Site pictogram Oudersenzo

7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter

7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter

In de peuterleeftijd (1,5 -4 jaar) leren kinderen veel belangrijke vaardigheden, zoals verbanden leggen en zinnen vormen. Maar ook motorisch en sociaal maakt een peuter grote ontwikkelingen door, en de wereld begint er beetje bij beetje anders uit te zien… Ondersteun je peuter in zijn ontwikkeling met deze 7 leuke en leerzame spelletjes!

1. Springend leren

Is jouw peuter er al aan toe de cijfers 1-10 te leren? Een hinkelbaan van Foam is hier een geweldig leuk hulpmiddel bij. Zo oefent je kind bovendien motorische vaardigheden en je kunt er eindeloos mee variëren! Leg samen met je peuter een leuke baan neer van getallen – recht achter elkaar, of in een kruisje bijvoorbeeld. Het is handig om de getallen in het begin van 1-10 te laten lopen zodat je kind ook wat van de telvolgorde mee krijgt. Roep een getal en je kind moet er naar toe springen! Maak er ook eens een spannend fantasiespel met krokodillen of lava van. Later kun je het uitbreiden met simpele rekensommetjes.

2. Zelfgemaakt memory

Jonge kinderen zijn vaak verbazingwekkend goed in memory: ze hebben een sterk ontwikkeld “eidetisch geheugen” waardoor ze visuele informatie beter vasthouden dan volwassenen. Deze sterke eigenschap helpt jonge kinderen om de omgeving te leren herkennen en onthouden. Als ze dit eenmaal onder de knie hebben worden andere geheugenfuncties steeds belangrijker en zwakt de kracht van het eidetisch geheugen langzaam af, zo rond een jaar of 8.

Bij Memory moeten de spelers onthouden wat er op alle kaartjes staat en waar deze verstopt liggen – draait een speler twee dezelfde kaartjes om, dan heeft hij deze gewonnen. Ook met je peuter kun je Memory al spelen. Eerst met de plaatjes naar boven, en langzaam bouw je dit een stukje verder uit. Nóg leuker is het om zelf memorykaartjes te maken met je peuter! Kies tekeningetjes met duidelijke vormen en laat je peuter deze inkleuren. Plak ze samen op vierkantjes karton en spelen maar!

3. Lotto spel

Het Lotto kinderspel is in talloze varianten te verkrijgen, van boerderijdieren tot Rupsje Nooit Genoeg. Je peuter krijgt een legplaat met bijvoorbeeld de vormen van de boerderijdieren, en zoekt daar de juiste plaatjes bij: meer gedetailleerde tekeningen van dieren, of foto’s van dieren. Zo leert je peuter generaliseren, vergelijken en naar details kijken. Samen maak je het extra leuk door er dierengeluiden bij te maken of een verhaaltje te maken van de plaatjes!

4. Fantasiespel

Fantasiespel is erg belangrijk voor kinderen in de peuterleeftijd. Niet alleen is het een manier om de wereld te ontdekken en mogelijkheden uit te proberen; ook is fantasiespel veelal een vorm van verwerking. Is je peuter net voor het eerst op een begrafenis geweest? Grote kans dat hij deze ervaring gebruikt in zijn spel de volgende weken. Maar ook een ontmoeting met een grote hond of een bezoekje aan de markt verwerkt een peuter vaak middels fantasiespel.

Hoe kun je dit stimuleren en sámen doen? Bied je peuter in elk geval volop vrijheid om de fantasiewereld zelf in te vullen. Zet bijvoorbeeld een bak met verkleedkleren neer en andere accessoires zoals lakens, blokken en lege velletjes papier met potloden. Vraag je peuter om jou mee op reis te nemen: waar wil hij of zij naartoe? Laat je peuter zoveel mogelijk zelf verzinnen en doe zo nu en dan een suggestie om de fantasie te stimuleren; ‘hoe komen we daar?’, ‘zullen we met de blokken een schip bouwen?’, of ‘wie gaan er mee?’.

5. Levensgroot lichaam

Plak net zoveel vellen papier aan elkaar totdat je peuter er languit op kan liggen. Teken met potlood een lijn om het lichaam van je kind en maak een stapeltje aparte kaartjes met ogen, oren, vingers etc. Laat je peuter een kaartje trekken uit de stapel; vraag welk lichaamsdeel er op het kaartje getekend staat; en stel je kind een vraag over dit lichaamsdeel. Bijvoorbeeld, “welke kleur hebben mama’s ogen?”, of “wat kun jij heel goed met je handjes (klappen, aaien)?” Plak samen het lichaamsdeel op de juiste plek en laat je kind als jullie klaar zijn de tekening helemaal inkleuren!

6. Geluidenspel

Met een geluidenspel, zoals dat van Bumba, maakt je peuter kennis met verschillende soorten geluiden en leert hij of zij deze benoemen. Een geluidenspel uit de winkel gaat vaak samen met leuke kaartjes, zodat je peuter het geluid en het visuele beeld mooi aan elkaar kan koppelen. Maar met de technologie van vandaag kun je zelf ook leuk improviseren: neem met je telefoon zelf een paar leuke geluiden op, teken het beeld erbij op een papiertje en laat je peuter die vervolgens inkleuren!

7. Speurtocht

Een speurtocht is altijd leuk, en leert je kind veel vaardigheden. Aandacht richten, voorwerpen herkennen, motorische handelingen… Geef je peuter een rugzakje mee om de spulletjes in te doen en begeleidt hem of haar door het huis, met speciale opdrachten: “zoek de gele beker”, of “waar worden jouw kleren gewassen? Zoek daar naar een schoon tafelkleed”. Aan het einde van de speurtocht doen jullie met de spulletjes uit de rugtas een picknick in de tuin!

Meer informatie

Ontdek hoe speelgoed de ontwikkeling van je kind stimuleert
Spraakontwikkeling bij je peuter. Wat is een normaal verloop?
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
De leukste kinderkeukentjes om mee te spelen

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Foto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten