Dat je kindje geld kost, dat is logisch. Maar wat kost een baby gemiddeld het eerste jaar? Natuurlijk bepaal je dit uiteindelijk helemaal zelf. De één heeft meer te besteden dan de ander. Maar hoe zuinig je ook doet, uiteindelijk blijft het alsnog een behoorlijk bedrag. Vooraf kun je alvast een balans opmaken. Een aantal kosten, zoals de kleertjes en meubeltjes, zijn voor de hand liggend, maar vergeet ook niet de kosten mee te nemen die voortvloeien uit het mogelijke feit, dat jij of je partner korter gaat werken. Of misschien zelfs helemaal stopt met werken! Vaak wordt dit vergeten mee te nemen in de uiteindelijke optelsom. Om straks niet voor verrassingen te komen staan, hebben wij alvast een overzicht gemaakt die je kunt meenemen in je eigen berekening.
De gemiddelde kosten van je kind, van baby tot het moment dat hij gaat werken (of het huis uit gaat) is zo’n 100.000 euro. Niet gelijk schrikken, want dit bedrag betaal je uiteindelijk verspreid over alle jaren. Gelukkig krijg je ook een beetje hulp van de overheid, in de vorm van kinderbijslag.
17% van het totale inkomen is voor het eerste kind
Het CBS heeft berekend dat 17% van het totale inkomen van een gezin aan het eerste kind wordt uitgegeven. Aan twee kinderen is dit 26%, aan drie 33% en aan vier kinderen is dit opgelopen tot 40%.
Wij hebben echter slechts de kosten beraamd op het eerste jaar van je baby. Hierna stoppen de meeste kosten natuurlijk niet. Je baby zal uiteindelijk uit zijn ledikantje groeien en een groter bed nodig hebben, tot hij zindelijk is, zal hij wellicht zo’n 5.000 luiers gebruiken (± 1.500 euro), ook zal hij snel uit zijn kleding groeien, et cetera. Wij hebben ons echter beperkt met dit overzicht, tot het eerste jaar.
Minder werken
Wil jij of je partner minder gaan werken? Laat dan uitrekenen wat dit gaat betekenen op het netto salaris.
Kinderopvang
Informeer vooraf goed naar de kosten voor kinderopvang. Denk hierbij aan:
– het aantal uur dat je wilt afnemen
– uurtarief kinderopvang
– gezinsinkomen
Als je gebruik maakt van kinderopvang heb je ook recht op kinderopvangtoeslag.
Onzichtbare kosten
Naast alle zichtbare kosten, zijn er ook onzichtbare kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gas, water en licht, maar ook je verzekeringen kunnen duurder worden. Ge gemeentelijke belastingen gaan omhoog met een extra gezinslid en misschien pak je eens wat sneller de auto. Deze kosten zijn niet gelijk zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zullen zijn.
Kinderbijslag
Vanaf het moment dat je kindje is geboren, heb je recht op kinderbijslag. Deze wordt in het begin van elk kwartaal (januari, april, juli en oktober) uitgekeerd. De hoogte is afhankelijk van het aantal kinderen en wordt ook ieder jaar opnieuw vast gesteld.
Kinderbijslag wordt automatisch in gang gezet na de geboorteaangifte.
Zwangerschap
Denk ook aan de kosten van een zwangerschap. Bijvoorbeeld speciale positiekleding, smeerseltjes tegen striae, geboortekaartjes of een kleine attentie aan de aanstaande oma’s en opa’s. Ook aan een bevalling kunnen kosten verbonden zitten. Informeer hier naar bij je ziektekostenmaatschappij.
De basisverzekering vergoedt het volgende:
– Verloskundige tijdens zwangerschap en bevalling;
– 10/12 weken echo en de 20 weken echo
– Geneesmiddelen
– NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test)
– Geneeskundige zorg (ziekenhuis, huisarts, specialist)
– Ziekenhuisverblijf
– Kraamzorg
Uiteraard bieden zorgverzekeraars ook aanvullende pakketten met daarin extra vergoedingen voor tijdens je zwangerschap. Ben je zwanger of wil je in het nieuwe kalenderjaar zwanger worden? Dan is het goed je hierin te verdiepen. Je zorgverzekering vergelijken helpt je hierbij. Zo vindt je namelijk de verzekering met de laagste premie die past bij jouw zorgwensen.
Kosten overzicht
Voeding
Flesvoeding: ± 2 euro per dag
Borstvoeding: kosten van een kolfapparaat
Benodigdheden (flesjes, speentjes, fleswarmer, et cetera): ± 75 euro
Luiers
Een beetje afhankelijk van het merk/kwaliteit luiers die je koopt, maar houd rekening met ongeveer 25 euro per maand.
Verzorging
Hierbij moet je denken aan alle smeerseltjes, washandjes, badje, medicatie (thermometer), kruik, et cetera.
De kosten hiervan zijn gemiddeld 150 euro.
Kleding
Dit is geheel afhankelijk van wat je van plan bent. Nieuw, of tweedehands. Merken of juist niet. En natuurlijk niet te vergeten de hoeveelheid kleertjes die je wilt gaan kopen.
Voor een basisuitzet (2x sokjes, 6 rompertjes, 4 broekjes, 1 jasje, 6 truitjes) liggen de kosten op gemiddeld 150 euro.
Babykamer
De babykamer is nog wel de grootste kostenpost, maar ook dit kun je zelf in de hand houden. Je kunt er voor kiezen een nieuwe babykamer aan te schaffen, maar je kunt ook op Marktplaats kijken voor een tweedehands babykamer. Dit scheelt al snel een paar honderd euro. Misschien wil je de babykamer een nieuw verfje geven of behangetje. Ook aan deze uitgaven zitten kosten verbonden.
De gemiddelde kosten voor een babykamer zijn zo’n 650 euro. De (nieuwe) babykamer bestaat dan uit een commode, ledikant, kledingkast en wat accessoires.
Wil je er ook een box bij, dan komt daar nog zo’n 150 euro bij. Je hebt echter ook al een eenvoudige box vanaf zo’n 50 euro.
Op stap
Wanneer je met je kindje op stap wil, heb je een aantal dingen nodig. Bijvoorbeeld een:
wandelwagen – ± 400 euro
autostoeltje – ± 125 euro
babyfoon – ± 50 euro
draagzak (optioneel) – ± 50 euro
Optelsom
Flesvoeding | 730 euro |
Verzorging | 150 euro |
Luiers | 300 euro |
Kleding | 150 euro |
Babykamer | 650 euro |
Box | 150 euro |
Wandelwagen | 400 euro |
Autostoeltje | 125 euro |
Babyfoon | 50 euro |
Draagzak | 50 euro |
Totaal | 2755 euro |
Goedkoper
We hebben het hier over gemiddelde bedragen gehad, uitgaand van nieuwprijzen. Het kan dus zeker een stuk voordeliger, wanneer je kiest voor tweedehands producten. In onze reportage ‘Low budget baby – veel babyuitzet voor weinig‘ vind je veel tips om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, met een complete baby uitzet.
Als je bijvoorbeeld naar het kostenoverzicht kijkt van het Nibud, zal je zien dat zij een stuk goedkoper uitkomen, maar nog altijd op een bedrag boven de 2000 euro uitkomen.
Interessante links
Extra informatie
Zoveel soorten, maar welke kinderwagen past bij jou?
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Babykleding – Waar begin je allemaal mee?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com