Lekker in je vel na bevalling – Hoe raak je die extra kilo’s weer kwijt? Dat je aankomt tijdens je zwangerschap is een vaststaand feit. De baby, het vruchtwater en extra bloed zorgen ervoor dat de weegschaal naar boven toe uitslaat. Er wordt zelfs reservevet opgeslagen! Enige tijd na de bevalling, als je hormonen weer in balans zijn en je lichaam is hersteld van zijn zware taak, heb je dan je oude lijf weer terug?
Wil je perse je favoriete broek weer aan of ben je tevreden met je nieuwe vormen? Hoe combineer je sporten en afvallen met een gezin? Doe je het alleen of ga je samen de strijd aan?
Aankomen tijdens de zwangerschap
Hoeveel gewicht je aankomt tijdens de zwangerschap is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld je gewicht voordat je zwanger raakte en je eet- en beweegpatroon. Over het algemeen wordt een gemiddelde gewichtstoename van 12 kilo gehanteerd. In de laatste drie maanden van je zwangerschap kom je het meeste aan. Waar bestaat die gemiddelde 12 kilo gewicht uit?
De baby zelf weegt circa 3 kilo en je baarmoeder bijna 1 kilo. Op het hoogtepunt bevat je buik bijna 1,5 liter vruchtwater, goed voor een kleine kilo aan gewicht. Ook het extra bloed dat je lichaam aanmaakt tijdens de zwangerschap is goed voor circa 1,5 kilo. Je borsten worden groter en zwaarder (ca. 500 gram) en het extra vocht dat je vasthoudt is nog eens goed voor 1,5 kilo. Tenslotte slaat je lijf bijna 3 kilo reservevet op, bedoeld voor de periode dat je borstvoeding gaat geven.
Lekker in je vel na de bevalling
Zodra je die kleine hummel in je armen sluit, heb je wel iets anders aan je hoofd dan je lijn. Toch komt er weer een moment dat je je vertwijfeld afvraagt of je oude spijkerbroek nog gaat passen. Een zwangerschap en een bevalling zijn zwaar voor je bekken en bekkenbodem en ook na de bevalling is je bekken nog enige tijd instabiel. Ook zijn je rechte buikspieren door de groei van je buik uit elkaar gaan staan en hebben ze de tijd nodig om korter te worden. Begin je te snel met deze spieren trainen, dan bestaat de kans dat er ruimte tussen de buikspieren blijft bestaan. Het is verstandig om pas zes weken na de bevalling rustig aan te beginnen met sporten.
Borstvoeding en afvallen
Volgens het Voedingscentrum hebben vrouwen die borstvoeding geven ongeveer 500 calorieën per dag extra nodig. Er zijn echter ook lactatiedeskundigen die zeggen dat je niet extra hoeft te eten, maar gewoon naar behoefte. De een zal plots een heel brood kunnen verorberen, de ander heeft genoeg aan de portie die ze al jaren gewend is. Wanneer je niet voldoende voedingsstoffen tot je neemt, gaat dat vooral ten koste van jezelf en niet van de melk. Door goed op je voeding te letten, kun je tijdens het borstvoeding geven afvallen, het voeden kost immers extra calorieën. Wel wordt aangeraden geleidelijk gewicht te verliezen met een limiet van een halve kilo per week. Wanneer je te snel afvalt, kan de melkproductie teruglopen. Op de kwaliteit van de moedermelk heeft het nauwelijks invloed. Wel kunnen er, bij te snelle vermagering, extra afvalstoffen in de melk terecht komen.
Figuur voorgoed anders?
Sommige vrouwen kunnen 1,5 maand na de bevalling al hun oude kleding weer aan, anderen zullen merken dat hun lichaam voorgoed veranderd is. Het belangrijkste is waar voel jij je goed bij? Vergelijk jezelf niet met Hollywoodsterren die enkele weken na de komst van een baby weer superstrak over de rode loper paraderen. Jij hebt geen batterij aan personal trainers, privé koks en nanny’s klaarstaan. Moeder zijn is hard werken en soms ben je dolblij met een half uurtje voor jezelf. Dan kun je keihard gaan trainen met je laatste restje energie, of heerlijk relaxen met een tijdschrift… Maar ook kleine beetjes helpen en lange wandelingen maken met de kinderwagen is goed voor jou en je kind.
Motivatie en realistisch einddoel
Of je nu zes weken na je bevalling, na het beëindigen van het geven van borstvoeding of maanden later aan je lijn wilt werken, het allerbelangrijkste is dat je het voor jezelf doet. Een flinke dosis motivatie is essentieel om te slagen. Evenals een realistisch einddoel. De beste combinatie om weer in vorm te komen bestaat uit sporten en gezonde voeding. En eigenlijk gelden alle regels over afvallen en bewegen die ook bij het afvallen zonder een zwangerschap achter de rug te hebben gehad van belang zijn.
Meer informatie
Verantwoord Sporten met ernstig overgewicht. Bouw het langzaam op!
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com