Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?

Wat houdt kraamzorg in en hoe regel je het?

Een kraamverzorgster/verzorger (voel je als man niet buitengesloten, maar omdat de meesten toch vrouwen zijn heb ik het even over zij!) is de rots in de branding na je bevalling. Ze verzorgt jou en de baby, houdt jullie gezondheid in de gaten en zal licht huishoudelijke taken vervullen die hiermee in verband staan. Ze leert je de fijne kneepjes van het omgaan met je baby, zullen we maar zeggen. Maar hoe lang blijft ze en hoe regel je de kraamzorg?

Wat houdt kraamzorg in?

Kraamzorg is, zoals de naam al zegt, de zorg die geboden wordt in de kraamtijd. Tijdens en na je bevalling zal zij voor jou en je kind zorgen en de rechterhand zijn van de verloskundige. Ze voert bepaalde controles uit om de gezondheid van je baby, maar ook die van jou, in de gaten te kunnen houden. Zo zal ze bij jou bijvoorbeeld controleren hoeveel bloedverlies je hebt en je temperatuur opnemen. Heb je hechtingen, dan kan zij daar ook op letten. Heb je moeite met bijvoorbeeld douchen, dan zal zij je ondersteunen. Bij de baby zal ze natuurlijk zijn algehele conditie in de gaten houden. Zo let ze op of de baby genoeg drinkt, groeit, poept en plast. Ook zijn temperatuur wordt gecheckt. Vertrouwt ze het niet, dan zal ze contact opnemen met de verloskundige.

Naast deze medische kant, zal de kraamhulp jou alles leren over de verzorging van je kindje en je helpen hiermee. Ook zal ze uit hygiënisch oogpunt huishoudelijke taken doen, zoals de slaapkamer stofzuigen, de badkamer schoonmaken en je bed verschonen.

lijn groen oudersenzo
Wat houdt kraamzorg in en hoe regel je het?
Wat houdt kraamzorg in en hoe regel je het?

Recht op kraamhulp

In Nederland, met ons unieke manier van thuis bevallen, heeft iedereen recht op kraamhulp. Ook als je in het ziekenhuis bevalt. Voor deze zorg ben je verzekerd via de basisverzekering. De regels hierbij zijn:

  • Kraamzorg krijg je voor 8 dagen. Het aantal uur per dag kan
    verschillen.
  • Minimaal krijg je 24 uur kraamzorg, dit wordt dus verdeeld over
    acht dagen.
  • Geef je borstvoeding dan zal men uitgaan van negenveertig uur
    zorg.
  • Geef je geen borstvoeding, dan is het standaard aantal uur
    vijfenveertig uur.
  • Maximaal kan je tachtig uur krijgen.

Meestal zullen de uren zo verdeeld worden over deze acht dagen dat de zuster in het begin de hele dag er is en aan het eind bijvoorbeeld alleen de ochtend. In het begin zal immers nog veel op haar aankomen, terwijl je na een aantal dagen steeds meer zelf zal gaan doen. En zo kan je zachtjes aan meteen wennen aan het alles alleen moeten gaan doen.

Meer of minder uur

Hoeveel uur je krijgt is afhankelijk van o.a. de bevalling en welke voeding je geeft. Zoals je hebt gelezen krijg je meer uur bij borstvoeding. Beval je in het ziekenhuis en moet je daar even blijven, dan heb je minder uur. Meer uur komt minder snel voor, maar redenen kunnen zijn dat je alleenstaand bent of bijvoorbeeld door complicaties bij de bevalling waardoor je zelf minder kan doen. Ook bij een baby met problemen kan je recht hebben op meer uur. Heb je bijvoorbeeld een vriendin die graag komt helpen en heb je dat liever dan een week lang een vreemde in huis, dan kan je ook vragen om minder uur.

Indicaties

Op meerdere momenten wordt er gekeken naar het aantal uren zorg die je gaat krijgen. Zo rond de 7 maanden zwangerschap zal er een intakegesprek plaats vinden. Hiervoor komt er iemand bij je thuis die kijkt of alles in orde is om thuis te kunnen bevallen, jullie nemen jouw wensen door en er word je uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat. Tijdens dit gesprek wordt de eerste indicatie gemaakt. Na je bevalling volgt de tweede indicatie en indien nodig kan het aantal uur tijdens de kraamweek nog aangepast worden (derde indicatie).

De kraamzuster regelen

Als je weet dat je zwanger bent en er een uitgerekende datum bekend is, dan kan je de kraaminstelling op de hoogte brengen. Je kan zo rond de 12 weken aanhouden. Wacht niet langer, want de instelling kan ook vol zitten! Je mag zelf een kraaminstelling kiezen. Let wel op of zorg bij deze instelling vergoed wordt door jouw zorgverzekering! Zoek een bureau wat qua manier van werken bij je past! Zo wordt het een week waar je echt blij van wordt. En als het niet klikt met de zuster: meldt dit! Zo hou je het voor iedereen fijn!

Wanneer komt de kraamverzorgster?

Ga je thuis bevallen dan zal er bij de bevalling ook een kraamzuster aanwezig zijn. De verloskundige zal aangeven wanneer ze gebeld moet worden. Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan komt ze zodra jij weer naar huis mag.

Wat mag ze wel en wat niet doen?

De hulp die ze aanbiedt zal afhangen van het aantal uren die jij toegewezen hebt gekregen én hoe druk het is. Bij geboortegolven kan het zomaar zo zijn dat ze echt alleen het hoognodige doet (dus jullie verzorgen) en dan weer door moet naar nog een gezin! Niet leuk, ook voor haar niet, maar er is weinig aan te doen. Normaal gesproken zal ze alleen voor jouw gezin in de weer zijn. Meestal zal ze bijvoorbeeld best ook de visite koffie en beschuit met muisjes aanbieden, maar bij weinig uren zal ze haar aandacht uiteraard volledig moeten geven aan de belangrijke zaken. Ze is er niet om ook je huis volledig schoon te houden, bijvoorbeeld. Meestal zal ze met jullie bespreken wat jullie wensen zijn en kan zij aangeven wat wel en niet haalbaar is. Heb je meer kinderen? Ook voor hen kan de zuster een luisterend oor zijn. Kortweg kan je zeggen dat het vooral om de veiligheid gaat van de baby en jou, in de eerste plaats.

liefs Wil

Meer informatie

Kraamverzorgster: Wat kun je verwachten en wat niet?
Wat doet een kraamverzorger?
Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Geen vergoeding van het kraampakket? Zo stel je hem zelf samen!
Het kraampakket. Wat kun je ervan verwachten?
Tips voor een fijne kraamtijd
Wat zit er in een kraampakket?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *