Legionella besmetting: Hoe gevaarlijk is dat?

Legionella besmetting: wat is het en hoe voorkom je het?

Legionella besmettingen duiken zo af en toe op in het nieuws. Deze besmetting wordt ook wel veteranenziekte genoemd. Wat houdt een veteranenziekte nu eigenlijk in? Waar komt het door en hoe ernstig is het? En wat kan je doen om het te voorkomen?

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie, die van nature voorkomt in de grond en in het water. Het groeit in water als de temperatuur ideaal is. Dit is tussen de 20 en 50 graden.

Hoe raak je besmet met deze bacterie?

Je kunt besmet raken met legionella door besmet water in te ademen. Dit is dus vooral aan de orde als het water als nevel in de lucht terecht komt. De bacterie komt zo in je longen terecht en daar zullen de klachten ontstaan. Drinken van besmet water maakt je niet ziek. Ook is de bacterie niet overdraagbaar tussen mensen. Enkele voorbeelden waardoor je besmet kunt raken zijn:

  • De tuinslang gebruiken, waarbij het water lange tijd in de slang heeft gestaan
  • Bubbelbaden e.d. waarbij er luchtbellen in het water worden gebracht
  • Sproeien van water bij bijvoorbeeld fonteinen, hogedrukspuiten of gewoon de douche
  • Luchtbevochtigers, zoals bepaald apneuapparatuur of sommige luchtkoelers
  • Er zijn afvalwaterzuiveringsinstallaties waar lucht aan het water wordt toegevoegd
  • Men denkt ook dat opspattend regenwater een gevaar kan vormen

Voorkomen dat je hiermee besmet wordt kan dus lastig zijn. Toch kan je wel voorzorgsmaatregelen nemen.

De klachten van een legionellabesmetting

Gelukkig worden de meeste mensen niet ziek van deze bacterie. Mensen met een verminderde weerstand door onderliggend lijden, rokers, mensen die veel alcohol nuttigen: zij lopen meer risico op ernstige klachten zoals een ernstige longontsteking. Anders kan het ook blijven bij milde klachten die aan een griep doen denken. Deze milde klachten zullen meestal na een paar dagen over zijn. Gaan de klachten over in een longontsteking, die dus zeer ernstig van aard kan zijn en mensen ook aan kunnen overlijden, dan spreekt men dus ook wel over de veteranenziekte. Gelukkig helpt antibiotica wel. Je loopt meer risico om besmet te raken met deze bacterie als je ouder dan 40 bent.

lijn groen oudersenzo
Legionella besmetting: wat is het en hoe voorkom je het?

Voorkomen van legionella in huis (en tuin)

Natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Voorkomen dat je ziek wordt door een vaccin is niet mogelijk. Dus zal je vooral slim moeten nadenken bij wat je doet. Bedrijven, ziekenhuizen, zwembaden en bijvoorbeeld sauna’s zijn verplicht om deze preventiemaatregelen te nemen. Maar ook thuis kan je beter opletten en voorkomen dat de bacterie huishoudt. Heb je een vermoeden van een besmetting? Dan kan je een legionella test laten doen. Wat natuurlijk heel verstandig is.

Welke preventiemaatregelen neem je tegen legionella?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de bacterie zo min mogelijk kans te geven. Kortweg: hou de temperatuur in de gaten en zorg voor schoon water. Ververs dus liefst dagelijks het water. Gaat het om apparaten waarbij dit niet te doen is, doe het dan wel minimaal elke week. Laat nooit ergens onnodig water in staan.

Omdat de bacterie niet overleeft bij temperaturen boven de 60 graden, is het van belang om de boiler of de combiketel minimaal op 60 graden af te stellen

Laat alle kranen minimaal 1 keer per week doorstromen, zowel met koud als warm water

Kom je terug na vakantie, laat dan de kranen dus eerst goed doorstromen

Je drinkwaterinstallatie laat je altijd qua werkzaamheden over aan een erkend installatiebedrijf

De tuinslang maak je leeg na gebruik! Zeker nu de zomers warmer worden, is de kans groot dat het water wat in de slang achterblijft opwarmt naar de ideale temperaturen

Bubbelbaden en aanverwanten ontsmet je regelmatig, zoals de fabrikant het aanbeveelt

Bepaalde apneu apparaten ververs je dagelijks en reinig je dagelijks!

Luchtbevochtigers vul je met gekookt en afgekoeld water. Het water ververs je minimaal elke week. Ook ontkalken belangrijk

Let op bij het kiezen voor een waterbevalling! Zorg voor schoon water, dus vul het bad pas als de bevalling werkelijk begint. Zorg dat er geen verwarming aan te pas komt of dat er watercirculatie is!

Ieder apparaat wat verneveld of sproeit moet dit kunnen doen met schoon water!

Denk ook aan het ontkalken van je douche

Gezonder leven

Je kunt nooit alle risico wegnemen op deze besmetting. Naast de preventiemaatregelen kan je ook zorgen dat je eigen afweer beter is. Zo word je minder snel ernstig ziek als je toch met de bacterie in aanraking komt. Dus:

liefs Wil

Meer informatie

Is een legionella besmetting thuis mogelijk?
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Strooming.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *