Dat je je kinderen veilig kunt vervoeren in een auto- of fietszitje weet je waarschijnlijk al. Maar vandaag willen we 4 veilige én superleuke manieren uitlichten waarop je kinderen ook kunt vervoeren. Deze manieren zijn nét even avontuurlijker, gezelliger of handiger.
#1: In de draagzak
Is je kindje pasgeboren of weegt hij of zij maximaal 21 kilo? Dan kun je je spruit gezellig in een draagzak (of draagdoek) vervoeren. Veel mensen denken dat alleen pasgeboren baby’s gedragen kunnen worden, maar niets is minder waar. Ook een stevige peuter kan met gemak in de draagzak- of doek. Wat oudere kindjes draag je meestal niet meer met hun gezicht naar je toe, maar met hun koppies naar de buitenwereld. Zo kunnen ze alles goed zien en genieten van alles en iedereen die voorbijkomt. Er gaat een wereld open voor je kindje, let maar op!
Let op: draag je kind nooit in een draagzak als je in de auto of op de fiets stapt. Dit is absoluut niet veilig. Alleen tijdens het wandelen is een draagzak- of doek geschikt. Bijvoorbeeld tijdens een middagje shoppen of een mooie wandeling. Kies altijd een ergonomische draagzak- of doek uit waarin je kindje in de juiste houding zit. Ook niet onbelangrijk is dat jij tijdens het dragen geen last van je rug of schouders krijgt. Met een ergonomische draagzak is die kans veel kleiner.
#2: In een bolderkar
Met een bolderkar creëer je eigenlijk een bakfiets-ervaring, maar dan zonder fiets. Een bolderkar trek je met je mee als je op het strand, in de stad of naar school loopt. Wat is er voor kinderen nou leuker dan op deze manier vervoerd te worden? Niet iedereen heeft in de schuur of op het erf voldoende ruimte voor een bakfiets, maar een (al dan niet opvouwbare) bolderkar kun je ook met weinig ruimte makkelijk kwijt.
Om je kind veilig te vervoeren in een bolderkar, zijn er ook speciale kinderzitjes te koop die je in de bolderkar kunt bevestigen. Zo zit je spruit veilig in de gordels. Mocht je dan onverhoopt toch over een loszittende straattegel rijden, vliegt je kindje niet direct een meter de lucht in. Een bolderkar is trouwens ook een hele leuke manier om je kind naar school of de peuterspeelzaal te brengen.
#3: Op een aanhangfiets
Het voor- of achterzitje voor op de fiets kennen we allemaal wel. Maar wat dacht je van een aanhangfiets om je kind te vervoeren? Een aanhangfiets is eigenlijk een soort kinderfiets zonder voorwiel. De fiets hang je letterlijk achter je eigen fiets. Zo raak je je kind nooit kwijt en leert hij of zij op een veilige manier fietsen. Ook voor lange afstanden is de aanhangfiets ideaal. Je kind moet natuurlijk wel zelf trappen, maar als die kleine beentjes moe worden doen jouw benen natuurlijk ook het nodige werk. Je kunt kiezen voor een exemplaar met of zonder versnellingen. Een aanhangfiets is een investering die aardig in de papieren kan lopen. Maar je hebt er vaak wel jarenlang plezier van, zéker als je graag lange fietstochten maakt met je gezin!
#4: Op de slee!
Toegegeven, dit is niet een vervoermethode die je elke dag kan toepassen in Nederland. Sterker nog, we mogen al van geluk spreken als dit eens per jaar kan. Maar áls er dan eens sneeuw valt, is een ritje op de slee echt onmisbaar voor kinderen. Ik herinner me nog dat ik mijn zoon (toen hij klein was en op de basisschool zat) naar school bracht op de slee. Er lag een dik pak sneeuw en dat gaf zo’n gezellige sfeer. Kinderen werden lopend of met de slee naar school gebracht. Na schooltijd werd er geschaatst op het kanaal en werden er op elke straathoek sneeuwpoppen gemaakt en sneeuwballen gegooid. Geniet dus optimaal van de sneeuw als die kans zich nog eens aandient en zorg ervoor dat je ruim op tijd een leuke slee hebt gescoord!
Op welke manier vervoer jij je kinderen meestal? En welke manieren uit ons artikel zou je willen proberen? Laat het ons weten in de comments!
Meer informatie
Een nieuwe auto kopen, waar let je op?
Een grotere auto vanwege gezinsuitbreiding
Reisziekte? Met deze tips overleef je de autorit!
Waaraan voldoet een goed kinderzitje?
Geen auto, wel kinderen. Ouders vertellen hoe dat is!
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com