Vloeken is een manier om onze gevoelens te uiten en vaak niet de meest positieve emoties. We vloeken doorgaans alleen als we schrikken, boos zijn, verbaasd zijn, pijn lijden of teleurgesteld zijn. Door te vloeken zouden we emotionele situaties beter de baas kunnen. Afgezien dat het geen wenselijk gedrag is, kan het ook kwetsend zijn en agressie opwekken. Voor veel Nederlanders is het schelden met “kanker” het ergste scheldwoord dat je kunt gebruiken. Vooral omdat iedereen wel iemand kent die deze ziekte heeft gehad of zelfs niet overleefd heeft.
Het gebruik van Godstermen
Voor Christenen kan het kwetsend zijn als er Godstermen worden gebruikt tijdens het vloeken, of de naam van Jezus misbruikt wordt. Om de kwetsbaren te beschermen is er zelfs een Bond tegen vloeken opgericht.
Verdoemenisvloek
Wist je dat de meest bekende vloek (GVD) een verwensing is? Het is van oorsprong een oude eedformule waarbij werd gezegd: “Moge God mij verdoemen als ik de waarheid niet spreek.” Bij het uitspreken van de vloek, vraag je dus eigenlijk of God je dood wilt maken.
Er zijn nog een paar gemeente in Nederland waar een vloekverbod is. Dit is vooral een symbolisch verbod, want de laatste die hiervoor op de bon is geslingerd was in 1904 in Werkendam. Maar toch.
Iedere cultuur zijn eigen voorkeur
Waar in Nederland vooral de ziektes om je oren vliegen (kanker, tering, tyfus), schelden de Duitsers liever met anale verwijzingen en onze zuiderburen slingeren graag hun geslachtsdelen en uitwerpselen in het rond. Niet letterlijk natuurlijk.
Het schijnt dat mensen die vloeken, beter pijn kunnen verdragen. Misschien dat daarom veel vrouwen tijdens de bevalling schelden. Maar liefst 14 procent…
Kindvriendelijk vloeken
Hoewel vloeken eigenlijk altijd een bewijs van onvermogen is en dus niet wenselijk, besteden we toch graag aandacht aan kindvriendelijke vloeken. Want wat kun je nou wel zeggen in het bijzijn van je kroost, als je met een hamer op je vinger slaat? Kinderen kopiëren immers alles en je wilt niet dat jou grove vloeken, uit zijn onschuldige kleine mondje gaat komen.
Een voorbeeld kan het woordje “shit” zijn. Er zijn genoeg ouders die dit woord vervangen door “chips”, een volkomen onschuldige variant, en de uitspraak is net zo prettig.
Je kunt ook zelf een woord verzinnen want niks betekent maar toch “lekker bekt” door krachtletters zoals de K erin te verwerken. Bijvoorbeeld Flokewoker! Of Gerestrakto! Het betekent niks en als je het een paar keer hebt gezegd, bekt het best lekker. Het is misschien even wennen. Of misschien gaat je voorkeur uit naar iets liefelijks zoals ‘Sammiejammie’ of ‘Poefieloefie’.
Je kunt natuurlijk ook voor bestaande woorden kiezen, zoals “Gepofte patatte!” Of “Glazuurde dropstaaf! Het zijn onschuldige woorden maar in combinatie slaan ze nergens op waardoor ze grappig worden.
Leuk weetje
In Rusland is een studie gedaan waarbij door een wetenschapper een uurlang is gescholden tegen een glas water. Vervolgens gebruikte hij dit water voor het begieten van een bak met plantenzaadjes. De zaadjes met dit water kwamen trager uit dan de zaadjes met gewoon water.
Deze wetenschapper heeft ook ontdekt dat mannen die veel schelden sneller impotent worden. Het is maar dat je het weet… Misschien toch iets meer op onze woorden letten.
Meer informatie
Vrijheid, de ongrijpbare superheld van de kinderontwikkeling
Opmerkingen die je beter niet tegen je kind kunt maken
Zo belangrijk zijn waarden en normen voor kinderen
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
Vieze woordjes zeggen, hoe ga je ermee om?
Heeft je kind leren schelden? Houd jezelf een spiegel voor!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com