Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Opgroeien gaat niet zonder slag of stoot. Natuurlijk doe je je best om zo goed mogelijk voor je kinderen te zorgen, maar het is niet mogelijk ze voor allerlei kinderkwaaltjes te behoeden.
Opbouwen weerstand
Sommige kinderkwaaltjes horen er gewoon bij. Sterker nog, bijna alle kinderen lopen wel tegen een paar van deze kinderkwaaltjes aan. Daar is ook niks mis mee, want om fit en gezond te worden/blijven, moet je kind weerstand opbouwen. En daar zijn juist dit soort kinderkwaaltjes, griepjes of een verkoudheid goed voor.
Meest voorkomende kinderkwaaltjes
Maar wat zijn nou de meest voorkomende kinderkwaaltjes? Hoe krijg je ze? En hoe ga je hier het beste mee om? We hebben ze hier eens voor je op een rij gezet.
Diarree
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor kinderen diarree kunnen krijgen, maar de meeste diarree of buikgriep ontstaat door een virus. Vaak gaat dit gepaard met buikkrampen en wellicht braken. Acute diarree duurt niet langer dan twee weken en gaat uiteindelijk vanzelf weer over. De ziekte kan ons lichaam binnenkomen door:
– het eten van bedorven voedsel (vlees, vis, schaaldieren)
– besmet water
– besmet worden door ontlasting/speeksel van iemand die diarree heeft
Symptomen
Waterdunne poep
Vaak/vaker moeten poepen
Buikkrampen
Misselijkheid en/of braken
Ontlasting kan licht van kleur zijn en een zurige geur hebben
Soms koorts
Er kan slijm of bloed bij de ontlasting zitten
Besmetting
Buikgriep is behoorlijk besmettelijk en kinderen kunnen elkaar makkelijk aansteken. Thuis kun je een besmetting voorkomen door bijvoorbeeld zorgvuldig en regelmatig de handen te wassen, rauwe groente en fruit goed te wassen maar bijvoorbeeld ook deurknoppen en lichtknopjes goed te reinigen (chloor).
Als je kindje het toch heeft opgelopen, zorg er dan voor dat hij genoeg blijft drinken. Hij mag natuurlijk niet uitgedroogd raken. Als hij na drie dagen nog steeds diarree heeft, ernstig ziek is en/of tekenen van uitdroging vertoont, neem dan even contact op met de huisarts.
Tekenen van uitdroging
Er is een grote kans op uitdroging als de diarree langer duurt dan twee dagen, als je vaak moet braken, bij koorts en bij kinderen onder de twee jaar.
Tekenen van uitdroging kunnen zijn: weinig/niet plassen (donkere urine), erg veel dorst hebben, verward en/of suf zijn of zelfs de neiging hebben tot flauwvallen.
Risico op luieruitslag
Als je kind nog luiers draagt en diarree heeft, is de kans op luieruitslag groter. Het zuur uit de diarree tast namelijk sneller de huid aan. Belangrijk dus om iedere keer zo snel mogelijk de luier te verschonen, zodat het zuur niet de kans krijgt om in de huid te trekken.
Griep
Griep wordt ook wel influenza genoemd. Het is besmettelijk en je kunt het krijgen door een virus, het griepvirus. Vaak wordt griep wel eens verward met een ‘verkoudheid’ maar een verkoudheid komt door een ander soort virus. Griep kom in Nederland vaak voor, meestal in de winter. Je kunt er ook niet immuun voor worden omdat het virus ieder jaar een beetje verandert.
Als je kindje jonger is dan twee jaar en koorts heeft, neem dan contact op met je huisarts. Is hij ouder dan twee jaar, dan kun je het eventueel nog even aankijken. Is hij echter na drie dagen nog niet opgeknapt, neem dan alsnog contact op met je huisarts.
Raadpleeg altijd een arts wanneer je kindje moeite heeft met ademhalen, suf is en niet goed reageert, veel slijm ophoest, last heeft van hoofdpijn (moeite heeft met voorover buiten) en snel opnieuw koorts krijgt. En natuurlijk als je het als ouder niet vertrouwt.
Je kindje heeft vooral nu rust nodig. Het influenzavirus zal vanzelf (vaak binnen een week) weer verdwijnen. Zorg ervoor dat je kindje genoeg blijft drinken! Je kunt eventueel een paracetamol (speciaal voor kinderen) aan hem geven tegen pijn of koorts. Overleg dit eventueel met de apotheek. Verder is griep een kwestie van uitzieken.
Symptomen
De klachten bij griep kunnen zijn:
Hoesten
Koorts (en koude rillingen)
Loopneus
Hoofdpijn
Spierpijn
Keelpijn
Moe
Diarree en/of braken
Gebrek aan eetlust
De klachten van de griep kunnen wel een week duren en het kan zelfs enkele weken duren voor je je weer helemaal fit voelt.
Besmetting
De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen duren. Meestal gebeurt dat 2 tot 3 dagen nadat je besmet bent geraakt. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes van het virus in de lucht. En deze kleine druppeltjes kunnen jou of je kindje weer besmetten.
Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het beste een papieren zakdoek gebruiken als je moet hoesten. Gooi deze na gebruik direct weg. Geen zakdoek in de buurt? Hoest dan in de plooi van je elleboog. Was na het hoesten direct je handen.
Probeer pasgeboren baby’s zoveel mogelijk uit de buurt van hoestende en niezende mensen te houden.
Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de keel en de bijholten. Het wordt veroorzaakt door virussen. Kinderen kunnen per jaar meerdere keren verkouden worden en het niezen, hoesten en snotteren kan zomaar een paar weken duren. Vaak kunnen kleine kinderen er ook koorts van hebben. Volwassenen krijgen dit doorgaans niet.
Een verkoudheid gaat vanzelf weer over, dus medicijnen zijn vaak niet nodig. Wel zijn er bijvoorbeeld neussprays verkrijgbaar of een pompje waarmee je zijn neusje kunt leegzuigen, waardoor je hem wat verlichting kan geven. Je kunt hem eventueel ook paracetamol (speciaal voor kinderen) geven. Dit werkt koorts verlagend en pijnstillend. Overleg dit eventueel met de apotheek. Geef dit echter niet te snel want koorts heeft wel degelijk een functie. Het is de reactie van het lichaam om de infectie te lijf te gaan.
Normaal gesproken gaat een verkoudheid gewoon vanzelf weer over. Er zijn echter een paar situaties waarbij het aan te raden is even contact op te nemen met de huisarts. Bijvoorbeeld als je kindje benauwd is, suf is en niet reageert op bepaalde prikkels, vlekjes of huidbloedinkjes heeft, erg ziek oogt, veel huilt en ontroostbaar is en/of veel pijn heeft bij het verschonen al je zijn beentjes omhoog tilt. Ook als je kindje jonger is dan drie maanden en een hogere temperatuur heeft dan 38 graden is het raadzaam even contact op te nemen met de huisarts.
Symptomen
Een gemiddelde verkoudheid duurt zo’n twee weken. Bij een verkoudheid kunnen de slijmvliezen van de neus en de keel opzwellen. Dit kan de volgende klachten geven:
Verstopte neus (of loopneus, waar waterig slijm of snot uitloopt)
Betraande ogen
Hoofdpijn
Keelpijn (en eventueel hoesten)
Koorts of verhoging
Hangerig of huilerig
Slechter slapen
Oorpijn (of oorontsteking)
Besmetting
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus en daar zijn er heel wat van. De kans is groot dat het bij iedere verkoudheid, het een ander virus betreft. Met je verkoudheid bouw je echter wel aan je weerstand, dus het heeft zeker een functie.
Het virus verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, bijvoorbeeld met hoesten, niezen of gewoon praten. Het gebruik van een zakdoek en het grondig (en regelmatig) wassen van de handen, kan de kans op besmetting verkleinen.
Ontstoken amandelen
Amandelen maken deel uit van ons afweersysteem en helpen het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Je hebt er verschillende, namelijk:
Neusamandel (de adenoïd, deze zit in de neus-keelholte)
Keelamandel (de tonsillen, deze zitten in de overgang van de mond naar de keel, aan beide kanten van de huig)
Tongamandel (deze zit midden achter op de tong)
Soms zijn er echter zoveel ziekteverwerkers dat de amandelen het niet meer aan kunnen en zelf ontstoken raken. In de meeste gevallen gaat het om de neus- en keelamandelen. Dit komt vooral veel voor bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Na het zevende jaar neemt de kans op ontsteking af, omdat je dan voldoende weerstand hebt opgebouwd.
Meestal gaat de ontsteking vanzelf weer over maar soms duur het langer of keren de klachten regelmatig terug. Dan is de ontsteking chronisch geworden. Omdat het een virusinfectie betreft heeft antibiotica geen zin. Als je zoon of dochter er erg veel last van heeft, kan worden gekozen om de amandelen weg te halen. Dit gebeurt echter pas als de klachten ernstig zijn of wanneer de ontsteking regelmatig terug komt.
Als je kind last heeft van ontstoken amandelen kun je hem het beste iets geven om op te zuigen, zoals een dropje of en waterijsje. Slokjes koud water kunnen ook fijn zijn. Heeft hij koorts of veel pijn, dan kun je kiezen voor een paracetamol (speciaal voor kinderen).
Symptomen
De klachten van ontstoken amandelen lijken veel op die van een verkoudheid, zoals een snotneus, pijn bij het slikken en keelpijn. Andere klachten kunnen zijn:
Snurken
Kwijlen
Veel door de mond ademhalen
Vieze neus
Herhaalde oorontstekingen/oorpijn
Hoofdpijn
Verhoging/koorts
Moeheid
Hangerig
Verminderde eetlust
Slechte adem (ontstoken keelamandelen)
Opgezwollen lymfe in de hals
Besmetting
Ontstoken amandelen wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën en deze zijn besmettelijk. Het is eigenlijk te vergelijken met een verkoudheid, daarmee kun je ook andere mensen besmetten, bijvoorbeeld tijdens het hoesten, maar de ziekteverwekkers zitten in het slijm, dus kunnen ook worden verspreid met praten en kusjes geven. Als de weerstand echter goed is, hoef je er niet ziek van te worden.
Ook in dit geval is het weer belangrijk om je handen goed te blijven wassen en te hoesten in een zakdoek en deze direct na gebruik weg te gooien. Pas op met het delen van gebruiksvoorwerpen waar het virus of de bacteriën op zouden kunnen zitten (speelgoed, lippenbalsem, handdoek, et cetera)
Krentenbaard
Een krentenbaard (ook wel impetigo genoemd) is een bacteriële ontsteking van de huid. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus areus maar kan ook worden veroorzaakt door groep-A-streptokokken. Deze huidaandoening komt vooral voor bij jonge kinderen en uit zich meestal in het gezicht rond de neus of mond.
Als je eenmaal een krentenbaard hebt is het belangrijk de blaasjes niet aan te raken. Ben je er toch aan geweest? Was dan je handen om verdere besmetting te voorkomen. Dit geldt ook voor speelgoed of knuffelbeesten die in contact zijn geweest met het vocht uit de blaasjes. Plak geen pleister op de plekken, omdat dit de plekken juist groter kan maken.
Heb je een vermoeden dat je kind er last van heeft, maak dan een afspraak bij de huisarts. Met een goede behandeling geneest een krentenbaard snel.
Symptomen
Er komen rode vlekken of bultjes in het gezicht (vooral bij neus en mond, maar ze kunnen ook op andere delen van het lichaam zitten)
De ontsteking begint op een plaats waar al een wondje zit. De bultjes worden blaasjes met vocht erin. Als de blaasjes opengaan, worden het natte plekjes met gele korstjes.
De plekken kunnen pijn doen en jeuken.
Besmetting
Iedereen kan een krentenbaard krijgen, maar het komt het meest voor bij jonge kinderen. De kans op krentenbaard is groter wanneer de huid al kapot is door bijvoorbeeld:
muggenbult
eczeem
waterpokken
schaafwondjes
De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Door aan de plekken te zitten, komt de bacterie op je handen en kun je de rest van zijn lichaam besmetten (of jezelf). Ook kan het op bijvoorbeeld speelgoed of andere spullen terechtkomen. Hierdoor kan iemand anders weer besmet raken.
Een krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn en/of twee dagen na het begin van een behandeling met tabletten of zalf.
Oorpijn
Na een flinke verkoudheid kan je baby oorpijn krijgen. Je ziet hem dan ineens naar zijn oortjes grijpen. In de meeste gevallen gaat dit na een paar dagen weer over. Oorpijn komt meestal door een ontsteking in het middenoor. Door de druk gaat het trommelvlies bol staan en dit doet hem pijn. Het is een scherpe, stekende of kloppende pijn in of rond het oor.
Als hij oorpijn heeft is het belangrijk dat hij genoeg blijft drinken. Als hij ouder is dan drie maanden, mag je hem een paracetamol (speciaal voor kinderen) geven tegen de pijn. Overleg dit even met de apotheek. Als hij langer dan drie dagen pijn en koorts heeft, maak dan even een afspraak met de huisarts. Ook als er langer dan twee weken vocht uit het oortje komt of wanneer de ontsteking regelmatig terug komt.
Vaak zijn de ergste klachten binnen twee tot drie dagen over. Maak de gehoorgang nooit schoon met een wattenstokje omdat dit juist kan leiden tot een oorontsteking. Een middenoorontsteking verdwijnt vaak vanzelf binnen drie tot tien dagen. Een ontsteking van de oorgang kan wel een paar weken duren.
De oorzaak van oorpijn hoeft niet altijd in het oor te liggen, er kan bijvoorbeeld ook een uitstralingspijn zijn van iets elders in het hoofd, nek of keel. Bijvoorbeeld doordat de amandelen zijn ontstoken.
Symptomen
Je kindje grijpt naar zijn oor
Huilerig en hangerig
Verhoging of koorts
Er loopt vocht of bloed uit zijn oortje
Hij hoort slechter
Prikkelbaar
Drinkt minder goed
Besmetting
Het pus van een oorontsteking is besmettelijk, maar het is niet veel meer besmettelijk dan de vochtdruppeltjes uit neus en keel van kinderen die verkouden zijn. Contact met het pus kan tot een verkoudheid leiden, maar hoeft niet direct een middenoorontsteking te geven. Uiteraard is het belangrijk om ook nu de hygiëne goed in acht te nemen en regelmatig de handen goed te wassen.
Waterpokken
Waterpokken is een besmettelijke (virale) vlekjesziekte die je kunt krijgen van een virus. In de meeste gevallen is het een onschuldige kinderziekte. De klachten duren zo’n dag of tien. De virus kan op oudere leeftijd soms weer actief worden en dan kan het gordelroos veroorzaken.
Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, kun je de ziekte niet nog eens krijgen. Sommige mensen kunnen erger ziek worden van waterpokken:
– pasgeborenen van moeders die zelf waterpokken doormaken voor of na de bevalling,
– mensen die minder afweer hebben,
– vrouwen die zwanger zijn.
Meestal is er geen behandeling van een arts nodig en geneest de ziekte vaak zonder medicijnen. Er zijn wel middelen te koop (zoals zinkzalf) die de jeuk minder kunnen maken. Probeer te voorkomen dat de blaasjes open gekrabbeld worden. Houd daarom de nageltjes zo kort mogelijk.
Symptomen
Na één of twee dagen ontstaan er kleine rode bultjes op de huid
De bultjes worden blaasjes die erg kunnen jeuken, ze kunnen op het hele lichaam zitten (maar vooral op het lijf, gezicht en tussen de haren)
Op de blaasjes kunnen korstjes ontstaan
Soms zitten er ook blaasjes in de mond
Lichte verhoging/koorts
Als je zoon of dochter hoge koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts.
Besmetting
het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door te niezen of hoesten komen er kleine besmette druppeltjes in de lucht die je vervolgens weer inademt. Het virus zit overigens ook in het vocht van de blaasjes. Het virus is al besmettelijk voordat je de rode bultjes kunt zien op je huid en hij blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmetting en ziek worden is ongeveer tien dagen tot drie weken.
Probeer besmetting te voorkomen door bij hoesten en niezen een papieren zakdoek te gebruiken en deze na gebruik weg te gooien, je handen regelmatig en goed te wassen. Houd baby’s zoveel mogelijk weg bij hoestende en niezende mensen.
Hoofdluis
Hoofdluizen zijn kleine beestjes (parasieten) die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Ze zuigen daar het bloed op. De luizen zijn niet zozeer schadelijk maar wel heel vervelend. Ze zorgen voor veel jeuk en je geeft ze makkelijk door waardoor het een hardnekkig probleem kan worden. Als je kind hoofdluis heeft, is het belangrijk dat alle gezinsleden, klasgenootjes en vriendjes zich laten behandelen. Dit om te voorkomen dat je elkaar blijft besmetten.
Een hoofdluis is ongeveer 3mm groot en grijsblauw van kleur. Als hij echter bloed heeft opgezogen is hij roodbruin. De eitjes van de hoofdluis heten neten en zijn zandkleurig tot bijna zwart van kleur. De neten plakken een beetje aan het haar.
In eerste instantie merk je nog niet zoveel van de luisjes, want de jeuk krijg je pas na 7 tot 14 dagen na besmetting. Het aantal luizen is dan al behoorlijk toegenomen waardoor kinderen dan vaak pas gaan krabbelen. Als je eenmaal luizen hebt gevonden, kun je het beste twee weken lang elke dag het haar kammen met een luizenkam. Hiermee vang je zowel de neten als de luizen. Deze methode voorkomt dat neten uitgroeien tot volwassenen en zelf weer eitjes kunnen leggen. Voor je gaat kammen kun je het beste het haar insmeren met crèmespoeling, zodat de kam makkelijk door de haartjes gehaald kan worden.
Ontsmet de kam en borstel na gebruik door ze uit te koken of met een ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld 70% alcohol).
Volgens het RIVM is het niet meer noodzakelijk om alle kleding, beddengoed en knuffels op zestig graden te wassen. Zelfs de luizencape is overbodig geworden. De nadruk van de behandeling ligt tegenwoordig primair op het kammen. Meestal is bij intensief kammen een antiluizenlotion niet nodig, maar dat kan natuurlijk wel. Ook zijn er preventieve middelen te koop. Kies bij voorkeur voor een middel waar dimeticon in zit, daartegen kan de luis niet resistent worden.
Symptomen
Jeuk
Neten in de haren
Veel krabbelen
Besmetting
Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen zo van het ene hoofd naar het andere. Bijvoorbeeld als ze samen aan het spelen zijn, via de kleding, knuffeldieren of beddengoed. Op basisscholen wordt daarom regelmatig gecontroleerd op hoofdluis.
Als je eenmaal één of meerdere luizen hebt, die vervolgens weer eitjes leggen, komen de eerste eitjes na een week ongeveer uit. In een maand legt een luis zo’n 250 eitjes. Je kunt je voorstellen hoe snel dit gaat!
Luizen zitten net zo lief op vies als op schoon haar en kunnen perfect overleven in het water. Haren wassen is daarom niet de oplossing, je wast de luizen er niet mee weg en je voorkomt er ook niet mee dat ze op je hoofd lopen. Als je echter afstand bewaard kan het geen kwaad. Luizen kunnen namelijk niet springen.
Waterwratjes
Waterwratjes (of mollusca contagiosa) zijn bolvormige bultjes op de huid met een putje in het midden. Het worden ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd. Ze zijn vaak parelmoer, wit of roze van kleur en liggen verspreid over de huid. Ze zijn doorgaans niet zo groot, meestal van 1 tot 8 mm en ze zitten vaak in groepjes bij elkaar op de romp maar ze kunnen eigenlijk op het hele lichaam voorkomen.
In de meeste gevallen is behandeling niet nodig en verdwijnen de waterwratjes binnen een jaar weer vanzelf. Twijfel je? Ga dan even langs de huisarts om de waterwratjes te laten beoordelen en zo nodig te behandelen. De ervaring leert echter dat het weghalen van de bultjes pijn doet en meer kans geeft op littekens. Open gekrabbelde wratjes kun je schoon maken met jodium of in smeren met betadinezalf en afdekken met een pleister.
Symptomen
Glanzende, bolvormige pukkeltjes gevuld met vocht
Besmetting
De oorzaak van waterwratjes is een virus wat in het vocht van de wratjes zit. Waterwratjes zijn erg besmettelijk. Vooral kinderen met een kwetsbare huid (bijvoorbeeld door eczeem) kunnen extra gevoelig zijn voor het krijgen van waterwratjes. Belangrijk om ook nu weer goed en regelmatig handen te wassen om verdere besmetting te voorkomen en houd zijn nageltjes kort zodat hij de wratjes niet kan open krabbelen.
Wormpjes of aarsmade
Er zijn verschillende wormen waar je last van kunt krijgen en aarsmaden komen het meeste voor. Spoelwormen en lintwormen komen een stuk minder vaak voor. Aarsmaden zijn witte wormpjes die je kunt aantreffen in de ontlasting. Ze leven namelijk in de darmen. Ze zijn onschadelijk maar het kan wel jeuk geven.
In de nacht komen de wormpjes via de anus naar buiten om eitjes te leggen. Dit gaat jeuken en de kans is dus groot dat je gaat krabbelen. De eitjes zitten op dat moment aan je handen en als je dan vervolgens je handen weer in je mond doet, of de deurkruk pakt of wat dan ook, dan kun je anderen (en jezelf wederom) besmetten.
Een goede hygiëne is belangrijk bij het voorkomen van aarsmaden. Laat je kind na ieder toiletbezoek zijn handen goed wassen, net als na het buitenspelen en voor het eten. Hang iedere dag een schone handdoek op de WC. Houd de nagels van je kind zo kort mogelijk en probeer hem aan te leren niet te krabbelen. Als hij het toch doet, laat hem dan daarna gelijk zijn handen wassen.
Reinig regelmatig de WC-bril, de deurkrukken en lichtschakelaars. Zorg ervoor dat vlees goed doorbakken is en de rauwe groente goed gewassen. Bij de drogist of apotheek zijn kuurtjes te koop tegen aarsmaden.
Symptomen
Jeuk rond de anus
Als je goed kijkt kun je de wormpjes in de ontlasting zien (kleine, witte wormpjes van ongeveer één cm lang)
Besmetting
Je kunt aarsmaden krijgen door het inslikken van de eitjes. Die eitjes kunnen zich overal bevinden, bijvoorbeeld op de deurknop, rauwe groente of vlees. De eitjes zijn zo klein dat je ze niet ziet. Zitten ze eenmaal aan je handen, dan is de kans groot dat je ze uiteindelijk inslikt (door met je vingers in of rond je mond te zitten).
Goed handen wassen
Veel besmettingen van kinderkwaaltjes kun je voorkomen door goed en regelmatig je handen te wassen. Je handen op een goede manier wassen is niet je handen vluchtig even onder de waterstraal te halen. Je handen goed wassen duurt iets langer:
Maak je handen goed nat onder stromend water.
Neem wat vloeibaar zeep uit een pompje.
Wrijf de handen over elkaar. Zorg dat er zeep op de binnenkant en buitenkant van de handen zit. Wrijf goed alle vingertoppen in. Vergeet de duimen niet. Wrijf ook tussen de vingers.
Spoel de zeep goed af, onder stromend water.
Droog de handen goed af aan een schone handdoek of aan een papieren handdoek (keukenrol).
Ventileren en schoonmaken
Verjaag ziektekiemen van kinderkwaaltjes en virussen door je huis goed en regelmatig te ventileren door de ramen en deuren op een kier te laten of 1x per dag 10 minuten een raam en/of deur open te zetten.
Zorg ervoor dat je huis zo schoon mogelijk is. Let vooral op de deurknoppen, kranen en de leuning van de trap. Maak speelgoed vaak schoon en was knuffels regelmatig.
Meer informatie
Flauwvallen en duizeligheden bij kinderen. Dit kunnen de oorzaken zijn.
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com