Krentenbaard (impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa of kindzeer) is een tamelijk onschuldige ontsteking van de huid. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Een krentenbaard is besmettelijk en komt vooral voor bij jonge kinderen. De incubatieperiode is 1 tot 3 dagen.
Wat zijn de klachten
Bij een krentenbaard komen er rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral bij de neus en de mond. De plekken kunnen ook op andere delen van het lichaam zitten. Waar al een wondje zit, kan een ontsteking ontstaan.
De bultjes veranderen in blaasjes met vocht erin. Als de blaasjes opengaan, worden het natte plekjes met gele korstjes. Deze plekken kunnen snel groter worden, pijn doen en jeuken.
Hoe krijg je een krentenbaard?
De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Door aan de plekken te zitten, komt de bacterie op de handen. Zo kunt je jezelf op andere plekken op je lichaam besmetten. Ook kan het op bijvoorbeeld speelgoed en andere spullen terechtkomen. Hierdoor kan iemand anders besmet raken.
Wie kan een krentenbaard krijgen?
Iedereen kan krentenbaard krijgen. Krentenbaard komt het meest voor bij jonge kinderen. De kans op een krentenbaard wordt groter als de huid al kapot is door bijvoorbeeld eczeem, een open gekrabbelde muggenbult, waterpokken of schaafwondjes.
Krentenbaard kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt duidelijk veel vaker voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Volwassenen hebben er inmiddels een bepaalde weerstand tegen ontwikkeld. Toch ontstaat er geen volledige immuniteit. Een persoon kan de infectie dus meerdere malen tijdens zijn leven doorlopen.
Hoe voorkom je krentenbaard?
Probeer het vocht uit de blaasjes niet aan te raken. Ben je toch in contact geweest met het vocht? Was dan direct je handen. Maak direct het speelgoed schoon als er vocht uit de blaasjes op is gekomen.
Gebruik een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik gelijk wel. Geen zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
Was altijd na hoesten, niezen en snuiten je handen.
Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Leer ook kinderen op een goede manier te niezen en hoesten.
Houdt je nagels kort.
Plak liever geen pleisters op een krentenbaard. Dit kan juist de plekken vergroten.
Behandeling
Als je denkt dat je kindje een krentenbaard heeft, overleg dit dan met je huisarts. Met een goede behandeling is je kindje er snel weer van af. De beste remedie tegen krentenbaard is niet aan de blaasjes krabbelen. Om de jeuk te verminderen kan zinkzalf op de plekken helpen, wat als bijkomend voordeel heeft dat de blaasjes sneller indrogen.
Een krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn en/of 2 dagen na het gebruik van medicatie.
Antibiotica
De genezing wordt sterk bespoedigd door het lokaal aanbrengen van (een crème of zalf met) antibiotica. Meestal zal de huisarts in eerste instantie een crème met b.v. fusidinezuur of tetracycline voorschrijven waarmee het besmettingsgevaar binnen 48 uur is verdwenen. Kinderen met krentenbaard kunnen zodoende 48 uur na behandeling weer naar school, behalve wanneer ze er ziek en hangerig van zijn.
De zalf werkt het beste als de blaasjes of wondjes open zijn en de werkzame stof dus bij de bacteriën kan komen. Het is daarom van groot belang de dunne huid op de blaren te verwijderen voor het aanbrengen van de zalf; op plaatsen waar de huid dun is kan dit het gemakkelijkst door er een keer krachtig over te wrijven met een ruw, vochtig washandje. Dit is in het algemeen nauwelijks pijnlijk.
Meer informatie
Wat is schurft en hoe kom je er vanaf?
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com