Site pictogram Oudersenzo

Kosten besparen in deze barre tijden

Kosten besparen in deze barre tijden

Onze uitgaven gaan in rap tempo omhoog doordat de prijzen van wel heel veel zaken steeds hoger worden. Maar onze inkomsten stijgen niet (of in ieder geval niet in proporties). Kosten besparen is dan ook geen overbodige luxe meer voor heel veel mensen. Maar wat kan je doen?

Kosten besparen op je telefoon

Zonder smartphone kan je eigenlijk niet meer, wil je volop kunnen meedraaien. Veel wordt tegenwoordig immers gedeeld via bijvoorbeeld WhatsApp. Daarnaast doet het vaak ook nog dienst als ‘TomTom’ en ben je bereikbaar voor je kinderen als zij je nodig hebben. En dat is nog maar een kleine greep uit het geheel. Maar besparen op je telefoon kan wel, zonder dat dat invloed heeft op wat je allemaal kan doen! Wist je dat een Sim Only abonnement goedkoper is dan een abonnement waarbij je ook een toestel afneemt?

Heb je nog een prima werkende smartphone? Blijf deze dan gewoon langer gebruiken en sluit een Sim Only abonnement af. Daarmee zijn je maandelijkse kosten veel lager (je hoeft immers die telefoon niet af te betalen!). En het is meteen duurzamer omdat je je oude telefoon langer gebruikt. Maar ook als je een nieuwe mobiel gaat kopen kan een simlockvrij toestel kopen en een Sim Only abonnement afsluiten veel meer voordeel geven!

Loop je abonnementen en lidmaatschappen nog eens na

Ongemerkt kan je op best veel dingen een abonnement of lidmaatschap hebben afgesloten. Zeker als ze automatisch afgeschreven worden, zijn dit kosten waar je helemaal niet zo bij stil staat. Maar loop al deze dingen nog eens na! Er zitten misschien tijdschriften of verenigingen/stichtingen bij waar je eigenlijk niets meer mee doet. Of wat je niet erg vindt als dit afgezegd gaat worden. Zo kan je zeker ook geld besparen. Want ieder tientje is er 1!

Slim boodschappen doen

Besparen op je boodschappen kan je uiteraard door te kiezen voor goedkope varianten, waarbij er nog weleens wordt gesteld dat je vooral onder op de schappen moet kijken voor de goedkopere variaties. Maar je wilt niet zomaar lukraak overal de goedkoopste pakken. Dus goed de etiketten vergelijken om te zien of het wel gezond is (waarbij meteen de kanttekening dat duur net zo goed ongezond kan zijn!!!) en uiteraard mag je ook kiezen voor de smaak. Want er zijn nu eenmaal artikelen die gewoon echt veel lekkerder zijn van een bepaald merk. Overigens kan dat merk ook gewoon het huismerk zijn! Dat is tenminste wel de ervaring hier. Dat is dus zeker het proberen een keer waard. Maar je kunt ook nog op andere manieren slim omgaan met je boodschappen.

Ga geen boodschappen doen als je honger hebt. De kans is groot dat je dan extra dingen gaat inslaan.

Probeer boodschappen voor meerdere dagen te doen, want iedere keer dat je in de winkel komt is de verleiding groot om toch meer mee te nemen dan je nodig hebt.

Let op de aanbiedingen, maar koop daardoor nooit dingen die je anders ook niet had gekocht. Dat zijn dan toch echt extra uitgaven!

Let op de aanbiedingen en sla rustig alvast je shampoo extra in als dit goedkoop is. Dat gebruik je immers toch en iedere cent die je zo bespaart is meegenomen.

Er zijn winkels die producten goedkoper laten zijn als je er meteen twee of drie koopt. Ook dat is slim boodschappen doen bij producten die je toch wel gebruikt.

Haal je boodschappen op de markt.

Schoonmaken kan met simpele dingen

Ga eens op bezoek bij sites met handige schoonmaaktips! Want al die dure schoonmaakmiddelen zijn vaak helemaal niet nodig en heb je genoeg aan een simpele fles azijn, bijvoorbeeld.

Samen delen

Creëer een club met wie je samen dingen deelt. Spullen voor in de tuin, speelgoed voor de kinderen, de auto, de krant: net wat voor jullie werkt. Een abonnement op de krant kan je prima met meerdere mensen delen. Hoewel een digitaal abonnement nog goedkoper is! Speelgoed wat je onderling steeds laat rouleren zorgt dat je zelf minder hoeft te hebben en je kind steeds weer iets anders heeft om mee te spelen. Natuurlijk werkt dat niet met zijn favoriete speelgoed of knuffels… En voor het werk in de tuin of bepaalde huishoudelijke spullen hoef je natuurlijk ook niet allemaal alles in huis te hebben.

Vergelijken voordat je gaat kopen!

We zijn gewoontedieren. Hebben we eenmaal ergens iets gekocht en bevalt dat, dan hebben we al snel de neiging om dan toch maar weer daar te kopen. Hoewel we met internet al wel meer zijn gaan vergelijken, denk ik. Google eerst even voordat je iets koopt. Want waar de winkel met het één goedkoper was, kan het met een ander product juist opeens duurder zijn. Houd ook de verzendkosten hierbij in de gaten. Een product kan ergens goedkoper zijn, maar door de verzendkosten kan je dan opeens alsnog duurder uit zijn!

Vermijd impulsaankopen

Leer jezelf aan dat je pas overgaat tot het kopen van iets als je er een nachtje over geslapen hebt. Veel van wat we kopen wordt ons ingegeven door de verleidelijke reclame of omdat je zelf net even behoefte hebt aan iets nieuws (afleiding/toegeven aan een emotie). Veel van de dingen die je denkt echt nodig te hebben, blijk je helemaal niet nodig te hebben! Door eerst een nachtje te slapen vermijd je dat je in een impuls iets koopt waar je achteraf spijt van hebt. Wil je na die nacht het nog altijd heel graag hebben, dan kan je het altijd nog kopen!

Een beetje helpen

We weten allemaal dat we zuinig moeten zijn met energieverbruik en dat duurzamer leven ook een prima manier is. Door wat meer op ons verbruik te letten, dragen we allemaal een steentje bij aan een leefbare wereld.

Meer informatie

Bespaar geld en energie: 8 tips voor ouders met jonge gezinnen
5 manieren om direct geld te besparen
Hoe kun je duurzamer leven?
4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Verkoop je tweedehands kleding kan interessant zijn. Maar hoe dan?
Wat is een ecologische voetafdruk?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Simpel.nl.

Mobiele versie afsluiten