Zo maakt lastig eetgedrag je niet moedeloos!
Tja, eten en kinderen. Voor de ene ouder geen enkel probleem, maar voor velen ook juist wel. Je kind heeft er echt geen zin in om die vieze groente te eten of hij eet echt alleen maar twee hapjes. Ieder avond opnieuw strijd en je wordt er simpelweg moedeloos van. Hoe pak je dit nu aan, hoe zorg je ervoor dat je kind zoveel mogelijk met de pot mee eet? En hoe kun je ervoor zorgen dat hij zo gezond mogelijk gaat eten?
Hou de maaltijd gezellig!
Voordat we ons gaan buigen over de vraag hoe je je kind zover krijgt dat hij mee gaat eten: ga de strijd niet aan! Winnen doe je het toch niet, je maakt de afkeer van eten alleen maar groter. Hou het gezellig aan tafel. En nee, dit is geen toegeven, dit is simpelweg de juiste strategie kiezen! Als je de strijd aangaat, hij vertikt om te eten en jij uiteindelijk dus witheet meldt dat hij dan ook geen toetje krijgt…en meneertje zijn schoudertjes ophaalt en nog altijd niet eet: dán heb je de strijd verloren.
Ga je echter relaxed hiermee om dan verliest niemand zijn gezicht. Je kind niet, dus kan hij gewoon wel gaan eten zonder de indruk te hebben dat hij verloren heeft (jawel, ze kunnen ook gewoon koppig zijn, het zijn soms net mensen…) en jij kan zonder gezichtsverlies zijn bordje weer vol van tafel halen. Maar goed: je kind heeft het eten wel nodig, natuurlijk. Hoe doe je zoiets dan wél?
Let op de tussendoortjes
Vaak ongemerkt krijgt je kind best wel het een en ander tussendoor naar binnen. Het plakje worst bij de slager, het dropje bij de drogist, het koekje bij de thee en o ja, ergens ook nog het fruithapje. Helemaal raar is het dan ook niet als je kindje dan bij de gewone maaltijd niet veel trek meer heeft. Hou gewoon eens bij hoe dat bij jullie is. Blijkt er toch vrij veel tussendoortjes te bestaan, schrap deze dan zo veel mogelijk. Een hongerige maag zorgt eerder voor een etend kind. Hou vast aan de regel dat er minimaal een half uur voor het eten niet meer gesnackt wordt! Of stel het duidelijker voor je kleintje: als mama (of papa) aan het koken is mag er niet meer gesnoept worden. Klokkijken is moeilijk, maar zien wat jij aan het doen bent kan iedere peuter al!
Of maak het tot een tussendoortje!
Je kan je kindje ook aan een nieuwe smaak laten wennen door het gezonde product als een tussendoortje te presenteren. Stukjes wortel bijvoorbeeld, maar ook als ze ouder zijn een lekker groentehapje in bladerdeeg ofzo. Beetje creatief zijn kan hierbij geen kwaad. Vervolgens kan je dit gaan eten als maaltijd!
Hoeveel schep je op?
Geef je kind zijn eigen stem in het geheel. Laat hem zelf opscheppen bijvoorbeeld, zodat hij zelf kan bepalen hoeveel hij wil. Schep jij op, doe dit dan met mate. Een overvol bord is veel minder aantrekkelijk om aan te beginnen als je eigenlijk toch al niet eten wilt. Vervolgens kan je hem de hemel in prijzen dat hij zijn bordje leeg heeft en eventueel nog meer opscheppen. Moedig hem aan, maar dwing tot niets!
Meekoken
Samen bedenken wat je gaat eten en je kind ook laten meehelpen met bereiden. Dat kan al heel jong hoor. Er zijn vaak best klusjes die je zoon of dochter kan doen. Iets onder de kraan wassen, bijvoorbeeld. Of verzin gewoon iets, waardoor hij dénkt dat hij/zij meehelpt!
Geef geen beloningen
Wie doet het eigenlijk niet: een beloning beloven om je zin (in dit geval dat je kind gaat eten) te krijgen? Toch is het in dit geval niet echt slim. Op deze manier zeg je eigenlijk dat het eten inderdaad niet leuk is, maar als je je hier nu door heen slaat, dan krijg je iets lekkers. Eten is geen straf! Eten zou lekker moeten zijn… Eet je niet? Nou ja, dan niet. Er is mij altijd gezegd dat je er geen halszaak van moet maken door het consultatiebureau. Maar dan blijft natuurlijk de vraag: ze moeten toch ooit een keer eten! Nu zullen ze dat ook echt wel doen als ze echt honger hebben, maar soms is er meer aan de hand!
Als het meer is dan slecht eten
Er zijn kinderen waarbij het eten echt een probleem is, wat meerdere oorzaken kan hebben. Chronische problemen, die echt voor grote zorgen zorgen. Hiervoor is er een vereniging ‘Nee-eten’. Voor meer info en bijvoorbeeld ervaringsverhalen kan je terecht op hun site.
Meer informatie
Wat is een gezonde maaltijd voor peuters?
Gezonde recepten kunnen ook heel lekker zijn!
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Mijn kind lust niets
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Veelzijdig eten: Zo leert hij meer dingen te eten!
Omgaan met een moeilijke eter!
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com