Kinderopvang, wat valt er te kiezen?

Kinderopvang, wat zijn de mogelijkheden

Als jullie allebei willen blijven werken, parttime of fulltime en je niet thuis wil werken, ontkom je er niet aan. Voor je kindje moet opvang geregeld worden. Er zijn verschillende mogelijkheden: kinderdagverblijf, gastoudergezin, opa en oma, ouderschapsverlof of zorgverlof, ruilopvang, oppas aan huis of een au pair. De keuze hierin is geheel persoonlijk.
Zoek een opvang die het beste bij jullie, de omstandigheden en vooral je kindje, past. Wanneer je een specifieke voorkeur geniet, dan is het van belang dat je het zo snel mogelijk regelt. Voor sommige opties gelden namelijk wachtlijsten.

Kinderdagverblijf


Bij een kinderdagverblijf kun je terecht voor betaalde opvang van je kindje tussen de nul en vier jaar. Je kindje kan hier al naar toe als hij zes weken oud is. Hij komt dan in een (vaste) groep van ongeveer tien kinderen. Vaak worden de kindjes per leeftijd ingedeeld, maar dit gebeurt niet in alle gevallen. Het verschilt per kinderdagverblijf. Als je het belangrijk vindt dat je kindje alleen tussen leeftijdsgenootjes zit, of juist niet, is het raadzaam hierover vooraf informatie in te winnen. Voor de kleinsten zijn er rustige slaapplaatsen. De dagindeling van je kindje zal zoveel mogelijk overeenkomen met de dagindeling bij je thuis.

Gediplomeerd

Je kindje wordt door gediplomeerde leid(st)ers verzorgd, gevoed, verschoond, geknuffeld en getroost. Als hij wat ouder is zullen er meer spelletjes met hem worden gespeeld en wordt hij op een creatieve wijze gestimuleerd. Uiteraard is er voldoende (veilig) speelgoed aanwezig om je kindje lekker te kunnen laten spelen, en worden er gezamenlijke activiteiten gedaan zoals, zingen, voorlezen en eten/drinken.

lijn groen oudersenzo
Kinderopvang, wat valt er te kiezen

Verschillende mogelijkheden kinderopvang

Hele dagopvang
Meer dan 5 uur per dag.
Halve dagopvang
Maximaal 5 uur per dag.
24-uurs opvang
Je kindje kan hier dag en nacht worden opgevangen.

Gesprek

Voordat je kindje voor het eerst naar de opvang zal gaan, zullen de meeste kinderdagverblijven je uitnodigen voor een gesprek. In dit gesprek kun je al jouw specifieke wensen ten aanzien van de verzorging van je kind naar voren brengen. Je leert gelijk de leid(st)er van de groep kennen. Na dit gesprek wordt je kindje uitgenodigd alvast een keertje te komen wennen, dit geldt voor zowel jou als je kind! Bereid de oppas of kinderopvang eventueel voor op het geven van afgekolfde moedermelk.

Aanmelden

Sommige kinderdagverblijven hebben een wachtlijst. Deze wachtlijst kan soms erg oplopen dus het is het raadzaam om je zo vroeg mogelijk in de zwangerschap al aan te melden. Op die manier ben je het snelst zeker van een plek.

Alternatieve kinderopvang

Als je (fulltime) wilt werken is een kinderdagverblijf natuurlijk niet het enige alternatief. Heb je al eens nagedacht over de volgende mogelijkheden?

Je kunt de opvang in de eerste maanden, als je baby nog klein is, bijvoorbeeld met je partner en je werkgever regelen: misschien beiden parttime werken en/of ouderschapsverlof opnemen.

Gastoudergezin: een professionele organisatie regelt een gastoudergezin. Hier worden meestal 4 kindjes van uiteenlopende leeftijden opgevangen. Soms zijn er ook kindjes van het gastoudergezin zelf. Voordeel is de huiselijke sfeer, je kindje is deel van een gezin met vaak ook oudere kinderen, en de groep is klein.

Ruilopvang: ik pas op jouw kind en jij op dat van mij. Het grootste voordeel is de flexibiliteit. En als beide gezinnen zich aanmelden bij een gastouderburo, dan kun je voor deze vorm van opvang nog kinderopvangtoeslag ontvangen ook!

Oppas aan huis: leg je oor te luister of iemand nog een goede oppas aan huis weet; via een advertentie kun je ook aan een oppas komen. Voordeel is dat je kindje in zijn vertrouwde omgeving is, je hebt geen wachtlijsten en je kunt zelf de sollicitatie doen.

Au pair: een meisje uit het buitenland komt voor een jaar bij jou in huis wonen en zorgt voor maximaal 30 uur in de week voor je baby. Je kan afspreken dat ze ook wat licht huishoudelijk werk doet. Voordeel: je baby is een vertrouwde omgeving. Nadeel: je moet extra ruimte in je huis en gezin beschikbaar hebben.

Opa en oma willen misschien ook enkele dagen oppassen. Voor de opvang door opa en oma, buurvrouw of vriendin is het ook mogelijk subsidie aan te vragen.

Rechten

De rechten van een werkende moeder zijn in de wet vastgelegd.
Artikel 4;8 + 4;7 van de arbeidstijdenwet
Artikel 1;42 arbobesluit
Artikel 8 arbowet

Verplichting werkgevers

Werkgevers zijn verplicht de gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Tijdens de eerste negen maanden na de bevalling mag het werk onderbroken worden om borstvoeding te geven of te kolven. De werkgever is verplicht hiervoor ruimte beschikbaar te stellen. Deze moet op slot kunnen en voldoende privacy bieden. Als er geen geschikte ruimte is, moet de werkgever de moeder in de gelegenheid stellen om bijvoorbeeld thuis te kolven of te voeden. Een moeder heeft het recht om te voeden zo vaak en zo veel als nodig is. Tot het maximum van een kwart van de werktijd. De werkgever moet deze tijd doorbetalen. De werkgever moet rekening houden met het kolven of het geven van borstvoeding (denk aan een aangepast rooster, flexibele werktijden , geen nachtdiensten et cetera.).

Buitenschoolse opvang

De termen naschoolse en buitenschoolse opvang worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. Buitenschoolse opvang (BSO) is de opvang van kinderen vanaf vier jaar tot het einde van hun basisschooltijd. De opvang geschiedt op de uren overdag dat de kinderen niet op school zitten en/of tijdens vakanties.
De groepen bestaan meestal uit zo’n twaalf tot twintig kinderen. In de buitenschoolse opvang kunnen kinderen in een huiselijke sfeer hun vrije tijd op een prettige manier doorbrengen. De kinderen kunnen in principe zelf kiezen wat ze willen doen. Regelmatig worden ook uitstapjes of speciale activiteiten georganiseerd. Altijd is er opvoedkundige begeleiding aanwezig en hebben de kinderen de ruimte om leuke dingen te doen.

Openingstijden

De openingstijden variëren per organisatie, maar zijn meestal afgestemd op reguliere werktijden. De meeste centra voor buitenschoolse opvang zijn voor schooltijd niet open.

Kosten

De prijzen voor buitenschoolse opvang en naschoolse opvang zijn door wel of geen vakantieopvang, heel erg verschillend, maar in het algemeen ongeveer 60% van de prijs van kinderdagopvang.

Peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal is een wijkgerichte voorziening waar kinderen van twee tot vier jaar enkele dagdelen per week komen en die als eerste doel heeft ontspanning, ontmoeting en ontwikkeling. Het peuterspeelzaalwerk is nadrukkelijk geen vorm van dagopvang. Peuterspeelzalen vervullen een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Vijftig tot zeventig procent van alle Nederlandse peuters (2- en 3-jarigen) gaat naar een peuterspeelzaal.

liefs Marion

Meer informatie

Een professionele nanny in huis
Wat gaat er mee naar de kinderopvang?
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Au pair, hoe kies je een goede voor je kinderen?
Au pair bij BN’ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen
De regels van de kinderopvang bij ziekte
Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *