Site pictogram Oudersenzo

Kneipp methode: Blote voeten in de sneeuw (Werken aan je immuunsysteem)

Ken je de Kneipp methode al? Deze methode heeft enige tijd geleden wat meer bekendheid gekregen omdat er ophef was ontstaan op social media over de blote voeten in de sneeuw bij kinderdagverblijf Hestia. Als je niet bekend met de methode en kou verafschuwt, kunnen deze foto’s je gruwelijk hebben geleken, misschien zelfs tegen kindermishandeling aan, maar toch… Toch is er voor deze methode iets te zeggen. Misschien kan enige verdieping in de materie geen kwaad. Zeker voordat je een oordeel velt.

Gruwelijke hekel

Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij Rocco nooit heel erg ben geweest van de mutsen en de sjalen. Hij had er een hekel aan en wilde al vrij snel geen muts op zijn bolletje, ook niet hartje winter. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een gezonde puber, die bijna nooit ziek is. Hij gaat makkelijk met slechts een T-shirt en korte broek, midden in de winter, naar de sportschool op de fiets. Dan denk ik als bezorgde moeder: “Oeps, dat is veel te koud!” maar hij heeft nergens last van. Het gaat ook gewoon goed, want hij is er nog nooit ziek van geworden. Rocco kan overigens een stuk beter tegen kou dan tegen hitte.

Blote voeten door de sneeuw

Ook Rocco is wel eens op zijn blote voeten door de sneeuw gelopen, hij heeft zelfs een keer in slechts zijn onderbroek een engeltje gemaakt in de sneeuw. En nee, ook daar is hij nooit ziek van geworden. Kou is namelijk helemaal geen ziekmaker. Althans, je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je je (blote) lichaam niet te lang blootstelt aan kou en onderkoeld raakt. Want onderkoeling is wel degelijk kwalijk voor je lichaam. Maar even je lichaam laten opschrikken door kou, kan geen kwaad. Sterker, het kan zelfs gezond zijn! Daarom vind ik het belangrijk iets meer over de Kneipp-methode te vertellen, zodat die blote voetjes in de sneeuw ineens een ander beeld krijgen.

Wat is de Kneipp methode

De kneippkuur is een bepaalde vorm van hydrotherapie. De methode is genoemd naar Sebastian Kneipp. Hij was een voorstander van de wisselbaden, waarin je afwisselend je lichaam onderdompelt in warm en koud water. Zijn credo: Koud water is goed voor je gezondheid. Niks mis dus om je lichaam af en toe even op te schrikken met een koude douche, of met je blote voeten kortdurend door de sneeuw te lopen. Nee, natuurlijk geen uitgebreide wandeling, je kunt overdrijven en onderkoeling is wel degelijk schadelijk voor je lichaam. Maar gewoon een paar stapjes, kan echt geen kwaad. Integendeel.

De Kneipp-methode is een bewezen natuurlijke geneesmethode en het is ook nog eens hartstikke goedkoop! Iedereen kan immers even de koude kraan opendraaien! En het mooie is, dat je de Kneipp-methode ook preventief kunt gebruiken.

Mijn leven te danken

Ik heb mijn leven te danken aan wisselbaden. Ik was slechts een paar maanden oud toen ik een heftige koortsstuip kreeg. Mijn ouders vonden mij volledig verstijfd en van de wereld af, in mijn bedje. Direct werd de huisarts gebeld. Deze sprong gelijk in de auto, maar voor hij dit deed gaf hij mijn ouders de opdracht om mij, tot hij er was, wisselbaden te geven. Uiteraard hebben mijn ouders dit gedaan tot de huisarts, met een spuit in zijn handen, binnen kwam rennen.

Sebastian Kneipp

Sebastian Kneipp leed aan tbc. In die tijd dat hij leefde, was daar nog niet zoveel aan te doen. Hij heeft zich volledig in de ziekte verdiept en hij merkte dat hij baad had bij een koud bad, voorafgegaan door een flinke inspanning. Zijn snelle onderdompelingen in het koude water van de Donau, het niet afdrogen maar het lichaam en het vervolgens fysiek inspannen van het lichaam, waren de basis van zijn genezing.

Kneipp was de grondlegger van een nieuwe benadering van geneeskunde die gebaseerd is op de volgende vijf pijlers:

Hydrotherapie
Kruidengeneeskunde
Trainen
Voeding – Een dieet van volkoren granen, groenten en beperkt gebruik van vlees
Spiritualiteit – Kneipp geloofde dat een gezonde geest leidt tot een gezond persoon

Wat doet kou?

Je lichaam af en toe afschrikken met kou, versterkt je afweersysteem en bevordert de doorbloeding van de huid en de spieren. De afwisseling van koud/warm verwijdt en vernauwt de bloedvaten wat het autonome zenuwstelsel reactiveert maar ook de hormonale en het immuunsysteem. Eén tot drie korte koude douches zijn voldoende om je lichaam alert te houden.

Koude is perfect voor het herstellen van de orde in het lichaam. Het dwingt het lichaam om zijn eigen warmte-energie aan te maken en afscheid te nemen van onnodige en ongezonde elementen.
Klinkt best gezond, toch? Is hier ook niet het hele principe van de sauna op gebaseerd?

Kinderdagverblijf

Terug naar kinderdagverblijf Hestia. Zij plaatste afgelopen week foto’s van de blote voeten van kinderen in de sneeuw, met de opmerking: “Van koude, frisse voeten slapen ze beter.” Dit leverde een stortvloed van – veelal negatieve – reacties op. Meer dan 8000. Mensen die boos waren op het kinderdagverblijf, dit onverantwoordelijk noemde, het zelfs hadden over kindermishandeling. Blijkbaar mensen die nooit eerder van de Kneipp-methode hadden gehoord, want er is immers niks mis met deze methode en het kinderdagverblijf reageert terecht heel verbaast.

Ouders hebben bewust voor deze vorm van kinderopvang gekozen, omdat ook zij in deze methode geloven. Als er namelijk geen sneeuw ligt, trappelen de kinderen voor het slapen gaan, ook 10 tellen met hun voeten in koud water. Of het nou koud water is of sneeuw, de kou is hetzelfde. En in de sneeuw lopen is toch veel leuker! Overigens duurde het sneeuwtrappelen maar 10 tellen, maar dat zie je natuurlijk niet op de foto. Dezelfde tien tellen als het dagelijkse getrappel in het koude water.

Zoveel mensen, zoveel meningen

Natuurlijk mag iedereen hier anders over denken, daar is ook niets mis mee. Je kunt in de methode geloven of niet, maar een korte kouprikkel kan in ieder géén kwaad. Gevaarlijk is zo’n kortdurende wandeling door de sneeuw, dus niet. Je moet het natuurlijk niet te lang doen, maar minder dan een halve minuut is prima. Als je het langer zou doen, wordt de prikkel (door de kou) een pijnprikkel en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een mening is hebben is prima, maar zorg er dan wel voor dat je weet waar je het over hebt, voor je een ander veroordeelt.

Laten we vooral leven en laten leven…

Meer informatie

De herfst doet bijna zijn intrede. Hoe blijf je gezond?
Zo geef jij je body een super boost!
Bereid je gezondheid goed voor op de herfst
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Respiratoir Syncytieel virus of RS-virus. Waar moet je op letten?
De ins & outs van het RS-virus

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten