Kinderen en batterijen: dit zijn de gevaren en hier let je op!
Batterijen: we hebben ze allemaal in huis. Van de weegschaal tot de klok en van je game controllers tot de afstandsbediening voor de televisie: batterijen worden gebruikt voor diverse apparaten die je in elk huishouden wel tegenkomt. Maar (kleine) kinderen en batterijen zijn niet altijd de beste combinatie. In dit artikel lees je alles over de gevaren van batterijen voor kinderen. Ook vertellen we je waar je precies op let, om ongelukjes te voorkomen.
Lekkende batterijen gevaarlijk voor kinderen
Zitten batterijen een langere tijd in een apparaat dat niet wordt gebruikt? Dan kunnen ze gaan lekken. Dit kan ook gebeuren als ze ergens los in een lade liggen, uit de verpakking. Lekkende batterijen zijn heel gevaarlijk voor kinderen. De vloeistof die eruit komt is giftig. De geleidingsstof die in Alkalinebatterijen zit is namelijk bijtend. Als je kindje aan een lekke batterij likt, neem dan direct contact op met de huisarts. Direct handelen is dan van levensbelang.
Ook het vastpakken van een lekkende batterij kan gevaarlijk zijn. In een ernstig geval treden er zelfs brandwonden op. Heeft je kindje een lekkende batterij in zijn of haar handjes gekregen? Spoel de handen dan veelvuldig af met lauw, stromend water. Zo voorkom je dat er brandwonden optreden.
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Laat ze daarom nooit te lang in apparaten zitten. Let zeker op met afstandsbedieningen en game controllers. Vervang ze op tijd, ook als ze nog niet volledig leeg zijn. Het risico dat ze gaan lekken wil je niet nemen.
Kinderen en batterijen: verslikkingsgevaar
Ook kleine knoopcelbatterijen kennen gevaar voor kinderen. Dit zijn kleine, ronde batterijen die nog het meeste lijken op een muntstuk. Kleine kinderen hebben de neiging om alles in hun mond te stoppen. Dit soort batterijen zijn klein en hebben voor kinderen een aantrekkelijke vorm (denk aan een snoepje). Als je kindje die in zijn of haar mond stopt, bestaat de kans op verstikking. Daar wil je natuurlijk niet aan denken. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Zo zijn er vanaf 2008 minstens 16 kinderen ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van dergelijke knoopbatterijen. Berg dit soort ronde batterijtjes daarom altijd op een plek op waar je kindje niet bij kan.
Ook kunnen dit soort knoopbatterijen lekken. Deze worden vaak gebruikt in kinderspeelgoed, dus wees hiermee extra op je hoede. Het bijtende zuur kan je kindje lelijke brandwonden bezorgen. Controleer dus ook kinderspeelgoed met batterijen op regelmatige basis. Zo voorkom je dat je kindje zich bezeert aan dergelijke batterijen.
Ontploffende batterijen
Er zijn verschillende verhalen bekend van mensen bij wie een knoopcelbatterij plotseling ontplofte. Dit is heel simpel te verklaren. Veel mensen weten het niet, maar in dit soort batterijen kan kortsluiting ontstaan. De polen van een knoopcelbatterij liggen erg dicht bij elkaar. Bewaar je ze samen met andere batterijen? Dan ligt kortsluiting op de loer. Knoopbatterijen kun je daarom het beste bewaren op een strip plakband of tape.
Kinderen en batterijen: zo houd je het veilig
Het is belangrijk om batterijen altijd zoveel mogelijk in de originele verpakking te bewaren. Bewaar ze ook buiten het bereik van de grijpgrage vingertjes van kleine kinderen. Laat je een apparaat wat op batterijen werkt vallen? Maak het dan altijd open om te controleren of de batterijen nog “heel” zijn. Vertrouw je het niet helemaal? Vervang ze dan. Lekkende batterijen kun je vaak wel ruiken aan de chemische geur, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
Heb je lege batterijen? Bewaar deze nooit los in je jaszak of op een andere plek. Het risico bestaat altijd dat ze gaan lekken. Doe ze in de bak voor chemisch afval of lever ze direct in. Zorg er daarnaast écht voor dat je ze op tijd vervangt. Laat je kinderspeelgoed op batterijen per ongeluk vallen? Vervang de batterij om zeker te weten dat deze niet gaat lekken. Als je ze op een veilige manier gebruikt, kan er niet al te veel misgaan!
Meer informatie
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Verstikking & verslikken bij kinderen
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veiligheid in en rond je huis
De week van de veiligheid
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?
Traphekjes, veiligheid voor alles
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
© foto’s: Marion Middendorp
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Conrad.nl.