Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten

Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten

De eerste dagen na je bevalling kan je opeens last krijgen van je borsten. Ze voelen aan alsof ze op springen staan en lijken spontaan gegroeid te zijn. Dit noem je stuwing. Waar komt dit door en wat kan je eraan doen?

Waardoor ontstaat stuwing?

Stuwing ontstaat in principe doordat de melkproductie op gang komt. Je borsten komen voller te zitten en de doorbloeding van je borsten neemt toe. Ook het weefselvocht neemt toe. Iets heel natuurlijks dus, waar veel vrouwen last van krijgen (maar hoeft overigens niet!). Je kunt wel dingen doen die de stuwing verminderen of voorkomen!

Vaak en verschillend aanleggen

Leg de baby regelmatig aan en zorg ervoor dat hij de tepel op de juiste manier in zijn mondje houdt. De baby kan zo goed drinken, waardoor jouw borst beter leeg gaat. Probeer op verschillende manieren te voeden. Voeden kan je bijvoorbeeld liggend doen of zittend. Zorg dat de baby je borst goed leeg drinkt. Laat je baby drinken zoveel en lang als hij wil en bied daarna ook je andere borst aan. Het kan voorkomen dat je baby de tepel door de stuwing niet goed te pakken krijgt.

Dit kan je oplossen door eerst iets af te kolven. De tepel zal dan zachter worden, waardoor je baby het wel te pakken kan krijgen. Voeden op aanvraag is bij borstvoeding de meest natuurlijke manier en om meerdere redenen aan te raden. Je legt je baby minimaal 8 keer per 24 uur aan en je let goed op of je kindje goed aangelegd is. Heb je twijfels of je kindje de tepel wel goed in zijn mondje neemt? Raadpleeg dan je kraamverzorgende (of verloskundige).

lijn groen oudersenzo
Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten

Niet extra kolven

Het is overigens beter om niet tussen de voedingen door extra te gaan kolven. De melkproductie zal dan alleen maar nog meer toenemen omdat je lichaam het sein krijgt dat er meer nodig is… Nog even afkolven als je baby klaar is met drinken maar je borst nog niet leeg aanvoelt, zou wel mogelijk zijn. Overleg dit voor de zekerheid even met de kraamverzorgende wat slim is om in jouw geval te doen! Het is wel belangrijk dat je borsten goed leeg gaan om een borstontsteking of verstopte melkkliertjes te voorkomen.

Verschillende houdingen tijdens het voeden

Je kunt je kindje op meerdere manieren aanleggen, zoals:

Zittend. Je baby ligt op schoot, op zijn zijtje. Met zijn buikje naar jou toe. Hij drinkt uit de borst waar zijn hoofdje bij ligt.

Zittend. Je baby ligt ook op schoot, met zijn buikje naar je toe, alleen drinkt het nu de andere borst. Dus de borst die het dichtst bij zijn beentjes ligt. Zijn beentjes zijn nu onder je armen door neergelegen. Zijn buikje bevindt zich nu ongeveer ter hoogte van jouw zij (ligt onder je arm).

Liggend

Draag de juiste beha

Zorg dat je een beha draagt die niet afknelt en geen beugels heeft. Zo kan je borst niet afgekneld worden. Kies voor een fijne voedingsbeha, die meteen de juiste ondersteuning geeft (zonder af te knellen).

Massage

Massage kan helpen om de druk te verzachten. Je masseert je borst tijdens het voeden wat ervoor zorgt dat de melk beter stroomt. Overigens kan dit eveneens helpen om de tepel zachter te krijgen en je baby goed aan te kunnen leggen.

Koelen

Doen je borsten zeer door de zwelling? Het laten koelen door er iets kouds op te leggen kan verlichting geven. Je kunt hier kompressen voor gebruiken. Koel niet vlak voordat je je baby aanlegt. Dan is het beter als je borsten gewoon warm aanvoelen. Ook dat kan je doen met (warme) kompressen. Ook dit is voor het tegengaan van de pijn en het laat het toeschietreflex beter werken.

Meer tips

Blijf zelf goed drinken! Dit heeft geen invloed op je stuwing, maar is natuurlijk te allen tijde belangrijk voor jouw gezondheid! Gebruik geen tepelhoedjes. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je baby minder goed de borst leeg kan drinken. Gebruik nooit medicijnen zonder overleg. Alles wat jij slikt komt immers ook in de voeding van je baby en kan daarmee een gevaar opleveren voor je baby!

Wanneer raadpleeg je een arts?

Wordt je borst rood, dik en warm en doet het pijn? Dan kan de stuwing een borstontsteking veroorzaakt hebben en bel je direct met de huisarts. Dit geldt ook als je je ziek voelt en koorts hebt. Kan je kindje niet meer drinken door de stuwing, dan moet je uiteraard ook overgaan tot actie en professionals om raad vragen.

Stuwing als je geen borstvoeding geeft

Helaas voor de vrouwen die geen borstvoeding geven: ook jij kan er last van krijgen. Door de hormonen wordt het lichaam er toch op voorbereid dat het een kindje zal moeten voeden. Omdat de melk niet opgedronken zal worden, zal er stuwing ontstaan.

liefs Wil

Meer informatie

7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *