Koortslip? Bescherm je baby!

Koortslip? Bescherm je baby!

Als trotse ouder doe je natuurlijk niets liever dan de wereld je mooie kindje showen en je baby overladen met kusjes en knuffeltjes. Maar wat als je kleintje wordt geknuffeld door iemand met een koortslip? Bijna de helft van de bevolking heeft wel eens een koortslip gehad. Daarvan weet maar de helft dat dit riskant is voor baby’s.

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex I virus en geeft blaasjes met vocht op of rond de lippen. Het is al besmettelijk voordat de blaasjes zichtbaar worden. Meer dan de helft (59%) van de mensen die er wel eens last hebben, heeft hier geen product tegen in huis en begint daardoor vaak laat met de behandeling. Vooral met een baby in de buurt moet een koortslip zo snel mogelijk worden tegengegaan om te voorkomen dat het kindje ook besmet raakt. Het afweermechanisme van een baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld waardoor een herpesinfectie heftig kan verlopen.

Een koortslip is vervelend en het kan zelfs een beetje pijnlijk zijn, maar op zich onschuldig en het zorgt zelden voor complicaties. Behalve voor pasgeboren baby’s, want voor baby’s kan een koortslip gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt.

lijn groen oudersenzo
Koortslip? Bescherm je baby!

Wat zijn de gevaren voor een baby?

Bij pasgeboren baby’s (jonger dan vier maanden) is het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Het virus kan zich in het lichaam verspreiden en onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan zelfs dodelijk aflopen.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat een baby besmet wordt. Veel moeders hebben het virus al opgelopen voordat ze zwanger werden. Hierdoor heeft je lichaam al antistoffen aangemaakt en deze via de navelstreng ook aan je baby doorgegeven. Dat geeft hem een natuurlijke bescherming en wordt de kans op infectie verkleind. Als je niet eerder besmet bent geweest, dan is je baby dus extra kwetsbaar. Hoe dan ook, is voorzichtigheid geboden bij een koortslip.

Symptomen koortslip baby

Je kunt aan je baby herkennen dat hij een koortslip te pakken heeft doordat zijn tandvlees is gezwollen en hij een pijnlijke mond heeft. Een paar dagen later kan dit worden uitgebreid met blaasjes rondom de mond. Hij kan ook koorts krijgen en de lymfen in zijn nek kunnen wat opzwellen. Hij kan huilerig zijn en zelfs wat suf worden. Let goed op zijn voeding, want je kunt je voorstellen dat hij niet zo veel wil drinken als zijn mondje pijn doet.

Als je het vermoeden hebt dat je baby een koortslip te pakken heeft, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Als je baby veel klachten heeft kan er een speciale pijnstiller gegeven worden. Was regelmatig zijn handjes en let erop dat hij niet aan de blaasjes zit.

Voorzorgsmaatregelen

Saskia Buitendijk, consultatiebureau arts, adviseert ouders om bewust om te gaan met de risico’s die een koortslip met zich meebrengt: “Veel mensen weten wel dat het besmettelijk is, maar zijn zich er niet altijd van bewust dat een herpesinfectie bij baby’s erg gevaarlijk kan zijn. Zeker in de periode vlak na de geboorte van het kindje kunnen jonge ouders daarom niet voorzichtig genoeg zijn en bijvoorbeeld kraambezoek met een koortslip vragen hun kindje een weekje later te komen bewonderen.”

Enkele tips

Handen wassen
Was goed je handen voordat de baby wordt verzorgd, want via de handen kan ook besmetting worden veroorzaakt.

Mondkapje
Wanneer een ouder of andere verzorger van de baby een koortslip heeft, is het verstandig een mondkapje te dragen.

Virusremmers
Omdat een koortslip veroorzaakt wordt door een virus, is behandeling met een virusremmend middel aan te raden. Dit kan de genezing van een koortslip versnellen.

Knuffelen!!
Wanneer de lip helemaal is genezen, kan er weer volop worden geknuffeld!

Oorzaken van een koortslip

De meeste mensen zijn als peuter of kleuter al besmet met het koortslipvirus; bijvoorbeeld door knuffelen met iemand die er eentje heeft. Eenmaal besmet blijft het virus levenslang in sluimertoestand in het lichaam aanwezig. Factoren als koorts, zonlicht, menstruatie, ziekte en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat het virus weer actief wordt en een nieuwe koortslip uitbraak veroorzaakt.

liefs Marion

Meer informatie

Het gevaar van een koortslip
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *