Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Je bent net bevallen, je prachtige kindje ligt in je armen. De dag ervoor was je nog zo happy en had je zo’n beetje de hele dag een glimlach van oor tot oor. Über trots ben je op je kindje en superblij, maar vandaag… vandaag zitten de tranen hoog en om de kleinste dingetjes kun je in een enorme huilbui uitbarsten. Kraamtranen. Babyblues. Het is heel normaal en veel jonge moeders hebben daar last van. Wel zo’n veertig tot tachtig procent.
Verandering in de hormoonhuishouding
Het overkomt je, zo’n drie tot tien dagen na de bevalling. En waarom? Dat is eigenlijk niet eens zo goed bekend, maar de combinatie van verandering in de hormoonhuishouding, slaaptekort, vermoeidheid, stress en onzekerheid zullen hierbij zeker een belangrijke factor spelen.
Symptomen kraamtranen
De huilbuien overvallen je en soms weet je niet eens waarom. Je voelt je nerveus en onzeker of je de zorg van je kindje wel aankan. Je slaapt wat slechter en kunt wat meer prikkelbaar zijn. Ineens overvalt je een negatief gevoel of ben je ineens heel erg verdrietig. Verschillende emoties wisselen elkaar rap af. Als je je hierin herkent, kan het zomaar zijn dat je last hebt van kraamtranen of de babyblues…
Hoe ontstaat het?
Heel veel is er nog niet over bekend. Sommige vrouwen hebben er last van en andere niet. Echter is er in korte tijd veel voor je veranderd. Ineens is er een kindje bij dat je aandacht nodig heeft en waar jij en je partner verantwoordelijk voor zijn. Het is in het begin wellicht nog wat onwennig wat voor stress kan zorgen. Nog niet lang geleden heb je een (zware) bevalling achter de rug waarmee je een topprestatie hebt geleverd, je slaapt misschien nog wat slechter om allerlei redenen (baby wordt wakker ‘s nachts, napijn van de bevalling, et cetera) en bent daarom oververmoeid. Al deze factoren zullen zeker een rol spelen bij het ontstaan van kraamtranen. Het is allemaal nogal wat! De kans is groot dat jouw lichaam hierdoor te weinig serotonine aanmaakt en dat is juist de stof die je nodig hebt om vrolijk en energiek te blijven.
Wat kun je doen aan de kraamtranen?
Zoek het niet bij jezelf. Verwijt jezelf niet dat je je zo voelt. Je kunt er namelijk niets aan doen. Het overvalt je en je kunt niet zomaar even besluiten dat het over is. Zo werkt het helaas niet. Gun jezelf de tijd even te herstellen. Probeer je rust te pakken en probeer alles wat er is gebeurd – en dat is nogal wat – een plekje te vinden. De kans is groot dat alles zich weer gewoon vanzelf herstelt en vaak gebeurt het zelfs erg rap. Na een paar dagen voel jij je waarschijnlijk weer helemaal kiplekker!
Laat die tranen maar komen
Tranen zijn een uitlaatklep van diepere emoties. Waarom zou je ze binnen houden? Laat maar lekker komen die tranen, het lucht je alleen maar op! En je hoeft je voor niemand te schamen. Je kraamverzorgster maakt dit veel vaker mee en weet dus precies hoe jij je voelt en waar die tranen vandaan komen. Waarschijnlijk komt ze even bij je kletsen. Lekker laten lopen dus die tranen!
Praten
Praat erover met je partner, vrienden of familie. Praten kan opluchting geven waardoor je je ook al snel een stuk beter kan gaan voelen. Voel je niet schuldig, waarom zou je? Je kunt er niets aan doen, het is gewoon een natuurlijke lichamelijke reactie. Probeer zoveel mogelijk rustmomenten te pakken, om bij te komen van de bevalling en de verandering in je leven.
Wees lief voor jezelf
Wees lief voor jezelf en gun je lijf de tijd om te herstellen. Negen maanden heeft je lichaam naar iets toe moeten leven, met de bevalling als ultieme climax. Je lichaam wil zich nu weer graag herstellen maar moet dit juist in een periode doen waarin alles voor jou anders is. Je hebt er immers een kindje bij! Dat je geest dan even uit balans raakt, is natuurlijk niet zo gek. Neem de tijd om je batterij weer opnieuw op te laden en verwacht geen wonderen van jezelf. Voor het wonder heb je immers al gezorgd, dat ligt nu heerlijk bij je.
Postnatale depressie
Kraamtranen behoren bij de familie van de postnatale depressies of postpartum depressie maar dan een heel milde vorm. Kraamtranen behoren vanzelf weer te verdwijnen, als het goed is na een paar dagen al (een week tot tien dagen). Heb je echter na een week of twee, drie nog steeds last van het neerslachtige gevoel, maak dan even een afspraak met je huisarts. Hoe eerder je bij hem aan de belt trekt, hoe beter. Blijf er dus niet mee rondlopen. Hij kan kijken wat er aan gedaan kan worden. Misschien stuurt hij je door naar een psycholoog of schrijft hij wat medicatie voor die de chemische onbalans in je lichaam herstellen.
Meer informatie
Hormonenveranderingen na de bevalling, wat kun je verwachten?
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Eerste contact met je baby
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby
Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De eerste dagen met je baby
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uitblijft…
Tips voor een fijne kraamtijd
Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com