Site pictogram Oudersenzo

Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Tijdens je zwangerschap heb je wellicht al over kinderopvang nagedacht. Willen jullie beiden blijven werken? Fulltime, parttime? Het is aan jullie te kiezen voor een situatie die voor jullie prettig werkt. De een zal financieel beperkt zijn in deze keuze, voor de ander is hierin wellicht wat meer ruimte. Reken alles vooraf goed door en verdiep je goed in de mogelijkheden.

Kinderdagverblijf

Kinderopvang in een kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen van 6 à 8 weken tot 4 jaar. De meeste kinderdagverblijven zijn open van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 18.30 uur. Sommige kinderdagverblijven zijn een aantal weken per jaar gesloten. Bijvoorbeeld rond kerstmis of in de zomer. Dat is dus wel handig als je dat vooraf weet en niet onverwacht voor verrassingen komt te staan.

Horizontale- en verticale groepen

De kinderen worden ondergebracht in verschillende groepen. De samenstelling van deze groepen kan per kinderdagverblijf variëren van kinderen met dezelfde leeftijd (horizontale groepen) of groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar (verticale groepen).

Veel kinderdagverblijven hanteren een minimum aantal dagdelen in verband met hun pedagogische beleid. Een dagdeel is een ochtend of middag van 5 uren. Kinderdagverblijven zijn veelal met zorg ingericht zodat je kindje zich in een veilige en gezellige omgeving samen met leeftijdsgenootjes kan ontplooien.

Kinderdagverblijf – Soorten opvang

Hele dagopvang

Het kind wordt op vaste dagen in de week opgevangen, gedurende de hele dag, binnen de reguliere openingstijden van het kinderdagverblijf.

Halve dagopvang

Je kunt de kinderen dan in de ochtend of in de middag brengen.

Verlengde dagopvang

Kinderdagverblijven bieden steeds vaker vervroegde en verlengde openingstijden aan.

Flexibele opvang

De mogelijkheid om een vast aantal dagdelen per week flexibel in te vullen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld je kind de ene week van maandag tot en met woensdag kunt brengen, en de andere week van woensdag tot en met vrijdag.

Tarieven

De tarieven verschillen per kinderdagopvang maar ontlopen elkaar niet veel. De kosten van de opvang die wij tegen zijn gekomen lagen tussen de 7,00 en 9,00 euro per uur. De tarieven voor flexibele opvang liggen gemiddeld zo’n 1,00 euro hoger.

Als je in loondienst bent, heb je in alle gevallen recht op teruggave van de belastingdienst. Dat betekent dat je netto in veel gevallen veel minder betaalt. De belastingteruggave kan oplopen tot de helft van de kosten. Ook kan een kinderopvangtoeslag worden aangevraagd door zzp-ers en uitzendkrachten. Op de site van de belastingdienst vind je hierover alle informatie. Echt een bezoekje waard zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Tot slot: Waar kun je met je klachten terecht?

Klachtenloket Kinderopvang is een landelijk en onafhankelijk werkende organisatie, die vragen en klachten aanhoort. Zij geven advies en maken duidelijk welke stappen kunt nemen. Kinderopvanginstellingen uit het gehele land zijn hierbij aangesloten voor de externe klachtenbehandeling. Een klacht van ouders of van een oudercommissie wordt behandeld door een geschillencommissie.

Meer informatie

Een professionele nanny in huis
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Au pair, hoe kies je een goede voor je kinderen?
Au pair bij BN’ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen
De regels van de kinderopvang bij ziekte
Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten