Zo’n 2 tot 3% van de kinderen jonger dan één jaar heeft een koemelkallergie, dat maakt dit tot de meest voorkomende allergie bij baby’s. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Hoe herken je een koemelkallergie en wat kun je eraan doen? Voor ik deze vragen ga beantwoorden, wil ik eerst graag uitleggen wat een koemelkallergie eigenlijk is.
Wat is koemelkallergie?
Een koemelkallergie, ook wel koemelkeiwitallergie genoemd, is heel simpel gezegd een allergie bij baby’s die wordt veroorzaakt door de melk van een koe. Maar eigenlijk weet je dan nog steeds niet zoveel. Het komt erop neer dan het immuunsysteem van de baby – door de koemelk – zich tegen hem keert. Zijn lichaam gaat antistoffen maken tegen de eiwitten in de koemelk en hierdoor ontstaat een allergische reactie.
Als je baby nog maar net geboren is, zijn de darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor kan er koemelkeiwit via de voeding onverteerd in het bloed terecht komen. Het immuunsysteem zou deze eiwitten moeten opruimen, maar bij een koemelkallergie gebeurt dit niet en ontstaan er klachten. Je kindje kan hierdoor problemen krijgen met zijn huid, darmen en/of luchtwegen.
Je kunt je voorstellen dat het een lastige allergie is, want koemelkeiwit komt in bijna alle melkproducten voor. Zelfs in borstvoeding kan koemelkeiwit zitten. Als je baby een koemelkallergie heeft is het belangrijk om zelf ook koemelk te vermijden, mits je borstvoeding geeft.
Maar wat mag hij dan wel drinken?
Natuurlijk is borstvoeding een goede optie, maar dan moet je er zelf ook rekening mee (willen) houden. Het betekent dat jij – zolang je borstvoeding geeft – ook geen koemelk mag drinken of producten waarin koemelk vermengd is.
Wil je toch graag flessenvoeding geven dan is het beste alternatief voor gewone kunstvoeding, een hypoallergene kunstvoeding op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Je vind deze informatie op het etiket, maar als je het helemaal zeker wilt weten, check het dan bij het consultatiebureau of bij je huisarts. Dan weet je het in ieder geval zeker.
In de eerste zes maanden van zijn leven worden sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk afgeraden als vervangende voeding.
Erfelijk
Kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van koemelkallergie dan andere kinderen. Denk dan bijvoorbeeld aan familieleden met hooikoorts, eczeem of astma. Door borstvoeding te geven gedurende de eerste zes maanden wordt de kans op het ontwikkelen van allergie verkleind en het immuunsysteem positief beïnvloed en de rijping van het maag-darmkanaal gestimuleerd.
Symptomen van koemelkallergie
Een koemelkallergie is niet altijd even makkelijk te herkennen. Je baby kan verschillende klachten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van eczeem of last krijgen van zijn luchtwegen. De meeste klachten komen echter voort uit het maag-darmkanaal.
- buikkramp
- verstopping of juist diarree (kan bloed bij de ontlasting zitten)
- spugen
- eczeem, netelroos en/of jeukende uitslag
- luchtwegproblemen
- oorklachten
- huilerig of drammerig
- niezen en/of een loopneus
- groeiachterstand
- weigert eten/drinken
- lusteloos of juist overactief
Als je baby één of een paar klachten heeft, wil dat natuurlijk niet gelijk zeggen dat hij koemelkallergie heeft. Ieder kindje heeft wel eens darmkrampen of geen zin in eten. Als je echter twijfelt, neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.
Hoe test ik mijn baby op koemelkallergie?
Als je twijfelt en naar de huisarts bent gegaan voor onderzoek, kan de arts een allergietest bij hem doen. Dit kan bijvoorbeeld met een huidpriktest. De huisarts druppelt een paar druppels koemelk op de onderarm van je kindje. Daarna prikt hij zachtjes met een naald in de plek van de melk. Als er een jeukend bultje ontstaat, is de kans groot dat je baby een koemelkallergie heeft.
Om meer duidelijkheid te krijgen word je waarschijnlijk gevraagd een tijd lang geen koemelk of koemelkproducten aan je baby te geven. Na een paar weken wordt het weer toegevoegd. Dit wordt een koemelkprovocatietest genoemd. Als de klachten eerst zijn afgenomen en vervolgens weer zijn toegenomen, kun je een redelijk betrouwbare diagnose stellen. Doe deze testen niet op eigen houtje, maar altijd onder begeleiding van een (kinder)arts.
Is koemelkallergie voor altijd?
In de meeste gevallen niet. De meeste baby’s groeien voor hun eerste verjaardag over hun koemelkallergie heen. Dat is in ieder geval fijn om te weten. 90% van de kinderen is voor hun derde verjaardag over de koemelkallergie heen gegroeid. Belangrijk dus om zo af en toe even te controleren hoe hij op koemelk reageert.
Uiteraard kunnen ook kinderen met een koemelkallergie tussen de vier en zes maanden beginnen met de eerste vaste hapjes (groente of fruit).
Tips voor kinderopvang
Op de opvang zal ongetwijfeld zo nu en dan worden getrakteerd. Om te voorkomen dat je kind niet mee mag doen of toch een verkeerde traktatie eet is het handig om de opvang goed op de hoogte te brengen van zijn allergie. Hang eventueel een lijstje op de koelkast van de opvang met de voedingsmiddelen die je kindje niet mag hebben en om te voorkomen dat je kind wordt overgeslagen bij bepaalde traktaties, kun je een aantal traktaties op de opvang achterlaten, die hij wel mag hebben. Zo kan hij altijd meedoen met de rest van de kinderen.
Zorg dat het nummer van de huisarts op de opvang bekend is, voor het geval het onverhoopt toch een keertje mis gaat.
Meer informatie
Allergieën bij kinderen: een onzichtbare strijd
Koemelkallergie, hoe herken je dit bij je baby?
Andere voeding voor je baby
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Geitenmelk voor baby’s & peuters
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com