Kleuterverliefdheid. Hoe serieus moet je dit nemen?
Kleuterverliefdheid – Een nieuwe emotie…
“Ik ga met papa trouwen” en “Ik ben op juf Marije”, zijn uitspraken van kleuters die verliefde gevoelens hebben. Kleuters kunnen enorm verliefd zijn op hun vriendje, vriendinnetje, juf, oppas of ouder. Hoe kan je hier het beste mee omgaan?
Omgaan met een nieuwe emotie
Kleuters hebben dezelfde emoties als oudere kinderen of volwassenen, maar beheersen nog niet evenveel vaardigheden zich te uiten. Zo kunnen ze verliefd zijn, maar op een manier die past bij hun leeftijd. Voor het kind zelf zijn die emoties heel belangrijk en ingrijpend.
Vanaf het vierde levensjaar zal je kind met kleuterverliefdheid te maken krijgen. Dat zal waarschijnlijk beginnen met een speciale vriendschap waaraan de omgeving het label verliefdheid geeft. Je kind kan hier behoorlijk door van slag raken. In de fase dat kinderen voor het eerst verliefd worden, worden ze ook voor het eerst bewust van de mening van anderen over hunzelf. De kans om afgewezen te worden, brengt onzekerheid met zich mee en dat voelt je kind, hoe jong het ook is, al goed aan.
Kleuterverliefdheid – Hoe ga je er mee om?
Verliefd zijn leer je niet. Het overkomt je. Maar kinderen moeten leren hoe je met deze gevoelens (blij, bang, verdrietig) moet omgaan, respect te hebben voor elkaar, op te komen voor je mening en zich inleven in de gevoelens van iemand anders. Dat leren kinderen vaak thuis en van hun ouders.
Mocht je merken dat je kind verliefd is, neem dit dan serieus en probeer het bespreekbaar te maken. Niet ieder kind zal er over willen praten. Probeer wel open te staan voor het feit dat je kind met nieuwe gevoelens te maken heeft en niet altijd goed weet hoe hij of zij hier mee om moet gaan. Voor de sociale ontwikkeling van het kind kan experimenteren met vriendschap en relaties heel goed zijn. De ene kleuter uit zijn verliefdheid in verlegenheid, de andere juist in stoer gedrag. Het beste is dit enige tijd op zijn beloop te laten, zodat je kind leert dat het niet altijd verder komt met dit verlegen of stoere gedrag.
Boeken als Beer is op vlinder, De eerste keer verliefd of Kikker is verliefd gaan over verliefdheid bij jonge kinderen en kunnen helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken.
Kleuters en seksualiteit
Bij kleuters is er nog geen associatie met seksualiteit en vaak ook geen associatie met intimiteit. Voor een kleuter is verliefd zijn vaak niet meer dan samen spelen. Dingen als handjes vasthouden, knuffelen en kusjes geven is iets wat kleuters vaak niet uit zichzelf doen, maar na aanmoediging uit de omgeving. Gek genoeg zijn lang niet alle kleuters ook altijd even aardig tegen het kind op wie ze verliefd zijn. Langzaam aan bij het ouder worden leert het kind de sociale regels van vriendschap en leren ze dat wanneer je vrienden bent je rekening met elkaar houdt, aardig tegen elkaar bent en dingen deelt.
Maatschappelijke standaarden
Tot een jaar of 7 kunnen kinderen “verliefde gevoelens” hebben voor iemand, zonder een voorkeur voor geslacht of leeftijd. Zo hoor je kleuters bijvoorbeeld vaak zeggen dat ze verliefd zijn op de juf, of op hun vader of moeder, of op een vriendje of vriendinnetje van hetzelfde geslacht. Een kleuter is bij zijn of haar verliefdheid ook nog niet bewust van sociale of maatschappelijke standaarden wat verliefdheid betreft. Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden en dus verliefd op deze personen worden. Pas bij het ouder worden leert het kind wat hoort en niet hoort met betrekking tot verliefdheid en vriendschap.
Kan een kind ook liefdesverdriet hebben?
Je kind kan echt verdrietig zijn als een verkering uitgaat of de liefde maar van één kant komt. Bagatelliseer die gevoelens niet, maar praat er juist over. Begin het gesprek bijvoorbeeld met: “Ik begrijp dat je het liefst zou willen dat je nog verkering met Bas had.” Geef je kind de ruimte om te vertellen wat Bas zo speciaal maakte. Zo wordt je kind zich bewust van alle leuke en bijzondere eigenschappen van Bas en ook van die van haarzelf. Zo wordt het bijvoorbeeld duidelijk dat Bas erg van voetballen houdt en jouw dochter niet. Door zo’n gesprek voelt je kind zich niet alleen gesteund, maar leert het zo ook meer over zichzelf en dat versterkt het zelfvertrouwen. Overeenkomsten maken nou eenmaal de vriendschap of verkering. Verschil je teveel van elkaar, dan gaat de verkering uit.
Met deze teleurstelling kan je kind te maken krijgen en is onderdeel van het leerproces binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wees als ouder daar op voorbereid, zodat je jouw kind op de juiste manier kunt opvangen.
Meer informatie
Ik hou van jou, veel meer dan alleen een handvol woorden
Seksuele voorlichting aan peuters en kleuters. Eerlijk en oprecht!
Valentijnsdag: Verwen je geheime liefde!
Voorleesverhaaltje: Willy Woef viert Valentijn
Hoe breng je je kind empathie bij? En waarom is dit zo belangrijk?
Boerenkool en ooievaar. Waar komen de baby’s vandaan?
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Fantasie, fictie, spel, leugens en werkelijkheid. Hoe houd je ze gescheiden?
Vieze woordjes zeggen. Hoe ga je ermee om?
Friemelen aan geslachtsdelen, hoe reageer je erop?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com