Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Na al die maanden van wachten is het eindelijk zover, jullie kleintje is geboren! Wat een mooie maar ook spannende periode breekt er nu aan voor jullie als gezin. Veel nieuwe ouders beleven deze periode alsof ze in een coconnetje leven, heel knus en dicht bij elkaar. Maar vroeger of later zal het ervan moeten komen, kraamvisite. Kijk jij er naar uit, of zie je er als een berg tegenop?
Wanneer willen jullie starten met kraambezoek
Misschien herkenbaar voor velen, je bent net bevallen en de appjes komen alweer binnen. ‘’Wanneer kunnen we langskomen’’, ik weet nog dat ik net na de bevalling totaal geen behoefte had aan alle drukte om me heen. Vooral de eerste dagen voelde ik me nogal overweldigd, geestelijk en lichamelijk moe en eigenlijk best onzeker. De avond na de bevalling zat de hele woonkamer vol, en ik zat daar maar toe te kijken hoe mijn baby van arm naar arm ging. Achteraf gezien, had ik het kraambezoek liever een paar dagen uitgesteld. Maar uit angst iemand te beledigen liet ik het maar over me heen komen. Begrijp me niet verkeerd, ik was ontzettend trots op mijn prachtige kindje maar in al die grijpgrage handjes had ik nog helemaal geen zin.
Maak duidelijke afspraken met elkaar
De een wil meteen bezoek ontvangen, de ander pas na een maand. Hoe je het ook wilt aanpakken, wees in ieder geval duidelijk naar elkaar en naar het bezoek toe. Vermeld duidelijk op het geboortekaartje of bezoek gewenst is en of er een afspraak moet worden gemaakt. Spreek met elkaar af wie de afspraken inplant en op welke tijden. Plan de afspraken zoveel mogelijk in als de kraamhulp er nog is. Zij kan jullie een hoop werk uit handen nemen zodat jullie ook echt kunnen genieten van alle aandacht. Laat gerust weten of het bezoek de kinderen mee kan nemen of niet.
Wensen?
Heb je wensen voor een cadeau? Maak een lijstje en stuur het door naar je familie en vrienden. Als je moe wordt, geef dit dan aan en neem je rust. Spreek bijvoorbeeld met je partner of kraamhulp af, dat het na een half uurtje wel genoeg is. Laten jullie de baby in het bedje liggen of mogen anderen het oppakken? Vinden jullie het goed als anderen foto’s maken van jullie kindje?
Heb je een afspraak staan maar lukt het even niet, probeer het dan vooral aan te geven. Je ondergaat nu zoveel veranderingen dat je soms ook echt even je rustmoment moet inlassen. Daarnaast gieren de hormonen ook nog eens door je lijf, dus af en toe een traantje laten is helemaal niet raar. Praten over de bevalling helpt in ieder geval. Dus schaam je niet om er over te praten, hoewel je sommige details misschien beter voor jezelf kunt houden.
Tips voor als je zelf op kraambezoek gaat
Je beste vriendin, zusje of collega is net bevallen van een wolk van een baby. Natuurlijk wil jij het kleintje het liefst zo snel mogelijk komen bewonderen. Wanneer is nou het gepaste moment om contact op te nemen met de kersverse ouders. Wat geef je ze cadeau en waar kun je op letten als je op bezoek gaat?
Wees geduldig, een appje sturen is hartstikke lief maar wacht even met bellen tot het geboortekaartje bij je op de mat ligt. Vraag even of het niet te druk wordt als de kinderen meekomen op bezoek. Ben je ziek of verkouden, stel het bezoek dan nog even uit.
Hoewel je ongetwijfeld een uitstekende smaak hebt, laat het shoppen voor babykleertjes liever over aan de ouders. Tenzij zij hier specifiek om vragen natuurlijk. Praat niet alleen over je eigen bevalling maar geef de kraamvrouw de tijd en aandacht die zij verdient. Blijf niet plakken, al is het nog zo gezellig. Waarschijnlijk hebben de nieuwe ouders al wat nachtjes doorgehaald, hou het kort.
Plaats geen foto’s van de baby op sociale media. Hoe jammer zou het zijn als de verassing eraf is voor het bezoek dat nog wil langskomen.
Natuurlijk is iedere situatie anders en zal de kraamvrouw het wel aangeven als ze juist wil dat je meteen langskomt! Maar wees als beste vriendin niet teleurgesteld als zij nu even niet meteen reageert op jouw berichtje. Weet je niet zo goed wat er van je wordt verwacht? Vraag dan gewoon of je ergens mee kunt helpen. Of kook een paar lekkere maaltijden die ze kunnen invriezen. Dat zal zeker gewaardeerd worden.
Alternatief voor kraambezoek
Mocht je bij de gedachte aan kraambezoek al hoofdpijn krijgen, begin er dan ook niet aan. Het is jullie kindje en dat vieren jullie op een manier die bij jullie past. Tegenwoordig wordt er steeds vaker een kraamparty of babyborrel gehouden. Een leuk alternatief voor als je de geboorte van je kleintje toch graag wilt vieren met familie en vrienden op een later moment. Op deze manier hebben jullie zelf even de tijd gehad om te wennen aan de nieuwe situatie. Bijkomend voordeel is dat je iedereen die dichtbij jullie staat op een dag kunt samenbrengen. Ook leuk voor de foto’s! Waar jullie ook voor kiezen, doe vooral wat goed voelt.
Meer informatie
10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Tips voor de kraamvisite
Kraambezoekboek, voor bijzondere boodschappen van het kraambezoek
Bronvermelding
Tekst: Marjorie Olieberg
Stockfoto: 123rf.com