Een klimrek kiezen dat groeit met je kind
Wat is er leuker dan in je eigen tuin een speeltuintje te hebben? Eén van de speeltoestellen die je hierbij kunt kiezen is een klimrek. En als die dan ook nog eens meegroeit met je kind, dan heeft hij of zij er lekker lang plezier van! Maar wat moet je je voorstellen bij een klimrek dat meegroeit? Hoe plaats je zoiets en wat zou je nog meer kunnen doen om je tuin tot een leuke speelplek te maken?
Een speeltoestel in de tuin
Waarom zou je kiezen voor een speeltoestel in de tuin? Eigenlijk is het antwoord simpel: omdat het daarmee een leukere speelplek voor je kind wordt. Het biedt immers meer speelmogelijkheden, zoals glijden, schommelen, in de zandbak spelen en natuurlijk klimmen. En zo zullen de kinderen juist graag gaan buitenspelen! Er zijn heel veel soorten speeltoestellen voor in de tuin, maar welke je neemt hangt natuurlijk af van meerdere factoren.
- Hoeveel ruimte is er?
- Wat wil je je kind bieden?
- Hoe oud is je kind?
- Wat is je budget?
De voordelen van een klimrek dat meegroeit
Uiteraard wil je zo lang mogelijk genieten van een speeltoestel. Het kopen van een klimrek, zoals de Berg Playbase, waar je van alles mee kunt combineren kan daarmee een groot voordeel opleveren. Bij dit basisklimrek kan je dan eerst kiezen om het te combineren met een babyschommel, die je eraan kunt hangen. Worden ze groter, dan kan je er bijvoorbeeld ringen aanhangen of een basketbalbord erop monteren. Een klimmuur of een nestschommel zijn ook mogelijkheden. En zijn ze nog ouder? Dat basketbalbord blijft leuk! En als ze niet aan het basketballen zijn, dan kan je er mooi een hangmat aan ophangen. Ook leuk voor jou! Zo koop je een klimrek die heel veel jaren voor speelplezier zorgt en voor tieners (en ouders) uiteindelijk weer als perfect fitness element gebruikt kan worden. Natuurlijk moet je wel even in de gaten houden hoe groot het klimrek in je tuin kan zijn en aan de hand daarvan kiezen voor welk klimrek je gaat.
Meerdere kinderen om te spelen?
Misschien heb je wel kinderen die wat meer van elkaar verschillen qua leeftijd en wil je ze toch allebei of allemaal een fijne speelplek geven in de tuin. Ook dan kan een meegroei speeltoestel uitkomst bieden. Als we even het voorbeeld nemen van het klimrek van hierboven, dan zou je voor een klimrek kunnen kiezen waarbij je de ruimte hebt om twee schommels naast elkaar te plaatsen. Een babyschommeltje en dan natuurlijk een variant die bij het oudere kind past. Ook een klimmuur aan de zijkant van het rek is natuurlijk leuk voor oudere kids.
Waar let je op bij het plaatsen van een speeltoestel?
Het mag voor zich spreken dat het allemaal wel veilig moet zijn. Dus moet je even een aantal dingen in de gaten houden voordat je het toestel plaatst.
- Allereerst de kwaliteit van het toestel zelf.
- Zorg voor een vlakke ondergrond zodat het toestel stevig staat.
- Het is aan te raden om een speeltoestel te verankeren.
- Zorg voor een schokdempende ondergrond.
- Ongeveer twee meter rondom het toestel moet je geen obstakels hebben liggen en moet ook daar de ondergrond schokdempend zijn.
- En uiteraard let je op of je met het schommelen en bijvoorbeeld basketballen ruimte genoeg hebt.
Wat is een schokdempende ondergrond?
Er zijn rubberen tegels die hiervoor speciaal bedoeld zijn. Andere mogelijkheden kunnen zijn:
- Gras
- Boomschors of houtsnippers (niet lekker als de kids graag op hun blote voetjes lopen!)
- Grof zand of speciaal valzand!
- Kunstgras
- Mulch
- Er zijn ook speciale gietvloeren, die je in allerlei kleurtjes kunt krijgen.
Hoe maak je je tuin nog leuker voor de kinderen?
Naast speeltoestellen kan je ook nog andere zaken aanpassen aan je tuin, waardoor het een kindvriendelijke tuin wordt. Alleen maar tegels is niet leuk, maar heeft wel weer het voordeel dat er met een fietsje of traptrekker gereden kan worden. Heb je een grotere tuin, dan is het leuk voor je kind om zowel gras als tegels te hebben.
Een eigen speelhuisje is het einde. Dat kan je kopen, of maak zelf gewoon een leuk hutje. Wij hebben dat bij ons vorige huis van het stookhok gemaakt. Wij stookten toch niet, dus met een houten wandje ervoor waren we klaar. Een deel lieten we open en daar hadden we een zandbak van gemaakt.
Eigen tuinmeubels, zoals een kinderpicknicktafel is heel leuk omdat de kinderen dan een eigen plekje hebben om lekker buiten te tekenen of te knutselen, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van gezellig buiten eten aan je eigen tafel!
En iets heel anders, maar zeker ook leuk voor de kinderen: een eigen moestuintje!
Bedenk dat buitenspelen gezond is en met deze ideeën stimuleer je dit zeker!
Meer informatie
De leukste buitenspeelspelletjes voor de naderende lente
Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com