Site pictogram Oudersenzo

Kinderboekenweek 2018 – Hoe wordt dit jaar de Kinderboekenweek gevierd?

Kinderboekenweek 2018 - Hoe wordt dit jaar de kinderboekenweek gevierd?

“We hebben een wereldband, een wereldband. Overal zijn wij bekend. Een wereldband, een wereldband. Alle talen spreken wij. Ook jij daar hoort erbij!” zingen onze dochters (niet geheel) in koor. Ze zingen het nieuwe Kinderboekenlied van Kinderen voor Kinderen. De Kinderboekenweek komt er weer aan. Een leuke week die in het teken staat van jeugdliteratuur, boeken, zinnen en letters.

Wat is de Kinderboekenweek?

Tijdens de Kinderboekenweek wordt er aandacht besteed aan kinderboeken. Het is belangrijk dat kinderen worden voorgelezen in de kleuterperiode. Zo wordt hun vocabulaire uitgebreid. Voor kinderen vanaf groep 3 is het belangrijk om al het geleerde te blijven oefenen.

Hoe mooi is het om jouw kind de wondere wereld van het boeken lezen te laten ontdekken. Alle zinnen worden omgezet in een eigen fantasiewereld. De heks met paarse hoed en een grote pukkel op haar neus pakt haar bezem en vliegt over de huizen. Plots verliest ze haar toverstokje en alle huizen veranderen in gekleurde snoephuisjes. Heb je zelf al een beeld gevormd van de heks en de snoephuisjes? Er is niets getekend en toch heb je een beeld gecreëerd. Zie je hoe snel dat gaat?

Wanneer?

Het woord Kinderboekenweek is een beetje misleidend. Het is namelijk geen week, maar tien dagen. Van 3 tot en met 14 oktober 2018. Tien dagen lang mogen we genieten van leuke acties, activiteiten en aanbiedingen.

De historie

De Kinderboekenweek is opgericht in 1954. Op de vooravond van de Kinderboekenweek vindt er een boekenbal plaats. Tijdens dit bal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt. Dit is de literatuurprijs voor de jeugdboeken. Tegenwoordig worden er ook Zilveren Griffels uitgereikt voor de tweede plaats. Hierbij dingen ook boekvertalingen mee. Daarnaast zijn er Gouden en Zilveren Penselen. Voor jawel, je kunt vast al raden waar de griffels voor staan. Juist, voor de best geïllustreerde kinderboeken. En als laatste zijn er ook Zoenen. De Zilveren Zoen staat voor het beste kinderboek voor 12 jaar en ouder. Voor zowel Nederlands geschreven boeken alsmede vertalingen.

Thema

Het thema van dit jaar is: Vriendschap. Een onderwerp wat op alle leeftijden van toepassing is. Het is belangrijk om te erbij te horen. Een fijne groep waar je jezelf kan zijn wie je ook bent.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar het boek: Eilandruzie geschreven door: Jozua Douglas met illustraties van Elly Hees.
Er heerst een ruzie tussen twee presidenten over onbewoonde eilandjes. Een vriend wil graag dat ze vrede sluiten. De kinderen van de presidenten komen elkaar tegen en worden vriendjes of toch niet?
Hoe dit verhaalt zich verder ontspint? Ren daarvoor 3 oktober naar de boekenwinkel en koop voor minimaal 10 euro aan kinderboeken. Dan krijg je dit cadeau er gratis bij. Zo heb je dus dubbel zoveel boekengeluk!

Prentenboek

Het prentenboek van dit jaar is geschreven door Milja Praagman, genaamd: Kom erbij! Een mooi voorleesboek over vriendschap. De ene vriend zoekt graag de grens op en de ander houdt zich graag aan de regels? Wat zal er gebeuren? De kleutertjes zullen vast aan je lippen hangen terwijl je dit voorleest!
Voor maar 10 euro is dit boek van jou.

Activiteiten

Interviews, presentaties en signeersessies

Tijdens de Kinderboekenweek reizen de maker van het Kinderboekenweekgeschenk en de schrijver van het prentenboek door het land.

Stationsbibliotheek

Wat te denken van een bieb op Utrecht Centraal. Hoe cool is dat?! Neem zondag 14 oktober tussen 10:00 en 16:00 uur één kinderboek mee wat je niet meer leest. En ruil dit voor een ander boek. Je kunt kiezen om het te ruilen met een ander kindje of met nieuwe boeken die op het station staan uitgestald. Mocht Den Haag dichterbij zijn? Goed nieuws! Er is ook een stationsbibliotheek op Den Haag Centraal. Allemaal mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor van de Kinderboekenweek de NS. Dankjulliewel, heel tof!

Voorleesgids

Hier word ik dus heel blij van. Een gids waarin titels staan van meer dan 200 kinderboeken die worden aanbevolen om voor te lezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar. Stiekem luistert onze dochter van 7 jaar ook nog graag deze verhaaltjes. Vertel maar niet verder, want dat is natuurlijk helemaal niet stoer.

Kinderboeken doekrant

In de bibliotheek vind je vanaf 3 oktober ook de kinderboeken doekrant. Voor de echte doeners is dit een mooie manier om de wereld van het lezen te ontdekken. Want geloof mij. Onze dreumes van 1,5 jaar houdt er echt niet van om stil op mijn schoot te zitten terwijl ik Assepoester voorlees. Of zou het liggen aan de boekkeuze? Maar voor onze zoon zou het beter aansluiten als hij op een actieve manier kennismaakt met boeken. Lopend boeken lezen is natuurlijk ook supergaaf. En ook zeker een kwaliteit waar ik jaloers op ben, aangezien ik nog niet eens lopend kan drinken.

Boekenwinkels

Boekenwinkels spelen ook mooi in op deze 10-daagse. In ons dorpje is er een geweldige boekenwinkel die een speurtocht uitzet in het thema. Je mag door de hele winkel lopen om tot de oplossing te komen. Door het magazijn, op de zolder, het kantoor en achter de kassa. Ik zou zelf wel weer kind willen zijn om hieraan mee te mogen doen. Maar ik kan mijn kinderen gelukkig wijs maken dat ze mij echt wel nodig hebben om alles op te speuren. Ga dus als de wiederweerga naar de boekenwinkel tijdens de Kinderboekenweek. Veel plezier!

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Meer informatie

Lees een boek dag
Kinderboekenweek 2020 blikt terug in de tijd!
Het belang van voorlezen
De dag van het kinderboek
Uitleg van het AVI-systeem
Leren lezen in groep 3
Week van de woordenschat
Nationale voorleesdagen 2019

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten