Hoe maak je je kind weerbaar tegen een kinderlokker?

Je kunt je kind tientallen keren waarschuwen voor een kinderlokker en andere gevaren, maar zodra ze alleen de straat op gaan heb je geen enkele zekerheid of je waarschuwingen daadwerkelijk hebben geholpen. Er verdwijnen immers nog steeds regelmatig kinderen. Je moet er niet aan denken dat dit jouw kind zal overkomen. Kinderen zien geen gevaar als iemand ze vraagt even mee te gaan naar een nestje jonge poesjes of puppy’s te kijken of heerlijk snoepgoed te komen smikkelen.

Hoe maak je je kind weerbaar tegen een kinderlokker?

Kittens & puppy’s

En daar schuilt precies het gevaar. Als jij je kinderen waarschuwt voor die enge man die lelijke dingen met hem wil doen, vormt je kind in zijn hoofd het beeld van een monster, maar niet het beeld van een aardige meneer die zijn puppy’s wil laten zien of zijn snoepgoed met wil delen. Misschien heeft hij al wat lekkers of een puppy bij zich. Alle argwaan is dan op slag verdwenen en daarmee al jouw waarschuwingen. Huppelend loopt hij vrijwillig met de man mee.

Mijn kind doet dit niet

Dat klinkt onheilspellend en dat is het natuurlijk ook. Want hoe kun je kinderen nou weerbaarder maken voor kinderlokkers? Als eerste is het belangrijk om zelf ook het gevaar te onderkennen. Met denken: “Mijn kind doet dit niet” kom je bedrogen uit. Met de juiste tone of voice huppelt jouw kind net zo goed achter de verkeerde. En experiment van Joey Salads liet dit duidelijk zien. In een speeltuin vroeg hij diverse moeders of hun kind met een vreemde zou meegaan. De moeders waren behoorlijk stellig: “Nee, dit doet mijn kind niet”. Helaas bleek het tegendeel waar. Stuk voor stuk huppelden de kinderen aan zijn hand mee. Een behoorlijk eyeopener.

Nooit iets aannemen van vreemden

Waarschijnlijk heb je al duidelijk tegen je kind gezegd: “Neem nooit snoepjes aan van vreemden”. Dat heeft hij in zijn oor geknoopt, maar volgens de logica van kleine kinderen, is een ijsje geen snoepje en kan hij wellicht wel een ijsje aannemen. Of misschien zijn het wel pokémonkaarten, een trendy speeltje of een spannende game. Beter is dus te zeggen om niets aan te nemen van vreemden en ook nooit met iemand mee te gaan zonder dit eerst aan jou te vragen.

Laat het echter niet bij deze regel, maar leg je kind – op zijn niveau – uit waarom hij dit niet mag doen. Praat er met hem over, zodat je zeker weet dat hij je verhaal ook begrijpt. Leg uit dat een stout persoon er helemaal niet eng uit hoeft te zien. Dat het ook een heel aardig iemand kan zijn, dus dat het beter is maar niemand te vertrouwen en het altijd eerst aan jou te komen vragen. Leg hem uit dat er nooit uitzonderingen op deze regel zijn. Ook niet voor de buurman.

Codewoord

Het kan natuurlijk voorkomen dat een ander, misschien wel juist de buurman, hem onverwacht van school moet halen, omdat jij niet in de gelegenheid bent. Dat zou dan haaks staan op je regel nooit met iemand anders mee te gaan. Voor dit soort gelegenheden kun je een codewoord afspreken. Door dit codewoord te gebruiken, weet je kind dat het veilig is om met de buurman mee naar huis te gaan. Jij moet dan natuurlijk niet vergeten het codewoord aan de “ophaler” mee te geven.

Slimme kinderlokkers

Dan heb je je kind heel goed geleerd dat hij niks mag aannemen van vreemden, niet mee mag gaan, maar dan komt er op een dag iemand op hem af en vraagt hem om hulp. Hij is misschien iets verloren en kan het niet meer vinden en je kind wordt gevraagd om mee te zoeken. Het gaat hier om een totaal ander scenario dan je wellicht met je kind hebt geoefend. De kans is groot dat je kind niet direct de verbanden ziet met de regels die je hebt afgesproken. De kans is groot dat hij er geen gevaar in ziet en gaat vrolijk mee zoeken. Hij is immers altijd in, voor een leuk speurspelletje. En misschien heeft “de stoute man” wel een vindersloon in het vooruitzicht gesteld…

Ook voor dit soort scenario’s is het superbelangrijk dat je op zijn hart druk, nooit – onder geen enkele omstandigheden – met iemand mee te gaan zonder dit aan jou te vragen. En als jij niet in de buurt bent, is het antwoord “nee”.

En dit scenario geldt natuurlijk ook voor een “politieman” of “brandweerman” met mooie praatjes. Ook dan heeft hij eerst toestemming van jou nodig. Overigens zullen échte functionarissen altijd naar je vragen, want zij mogen zonder jouw toestemming hem niet meenemen.

Niet leuke geheimen

En geef vooral je kind altijd het gevoel dat hij alles aan je kan vertellen, ook als er iets is gebeurd. Het is zo belangrijk dat hij zijn verhaal kwijt kan, zelfs als hem op het hart gedrukt is dat het “een geheimpje” is. Leer je kind dat “niet leuke geheimen” altijd verteld mogen worden en dat het nooit zijn schuld is.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van weerbaarheid bij kinderen
De impact van verwaarlozing bij kinderen
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
Wanneer spreken we van kindermishandeling?
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk.
Vergeten baby in de auto? Zo gevaarlijk is het!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *