Site pictogram Oudersenzo

Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?

Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?

Je moet er misschien helemaal niet aan denken, maar toch ontkom je er op een gegeven moment niet meer aan: je kind met een smartphone. Zeker als ze eenmaal op de middelbare school zitten zal een smartphone eigenlijk onmisbaar zijn. Soms zelfs al jonger. Waar let je op en hoe kan je voorkomen dat ze teveel op internet zitten of dingen stiekem gaan doen met hun telefoon? En waar kies je voor, prepaid of een abonnement?

Welk telefoonabonnement kies je voor je kind?

Wat werkt het beste voor je kind en binnen jullie budget? Ga je voor prepaid of toch liever voor een abonnement? Een prima optie is een ‘telefoon abonnement kind‘. Hier zitten dan extra’s bij, die het geheel een stuk veiliger maken. Zeker qua gelduitgave. Zo kan je vaak zien wat de kinderen verbruiken en kunnen er bijvoorbeeld geen extra dingen aangeschaft worden.

Welke leeftijd hanteer je?

Natuurlijk is er niemand die jou verbiedt om je kind al jong een telefoon te geven. Je ziet ook duidelijk om je heen dat de leeftijd steeds jonger wordt. Waarschijnlijk ligt de nadruk nog altijd wel op het bereiken van de middelbare schoolleeftijd, maar kinderen van een jaar of tien met een smartphone is zeker geen uitzondering meer. Nog jonger zie je ook nog wel. Het is uiteraard ook afhankelijk van de reden waarom het kind er één krijgt. Stel dat het kind al jong zelf met de bus naar school gaat, dan is het te begrijpen om hem of haar een telefoon mee te geven. Is het alleen maar voor het leuk, dan kan je jezelf afvragen of je dat wel doen moet. De tijd die kinderen dan bijna automatisch nog meer achter een beeldscherm(pje) doorbrengen wordt zo al snel nog langer. Wat is er mis met gewoon spelen…?

De smartphone als contactmiddel

Bij veel verenigingen is WhatsApp de manier om te laten weten of de training is afgelast of hoe laat het verzamelen is voor de wedstrijd enz. Geen smartphone betekent dus algauw verstoken zijn van het laatste nieuws, die ook nog eens belangrijk is. Middelbare scholen willen ook nog weleens gebruik maken van deze social media. Denk bijvoorbeeld maar aan een groepsapp met de klas en de mentor, waarop gemeld wordt als het eerste uur uitvalt. Of je nu wilt of niet, je kind heeft gewoon een mobieltje nodig die dit soort zaken doen kan. Met andere woorden: een smartphone dus. Ook cijferlijsten en lesroosters e.d., kunnen online bekeken worden, bijvoorbeeld op Magister, en dan is een smartphone toch ook wel handig.

Een smartphone voor de veiligheid

Maar je kunt de smartphone ook zien als de mogelijkheid om je kind veilig naar school te laten fietsen. Is er onderweg iets aan de hand, dan kan hij of zij je immers makkelijker bereiken. Moet je kind een stuk fietsen of bijvoorbeeld met het openbaar vervoer mee, dan kan een telefoon toch wel een fijn idee zijn.

Ouderlijk toezicht

Een kind heeft recht op zijn eigen wereldje en dus op privacy, maar helaas gebeuren er ook rare dingen op internet. Gelukkig heb je de mogelijkheid om dan ‘ouderlijk toezicht telefoon’ te kiezen. Net als op bijvoorbeeld de tablet kan je instellen dat je kind bepaalde handelingen niet mag verrichten. Dit wordt ook wel ‘creepen’ genoemd. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat ze geen aankopen mogen doen in de Playstore of Appstore. Maar je kunt ook denken aan het blokkeren van bepaalde sites. Bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijk is!

Praat erover met je kind

Maar vanzelfsprekend vertel je ook je kind over de gevaren van internet. Nu hebben de meeste scholen het hier ook wel over met de kinderen, toch kan het nooit kwaad om ook als ouder jouw adviezen met ze te delen. Vind je het ingewikkeld omdat dit wereldje meer geheimen heeft dan jij denkt te weten? Je kunt heel veel informatie hierover vinden op… internet zelf. Let ook op het gedrag van je kind. Social media is leuk, maar kan ook een vreselijk iets zijn. Kinderen (en volwassenen ook trouwens) worden nogal eens gepest!

Wat vertel je nog meer?

Een aantal tips die je met je kind kunt bespreken als hij of zij een telefoon krijgt:

Kostbaar
Uiteraard dat hij er rustig mee doet want het kost véél geld…

Wifi
Dat hij niet eindeloos kan internetten en als de bundel leeg is, hij dus moet wachten op de nieuwe maand. Leer hem ook dat hij zoveel mogelijk via Wifi moet werken

Vreemden
De gevaren van internet dus, die je ook uitlegt bij een tablet of pc, dus o.a. dat er nooit met vreemden contact wordt gemaakt, je nooit blootfoto’s moet delen et cetera.

Rustig slapen
Een telefoon (vlak) bij je houden tijdens je slaap is niet goed. Laat hem ook ruim op tijd stoppen met het gebruik van wat voor beeldscherm dan ook zodat hij rustig kan gaan slapen

Foto´s delen
Foto’s en filmpjes mag je niet zomaar delen, dit moeten de mensen die hierop staan eerst goed vinden!

Vriendelijk
Blijf altijd vriendelijk op social media. Gebeuren er akelige dingen (bijvoorbeeld op social media), vertel dan dat je kind het dan altijd met jou mag/moet bespreken

Appen op de fiets
En: op de fiets of hoe dan ook in het verkeer mag de telefoon niet gebruikt worden!

Extra informatie

Overzichtelijk browsen op internet voor ouder en kind
Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Eerste mobiel voor je kind
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Telefoon beschermen? Zo doe je dat!
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Vanaf welke leeftijd is de ipad geschikt?
Een sterk wachtwoord. Een goed begin van veilig internet
Waarom een iPhone hoesje het ideale cadeau is

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto’s: 123rf.com

#ad Deze blog is in samenwerking tot stand gekomen.

Mobiele versie afsluiten