Er zijn van die klusjes waar je misschien tegenop ziet, maar waarbij het eigenlijk een fluitje van een cent is om ze aan te pakken mits je de juiste spullen hebt. Natuurlijk kan je veel zelf, daar heb je manlief of een ingehuurde vakman echt niet voor nodig! En lang leve internet: weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Dan is er vast op YouTube een filmpje te vinden die je precies laat zien hoe het moet!
Een loszittend plintje
Ken je het, van die plintjes die eerst keurig vastzaten en opeens los komen te zitten? Je ergert je er kapot aan, maar wat doe je dan? Niet moeilijk, je pakt de kitspuit met supersterke montagelijm en je plakt de plint gewoon weer vast. Simpel! De Fix All High Tack is hierbij een ideale lijm. Je maakt eerst de achterkant van de plint stof- en vetvrij en uiteraard ook goed droog, zodat de lijm goed kan hechten. Met een kitpistool kan je vervolgens de lijm aanbrengen op de plint. Dit doe je in een lijntje over de achterkant. De uiteinden geef je extra aandacht, zodat niet het hoekje los blijft zitten.
De plint druk je vervolgens goed aan. In principe zou de plint na 1 seconde al op zijn plek moeten blijven zitten. Echt goed harden duurt echter nog wel zo’n 24 uur.
Wandje verven of behangen
Ben je de kleur zat van je muur van je huiskamer? Of heb je gewoon zin in een andere kleur op een muur van je slaapkamer? Die verfkwast is zo gepakt! Maar wat heb je nog meer nodig om aan de slag te gaan met die verfkwast?
Wat heb je nodig bij verven?
Natuurlijk de verf in de gewenste kleur. Kijk hoe groot je muur is en hoeveel blikken verf je hiervoor nodig hebt. Meestal moet je wel twee keer verven, hou daar ook rekening mee.
- Een verfroller en bijpassende bak
- Kwasten, liefst een grote en een kleine
- Een mengstokje om de verf goed door te mengen
- Schildertape om de randen van de aangrenzende muren, het plafond of bijvoorbeeld de ramen af te plakken.
- Afdekzeil of -doeken om de rest van je kamer te beschermen tegen verfspetters
- Doeken of iets dergelijks waarmee je gemorste verf kunt opdeppen
Voorwerk verven
Zorg vooraf dat je oppervlakte zo glad mogelijk is. Zitten er scheurtjes, nagel- en of schroefgaten in het oppervlak? Maak deze dan dicht met een (acrylaat) kit. Je kunt prima over deze kit heen verven voor een mooi strak eindresultaat.
Voordat je gaat verven maak je het oppervlak stofvrij. Ga je kozijnen of deuren verven en is de oppervlakte dus af te nemen? Maak het dan ook meteen vetvrij. Plak de randen af met tape en roer de verf goed om voordat je begint! Ga je een heel andere kleur verven dan kan het verstandig zijn om er eerst een grondverf op te doen, voordat je de juiste kleur gebruikt.
Behangen
Vind je verven maar een hoop gedoe of heb je twee linker verfhanden? Dan kun je altijd nog kiezen voor behangen om die muur van kleur te doen veranderen.
Wat je nodig hebt bij behangen?
- Behang
- Behangplaksel
- Behangtafel (huren of kopen)
- Behangschaar
- Een garde om het behangplaksel te kunnen maken
- Lijmborstel om de lijm op het behang aan te brengen
- Stanleymes om het behang netjes te kunnen afsnijden
- Nadenroller, hiermee kan je de naden tussen twee banen netjes krijgen
- Aandrukrol om het behang keurig netjes op de muur te krijgen
- Eventueel een loodlijn om te kijken of het behang wel recht zit
- Een trap om goed bij de bovenkant van de muur te kunnen komen
Voorwerk behangen
Voordat je gaat behangen verwijder je het oude behang, maak je gaten in de muur dicht en drink je een glas wijn om de moed erin te houden… o, nee, en ga je vol goede moed aan de slag.
Afkitten
Zeker als je in een ouder huis woont, kunnen er problemen ontstaan bij natte ruimtes. Zo kan de rand bij je douchewand bijvoorbeeld opeens minder waterdicht zijn. Opnieuw afkitten kan dan dé klus zijn die eigenlijk niet wachten kan. Uiteraard is ook hierbij een kitpistool precies dat wat je nodig hebt. Maak ook nu eerst alles goed schoon en zorg dat er geen vuil of vet achterblijft.
Gaat het om oppervlakten die niet poreus zijn, dan kan je hier een product voor gebruiken op basis van alcohol of benzine. Om alles netjes te krijgen, plak je voor de zekerheid de kitranden netjes af. Uit de losse hand werken zal meestal geen heel strak lijntje opleveren! De ideale breedte van een voegrand is 5 mm. Probeer de spuitmond zo open te snijden dat het net zo groot is als de voeg zelf.
Met het kitpistool kun je nu netjes het lijntje trekken. Zorg dat er nergens te weinig kit zit. Heb je overal netjes de kit aangebracht, dan pak je het afstrijkplaatje welke je eerst nat maakt in een zeepoplossing. Met het plaatje strijk je de voeg glad en vergeet niet om direct de tape te verwijderen. Daarna strijk je nog een keer voorzichtig langs de rand. Om alles netjes te krijgen verwijder je de zeepresten met een plantenspuit met schoon water. Doe dit zorgvuldig want als je de kitvoeg nog gaat overschilderen dan is de hechting van de verf beter op een schone voeg en als je niet gaat overschilderen en je hebt een te hoog geconcentreerde zeep gebruikt dan kan het de kitvoeg op de lange termijn aantasten. Dus niet vergeten: voor de kwaliteit van de voeg altijd (na uitharden) schoonspoelen.
Meer informatie
Durf voor kleur te gaan. Welke kleur kies jij?
Goed schilderwerk zorgt voor een langere levensduur
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?
Tips voor een betaalbare opknapbeurt voor je slaapkamer
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Fix All High Tack.