Site pictogram Oudersenzo

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!

De eerste kinderschoentjes kopen: het is altijd weer bijzonder als je kindje aan een volgend stapje toe is. En dan is het opeens tijd voor de eerste echte schoentjes. Maar ook voor alle keren daarna dat je kinderschoenen wilt gaan kopen: waar let je nu eigenlijk op? Hoe weet je of een schoen goed past en wat voor schoenen zijn nu de beste voor die kindervoetjes?

Niet te groot of te klein

Om maar meteen met het meest voor de hand liggende onderwerp te beginnen: kies de juiste maat! Kinderschoenen moeten echt goed passen. Te kleine schoenen knellen de kwetsbare voetjes af. Dit doet niet alleen zeer, maar is uiteraard ook niet gezond voor de ontwikkeling van de voet. Maar schoenen op de groei kopen is ook geen goede optie. Dit bemoeilijkt het lopen, wat zeker bij hele jonge kinderen een probleem is. De voeten glijden in de schoenen, waardoor er ook letsel aan de voeten kan ontstaan. En zeg zelf: even lekker spelen op te grote schoenen werkt natuurlijk ook niet. Een sprintje trekken terwijl de schoenen steeds uitgaan is toch een ramp?!

Juiste maat kiezen

Nu is dat allemaal leuk gezegd, natuurlijk, maar hoe weet je ooit of je de juiste maat hebt? Een kinderschoen moet ruim genoeg zijn, zoals gezegd. Dit geldt niet alleen voor de lengte, maar ook voor de breedte! Geen enkele voet is hetzelfde én geen enkele schoen. Je zult dus verder moeten kijken dan alleen de juiste schoenmaat. Kijk of je kind zijn voeten goed kan spreiden, kan bewegen en kan buigen. Druk met je duim op de neus van de schoen en voel of er ruimte zit tussen de bovenkant van de grote teen en de voorkant van de schoen (let op: als een andere teen langer is dan de grote teen, controleer die dan ook!). Mij werd in een schoenenwinkel de tip gegeven om je kind juist zijn voet helemaal voorin de schoen te schuiven. Kan je er dan met een vinger aan de achterkant tussen, dan heb je de juiste maat (dan is er voldoende speling, maar niet te veel).

Stevig of soepel?

Kinderschoenen moeten stevig zijn en steun geven aan de jonge voeten. Dat is wat je meestal hoort. Een stevige schoen kan ook meer bescherming bieden bij stoten. Toch moet je oppassen dat je niet voor te stevig gaat. Want: volgens de consumentenbond is er juist uit onderzoek gebleken dat een soepele schoen de natuurlijke ontwikkeling van het kind het minst in de weg staat! Uiteraard geldt dit laatste niet als er bepaalde voetafwijkingen zijn.

Afwikkelen van de voet

Het afwikkelen van de voet hoort bij een juist looppatroon. Schoenen, die een harde zool hebben, gaan dit proces tegen, waardoor kinderen een verkeerd looppatroon kunnen opdoen. Zorg dan ook voor een flexibele zool. Hierdoor voorkom je verkeerd lopen met alle mogelijke ellende van dien. Het kan daarnaast ook ‘gewoon’ pijn gaan doen.

Dure schoenen zijn beter?

Je mag ervan uitgaan dat dure schoenen van een betere kwaliteit zouden zijn. Toch wil dat niet meteen zeggen dat goedkopere schoenen fout zijn. Zeker schoenen waar ze mee gaan buitenspelen, hebben vaak geen lang leven en dan is een paar goedkopere schoenen eigenlijk wel fijn. Natuurlijk let je hierbij op of de schoenen wel aan bovenstaande punten voldoen.

Meer dan 1 paar schoenen

Het is om meerdere redenen beter om minstens 2 paar schoenen te hebben voor je kind:

Zijn de schoenen nat geregend of vies van het spelen? Dan heb je nog een reserve paar

Zweet maakt ook de schoenen nat. Door de verschillende paren af te wisselen kunnen ze tussendoor even goed opdrogen! Huidbeschadigingen komen sneller voor in vochtige schoenen en uiteraard zijn vochtige schoenen in hygiënisch oogpunt ook niet fijn

En oké…kunnen afwisselen met schoenen is gewoon leuk. Zeker kleine prinsessenmeisjes kunnen dat vaak erg waarderen…

Tips wat betreft kinderschoenen

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over kinderschoenen. Dat gaan we dan ook stapsgewijs nog even doen:

Hakken zijn uiteraard niet verstandig voor kleintjes. Even een keer voor een verkleedpartijtje kan natuurlijk geen kwaad. Maar hou het daar dan ook bij!

Ga je wandelen? Laat slippers en dat soort schoenen dan thuis en zorg voor schoenen die goed aansluiten bij de voet en alle bovenstaande punten

Laat je kind niet de hele dag op schoenen lopen. Het is voor een voet juist goed om zonder schoen te mogen zijn. Op blote voeten lopen (of de kousen natuurlijk) is gezond

Tweedehandsschoenen is op zich geen probleem, mits ze niet helemaal naar de voet van de voorganger zijn gaan staan. Heb je nog schoenen staan van een ouder kind en zijn ze nog goed? Kan je ze dus gewoon gebruiken!

Schoenen zijn misschien in de eerste plaats wel bedoeld om voeten te beschermen tegen scherpe zaken op de grond en bijvoorbeeld bij stoten. Maar ook om voeten te beschermen tegen vuil. Buiten lopen doe je dus eigenlijk altijd op schoenen. Toch is het wel heel leuk om ook de wereld te ontdekken via je voeten! Doe eens een blote voetenpad met je kind! En als je zeker weet dat er geen glas, bijvoorbeeld, in je tuin ligt: laat ze daar dan ook maar af en toe lekker op hun blote ‘pootjes’ lopen… Op blote voeten lopen betekent dat je voet alles zelf moet doen en daardoor de voetspieren goed getraind worden. Niet alleen gezond voor je kind, maar ook voor jou dus!

Meer informatie

Nieuwe kinderschoenen nodig? Hier moet je op letten!
De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?
Kinderschoenen kopen. Welke maat kies je?
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!
Kinderschoenen kopen. Let op deze punten!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

Mobiele versie afsluiten