Site pictogram Oudersenzo

Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?

Kraamtijd, wat kun je verwachten?

Je kindje is geboren, wat kun je de kraamtijd verwachten? Nadat je kindje en jij zijn verzorgd en nagekeken, wordt je kindje heerlijk in je armen gelegd. Jullie kunnen nu voor het eerst even rustig naar elkaar kijken. Vaak zijn jullie op dit moment allebei nog zeer energiek, ondanks de geleverde krachtsinspanning. Dit komt doordat het bloed nog steeds een grote hoeveelheid adrenaline bevat, die tijdens de bevalling is vrijgekomen.

Even wennen aan elkaar

Het is helemaal niet vreemd als je nog wat tijd nodig hebt om aan je kindje (of aan je nieuwe rol als moeder) te wennen. Dat houdt echt niet in dat je een slechte moeder bent. Probeer daarentegen zoveel mogelijk tijd met je kindje door te brengen om goed aan elkaar te kunnen wennen. De band tussen jullie zal uiteindelijk vanzelf ontstaan.
Laat je voorlopig even lekker vertroetelen. De ene vrouw heeft de eerste dagen nog heel veel behoefte om veel tijd in bed door te brengen. De andere loopt na een paar uur alweer rond. Als je gehecht bent, kan zitten en lopen nog even pijnlijk zijn. Op je zij liggen op bed of bank, zal dan een stuk aangenamer zijn. Luister gewoon naar je lichaam.

Na de bevalling vloei je nog ongeveer 10 dagen. Deze bloeding is heftiger dan tijdens een menstruatie. Na 10 dagen neemt het af en dan gaat het op een normale menstruatie lijken. De baarmoeder trekt zich weer samen om zijn oorspronkelijke afmeting weer aan te nemen en dit kan wat pijn in je buik of rug veroorzaken. De grootte van je baarmoeder wordt door je kraamverzorgster en verloskundige in de gaten gehouden.

Baarmoedercontracties

Bij het geven van borstvoeding treden deze baarmoedercontracties in sterkere mate op, wat het herstel bespoedigt. De meeste vrouwen die borstvoeding geven zullen drie tot vier weken na de bevalling niet meer vloeien.

Kraamtranen

Veel vrouwen krijgen op de derde of vierde dag van het kraambed, de zogenaamde kraamtranen. Hiermee wordt een dag bedoeld waarbij je extreem emotioneel bent en plotseling in huilen kan uitbarsten. Het is heel gewoon en het gevolg van alle nieuwe indrukken en lichamelijke veranderingen (hormonen, stuwing, hechtingen, et cetera). Laten we eerlijk zijn, een bevalling is zowel lichamelijk als geestelijk een enorme ervaring.

De eerste momenten met je baby

Daar is je kindje dan… negen maanden heb je naar hem uitgekeken, de – al dan niet zware – bevalling is achter de rug en hij ligt nu vredig tegen je aan. Vol liefde en trots kijk je naar hem. En dan ineens begint hij te huilen. Je schrikt op uit je vredige gedachte en een lichte paniek maakt van je meester: ‘Waarom huilt hij?’, vraag je je weifelend af.
Wellicht verwacht je van jezelf dat je direct weet wat iedere snik betekent, je hebt hem immers negen maanden bij je gedragen. Als er iemand hem goed zou moeten kennen, ben jij dat wel… Klopt! Maar dat wil nog niet zeggen dat je paranormaal begaafd hoeft te zijn!

Kraamvisite

Familie, vrienden, kenissen, buren, iedereen wil natuurlijk jullie kindje zo snel mogelijk komen bewonderen, het liefst nog in de eerste dagen van je kraamtijd. Die aandacht van kraamvisite kan heel prettig zijn, maar het kan je soms ook even teveel worden. Vooral de eerste dagen kan het erg vermoeiend zijn. Maak hierover goede afspraken met je partner en kraamverzorgster en wees eerlijk tegen ‘onverwacht bezoek’.

Regelen

Na de bevalling, in de eerste dagen van je kraamtijd zijn er een aantal zaken die moeten gebeuren:

Geboorteaangifte van je kindje

Dit moet gebeuren binnen drie dagen na de geboorte, door een (meerderjarig) persoon die bij de bevalling aanwezig is geweest. Als de termijn van geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of feestdag, dan mag het ook een dag later, dus op de eerstvolgende werkdag. Alleen als door een opeenvolging van weekend- en feestdagen de termijn beperkt zou worden met één dag, dan mag de aangifte ook op de daaropvolgende werkdag gebeuren.

Wie mag er allemaal aangifte doen (mits aanwezig bij de geboorte)?

De gegevens die de ambtenaar van de Burgerlijke stand nodig heeft om je kindje te registeren zijn:

Het hielprikje bij je kindje

In de eerste week na de geboorte krijgt iedere baby een hielprik aangeboden. Een paar druppels bloed worden afgenomen uit de hiel en onderzocht in een laboratorium. Daar onderzoekt men het bloed op 17 ernstige en vaak erfelijke aandoeningen. Alle aandoeningen zijn te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Als bij de hielprik geen bijzonderheden zijn gevonden, krijgen ouders geen bericht. Als er wel een afwijking is gevonden neemt de huisarts binnen drie weken contact op.

Het regelen van Kinderbijslag

Met een kind heb je meer kosten. Eerst komen de luiers en de kinderwagen, daarna voeding en kleding of schoolgeld: het kost allemaal geld. De overheid betaalt mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van uw kind: de kinderbijslag.
De Sociale Verzekeringsbank regelt voor jou de kinderbijslag.
Je krijgt kinderbijslag als je in Nederland woont of werkt. De kinderbijslag is voor kinderen tot 18 jaar en je ontvangt dit na afloop van ieder kwartaal.?

Nazorg

De verloskundige zal nog langskomen voor de nazorg en ook zal er nog een wijkverpleger langskomen. En vergeet natuurlijk al die familieleden, trotse opa’s en oma’s en vrienden niet! Want die staan natuurlijk ook te trappelen om langs te mogen komen. Je krijgt het er nog druk mee!

Meer informatie

Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Eerste contact met je baby
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby
De eerste dagen met je baby
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Kennismaking en eerste momenten met je baby
Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Tips voor een fijne kraamtijd
Herstellen na de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten