hier de paprika, spekjes, ananas en rozijntjes door. Serveer tezamen met de rookworst.
Dag 5 – Soep met lettertjes… en een lekker broodje
Maak een lekkere maaltijdsoep. Bij weinig tijd kan je gaan voor een blik erwtensoep, natuurlijk. Maar er gaat niets boven een eigen gemaakte soep. En als je dan als vermicelli een leuke variant gebruikt, zoals lettertjes of figuurtjes, is het voor de kinderen ook nog eens leuk… Welke letter heb jij? Heb jij mijn letter?
Heb je nog restjes over van de groenten uit de vorige recepten? Ideale basis voor een soep. Koop bouillon in een favoriete smaak (kip, tomaten- of groentebouillon, bijvoorbeeld), voeg de groente toe en laat tien minuten koken, je kan er lekkere soepballetjes bijdoen. Voeg vlak voordat de soep klaar is, de vermicelli toe. Door de extra groente in de soep een lekkere gezonde hap. Serveer het met het favoriete broodje van je kind.
Dag 6 – Pizzahapjes
Deze hapjes maak ik nogal eens als iedereen op andere tijden eet. Toch met lekker veel groente en makkelijk op te warmen. Heb je niet zoveel tijd, dan is het handig om dit dus eerder klaar te maken. Of je kiest voor voorgesneden producten bij de winkel.
Benodigdheden
Berekend op 30 hapjes
3 pakjes bladerdeeg
2 blikjes tomatenpuree
Geraspte kaas
2 paprika’s
Champignons ong. 200 gr.
Hamblokjes
Een paar plakjes salami
Snijd de paprika’s en de champignons in stukjes, de salami in reepjes. Verwarm de oven tot 200 graden. Laat de bladerdeeg een beetje ontdooien (niet te erg!).
Bestrijk de bladerdeeg met de puree, en strooi hierover de kaas. Vervolgens doe je van alles een beetje op één deel van de bladerdeeg. Daarna vouw je hem dicht en met een vork druk je de randjes even aan.
Op mijn bakplaat past precies 1 pakje (dat zijn 10 plakjes). Bak deze in 17 minuten in de oven.
Dag 7 – Hartige taart
En dan is het weekend…en mag je feest vieren. Dat doe je met taart, gewoon zomaar tijdens het eten!
Benodigdheden
Voor ong. 4 personen
Bladerdeeg 5 tot 6 plakjes
350 gr. bloemkool
300 gr. broccoli
2 Tomaten (zonder zaadlijsten)
4 eieren
Crème fraiche (250ml)
125 gr. geraspte kaas
200 gr. champignons
Tijm, koriander, peper en zout
Bekleed de bakvorm met plakjes bladerdeeg, zodat je een mooie rand en ondergrond hebt.
Kook de groente zo’n 7 minuten, met een beetje zout.
Bak de champignons even aan.
Verdeel deze 3 groenten en de tomaten in plakjes gelijkmatig over de vorm.
Klop de eieren los en voeg de crème fraiche, kaas en kruiden toe.
Schenk dit uit in de bakvorm en bak de taart in 30 minuten op 200 graden
Meer informatie
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Gezonde lunch voor mee naar school
Recepten van lekkere, gezonde soepjes voor de lunch
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com