In Nederland krijg je een kraamverzorger als je net bevallen bent. Meestal is zij de rots in de branding als je als kersverse ouders je onzeker voelt. Ze houdt alles in de gaten en weet je te voorzien van de beste adviezen. Maar soms loopt het anders. Ze is niet vriendelijk, kan totaal niet overweg met jouw andere kinderen, loopt er de kantjes vanaf of wat voor reden dan ook: een kraamverzorger die niet bevalt is een ramp. Wat moet je dan doen?
Een fijne kraamperiode is zo belangrijk
Juist die eerste dagen is een kraamverzorger zo belangrijk. Maar als er simpelweg geen klik is of ze haar werk echt niet goed doet, dan heb je wel degelijk een probleem. Je zit niet alleen met haar opgescheept, maar dingen die je graag wil bespreken doe je toch beter met iemand die je vertrouwt of met wie je een bepaalde klik hebt. Kan ze helemaal niet overweg met andere gezinsleden en dan al helemaal als het om je kinderen gaat: het zal emoties oproepen waardoor je alleen maar gespannen raakt en daarmee is er voor de baby ook spanning. En stress kan ook nog eens invloed hebben op de borstvoeding! Kortom: probeer je niet in te houden vanwege de lieve vrede, maar doe er iets aan!
Praat met haar
Natuurlijk kan het zo zijn dat ze er niks mee bedoeld, maar heeft ze zelf helemaal niet door dat er dingen niet gaan zoals jij graag zou willen. Het is dan ook wel zo fair om eerst eens met haar zelf erover te praten. Het is slim om jouw wensen al te bespreken met het kraambureau voordat de bevalling is begonnen. Zo weten zij wat jullie wensen zijn, maar ook voor jou kan het zo duidelijk gemaakt worden of jouw wensen wel reëel zijn. Kraamverzorgenden mogen nu eenmaal niet alles doen. Een kloppend beeld voorkomt al teleurstelling of irritaties die niet terecht zijn.
Gaan dingen toch niet zoals je wilt of merk je dat haar omgang met je oudere kinderen niet fijn is, ga het gesprek dan met haar aan. Leg uit waar jij mee zit, maar val haar niet meteen aan. Misschien is dan alles al opgelost omdat zij natuurlijk wel moet weten hoe je dingen wilt. Of zelf hierin een blinde vlek heeft.
Kraamplan
Het kan helpen als alles gewoon op papier staat. Dit kraamplan kan je aan haar overhandigen of heeft ze misschien dan al gehad via het bureau. Dat maakt ook alles duidelijk voor haar en jij hoeft niet als een schooljuf haar terecht te wijzen. Daar zit je als kraamvrouw vaak helemaal niet op te wachten. Leg het kraamplan duidelijk neer of overhandig het met de opmerking ‘O ja, dit is trouwens het kraamplan’. Zo hou je het luchtig en kan zij zich erin verdiepen zonder dat er al meteen wrijving is. Werkt het niet? En ook een gesprek met haar niet? Zet dan een volgende stap!
Bel met het kraambureau
De volgende stap is natuurlijk dat je het kraambureau gaat bellen. Ja, het is te snappen dat je dat niet meteen wilt doen, maar wacht er ook niet heel lang mee want dan is je kraamweek al voorbij. Zowel jij en de baby zijn gebaat bij een fijne kraamverzorger. Meestal zal het bureau eerst langskomen om te praten. Helpt ook dat niet dan kan het zo zijn dat je een andere verzorgende krijgt. Omdat op dit moment veel tekorten overal zijn, moet dit natuurlijk wel mogelijk zijn.
Niet via een bureau
Schrijf je bij een bureau in, dan weet je natuurlijk nooit wie er uiteindelijk aan je bed staat. Er zijn ook verzorgenden die zelfstandig werken en die je dus in kunt huren. In die gevallen is het zaak om je oor te luister te leggen en zo te weten te komen hoe ze is. Je weet dan veel beter wie je in huis haalt. Een zelfstandige verzorgende kan veel meer zelf bepalen welke diensten ze levert. Dat is natuurlijk ook een fijne gedachte omdat er dan vaak meer kan. Nadeel is alleen dat er geen bureau achter zit mocht er toch iets aan de hand zijn.
Dat is ook meteen het nadeel als je een bekende vraagt om bij je te kramen. Een goede bekende is als ‘vriendin’ nu eenmaal anders dan als kraamverzorger en dan kan het opeens toch tegenvallen. Je hebt dan alleen niks anders achter de hand en juist omdat het een vriendin is kan het moelijker zijn om aan te geven dat je iets niet leuk vindt. Het grote voordeel is uiteraard dat je wel beter weet wie er bij je komt kramen en dat ze jouw gezin al kent. Dat kan voor de kinderen zeker fijn zijn.
Meer informatie
Kraamverzorgster: Wat kun je verwachten en wat niet?
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com