Kinderen kosten geld, die uitspraak mag bekend zijn. En die kosten komen tijdens je zwangerschap al om de hoek kijken. Maar hoe zit het nu met de bevalling? Met welke kosten moet je rekening houden die te maken hebben met het bevallen? Uiteraard is hier niet 1 simpel antwoord op te geven, want iedere bevalling heeft zo zijn eigen unieke dingen, die geld kunnen kosten. Maar globaal gaan we toch een poging wagen…
Verzekerd of niet?
De kosten van een bevalling worden grotendeels gezien als medische kosten, waardoor je ze (deels) kunt verhalen op je ziektekostenverzekering. Een groot deel hiervan zit in het basispakket, zodat iedereen recht heeft op deze vergoeding. Daarnaast kan je jezelf aanvullend verzekeren om nog meer kosten rond de bevalling te kunnen declareren.
Thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Uiteraard is er 1 kostenpost die heel veel verschil maakt: het ziekenhuis. Beval je thuis, dan heb je die kosten immers niet. En een ziekenhuis is nu eenmaal niet goedkoop. Het goede nieuws hierbij is natuurlijk wel dat je ook nog zoiets als een ziektekostenverzekering hebt. Beval je in het ziekenhuis omdat er een medische noodzaak is, dan wordt dit volledig vergoed door jouw basisverzekering. Heb je die medische noodzaak niet, dan hangt het af van jouw aanvullende verzekering of je dit wel of deels vergoed krijgt. Heb je die aanvullende verzekering niet, dan komen de kosten in 2022 uit rond de 450 euro. Je betaalt geen eigen risico en de eigen bijdrage kan per ziekenhuis verschillen. Per dag krijg je voor moeder en kind samen 230 euro vergoed vanuit de basisverzekering.
Kraamhotel/geboortecentrum
Naast bevallen thuis of in het ziekenhuis is er ook nog het kraamhotel of geboortecentrum. Een kraamhotel is alleen mogelijk als er geen medische noodzaak is en de bevalling wordt dan ook begeleid door de verloskundige. Een kraamhotel wordt hetzelfde beoordeeld als bevallen zonder medische noodzaak in een ziekenhuis. Je krijgt ook nu dus 230 euro per dag vergoed. Ook nu betaal je geen eigen risico, maar heb je wel een eigen bijdrage. Hierbij is dat maximaal 369,40 euro.
Thuisbevalling
Gewoon thuis bevallen kost op zich natuurlijk niks. Hoewel niks eigenlijk ook weer niet helemaal opgaat. De verloskundige en de kraamhulp moeten toch ook hun salaris krijgen!
Kraamzorg
Of je nu thuis bevalt of dat je in het ziekenhuis bevalt en daarna snel weer naar huis gaat, kraamzorg heb je in de meeste gevallen wel nodig. In de normale situaties heb je 49 uur recht op kraamhulp. Hiervoor betaal je een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur. Er zijn aanvullende verzekeringen die deze bijdrage op zich nemen. Kraamzorg in een kraamhotel of ziekenhuis, zonder medische noodzaak? Dan krijg je 38 euro per dag.
Kraampakket
Voor een bevalling heb je spullen nodig. Deze kan je eenvoudig kopen met de aanschaf van een kraampakket. Dit kraampakket is niet overal hetzelfde. Je hebt kraampakketten die echt alleen het noodzakelijke bevatten. En je hebt uitgebreidere pakketten. De kosten zijn dan ook niet overal gelijk. Globaal kan je zeggen dat je ergens tussen de 20 en 50 euro uit zal komen qua kosten voor het kraampakket.
Eigen risico
Net als de huisarts valt ook de verloskundige niet onder het eigen risico. Dit geldt ook voor de kosten van de bevalling en de kraamzorg. Andere kosten die je maakt doen dit wel. Heb je vervoer nodig naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld, of medische nazorg? Die vallen dan dus wel onder het eigen risico.
Wel of niet aanvullend verzekeren?
Je krijgt veel vergoed vanuit je basisverzekering, maar je kunt vervelende kostenposten zeker verminderen als je aanvullend verzekerd bent. Natuurlijk zal je de baten en de lasten dan even tegenover elkaar moeten zetten. Je betaalt immers wel meer premie voor je verzekering! Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, maar heb je geen medische noodzaak? In dat geval kan een aanvullende verzekering dus zeker een aanrader zijn. Maar ook extra kraamzorg kan je verzekeren of zwangerschapscursussen die (gedeeltelijk) betaald worden.
Uiteraard is dit verschillend per aanbieder. Check dan ook meerdere zorgverzekeringen en probeer de meest gunstige voor jouw situatie te vinden! Hier even goed de tijd voor nemen kan zeker financieel gezien de moeite waard zijn. Helaas kan het zo zijn dat je alleen per 1 januari een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Wil je dus kinderen, dan is het verstandig om hier al van tevoren bij stil te gaan staan. Let goed op wat er vergoed wordt. Denk hierbij niet alleen aan de grote van de bedragen en welke onderdelen. Maar let ook op of het overal geldt of dat je dan vastzit aan een bepaald ziekenhuis of specialist!
Meer informatie
Zwangerschapsbucketlist: Things to do vóór D-day!
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
Voorbereiding op de komst van een baby
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Voorbereiding op de komst van je baby
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com