Site pictogram Oudersenzo

Knuffelen of laten huilen

Je baby huilt: wat doe je? Laat je het huilen of pak je jouw kleintje op om te troosten en te knuffelen? De adviezen kunnen nogal eens verschillend zijn. Zeker als kersverse ouder kan je daar behoorlijk onzeker van worden. Waarom zou je een kindje laten huilen? Geeft het immers zo niet aan dat er iets is? Maar als je hem of haar nu altijd meteen pakt: verwen je het dan niet? Wordt het dan niet een verwend nest wat iedere keer een keel opzet als het zijn zin niet krijgt?

Waarom zou je je kindje laten huilen?

Je kind laten huilen: iedere vezel in je lichaam geeft aan dat je jouw lieverd op wil pakken en wil troosten. Maar natuurlijk is er dan weer een zogenaamde wijze opa of tante die beweert dat je zo het kind enorm verwend. Maar waarom zou je je kleintje laten huilen? Het huilt (meestal) niet voor niets en alles wat zo’n kleintje nodig heeft is juist de wetenschap dat hij veilig is! En wanneer voelt de baby zich veilig? Precies: in de armen van papa of mama!

Verwennen kan nog niet

En dat verwennen dan? Geen zorgen. Een baby kan je helemaal nog niet verwennen. Zeker tot 6 maanden, is uit onderzoek gebleken, kan je een baby nog niet verwennen. Huilen is het enige wat de lieverd kan doen om duidelijk te maken dat hij/zij iets nodig heeft. Hoe zou jij je voelen als je uitermate je best doet om begrepen te worden en je wordt gewoon glashard genegeerd? Er zijn mensen om minder gekwetst.

Een veilig gevoel

Daarop inhakend is meteen verklaard waarom huilen bij zo’n heel jong kind gewoon beantwoord moet worden. Jij, als volwassene, snapt nog dat iemand niet altijd reageren kan, maar je kindje niet. Het heeft mama nodig, het heeft honger of wat dan ook, maar mama reageert niet. Dus mama is weg! En misschien komt ze wel helemaal niet terug. O, wat een verdriet en vooral: O, wat onnodig! (Oké, misschien erg doorspekt met mijn eigen mening) Maar: uit onderzoek is wel degelijk gebleken dat een kind zich sneller veilig voelt in de wereld, waardoor het later juist minder zal gaan huilen! Kijk, zo gek is mijn mening dus nog niet!

Veel huilen

Huilt je kindje veel? Misschien kan je dan beter eens kijken wat je hieraan kan doen. Punten waar je op kunt letten zijn, bijvoorbeeld:

Last van de voeding

Het eten (te veel/te weinig, allergisch). Misschien krijgt het te weinig eten (overleg dit eens op het consultatiebureau of bijvoorbeeld met je huisarts) of is het juist allergisch voor de voeding die het krijgt, waardoor het krampjes heeft

Tandjes

Last van tandjes (bij sommige kleintjes komen die opeens veel eerder dan standaard: dus zeg nooit dat dat nog niet kan)

Onrust

Te veel onrust voor je kindje (dus zorg meer voor rust en regelmaat)

Te veel slaap

Je zou denken, slapen is goed, maar te vaak willen laten slapen (niet ieder kindje heeft evenveel slaap nodig) kan ook voor de nodige tranen zorgen.

Te weinig slaap

Juist te weinig kans krijgen om te slapen (en zo dus overprikkeld raken)

Oudere baby’s kunnen om aandacht vragen

Is je kindje inmiddels een half jaar geweest, dan mag je wel gaan oppassen met verwennen. Een baby van die leeftijd kan door gaan krijgen dat als hij huilt, hij wel aandacht krijgt. Dan kan je je kindje best wel even laten huilen, als je er zeker van bent dat het niet iets mankeert. Geef hem aandacht als hij op een leuke manier aandacht vraagt (even naar je lachen, bijvoorbeeld). En probeer dit soort ‘huilen om aandacht’ te negeren. Baby’s die doorhebben dat huilen helpt om aandacht te krijgen, puur om het aandacht krijgen, en die dan meteen opgepakt worden, leren zo moeilijker om op een andere manier te communiceren.

Wel of niet oppakken, dus?

Even in het kort komt het er dus op neer, dat je een baby tot een half jaar nooit kan verwennen en gewoon juist even moet laten weten dat je er bent voor hem of haar. Knuffelen dus! Is je baby ouder, dan moet je eerst checken of er iets aan de hand is (vaak al te horen aan het soort huilen). Is je baby oké en gaat het dus enkel en alleen om aandacht, dan mag je hem best even laten huilen! Ga wel elke 5 minuten even kijken of alles wel goed gaat.

Meer informatie

Huilkrampen! Dat is even schrikken, maar geen reden voor paniek!
Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?
Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby’s
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten