Een kennismakingsgesprek met de oppas. Hoe doe ik dat?
Een oppas vinden kan soms een uitdaging zijn want hoe weet je nou of dit de juiste is? Je wilt je lieve engeltjes, of bengeltjes, wel in goede handen laten. Dus nodig je een potentiële oppas uit voor een kennismakingsgesprek, om te oriënteren of ze echt geschikt is voor de baan. Maar hoe pak je dit aan? En waar moet je op letten?
Als eerste is het handig om bij jezelf na te gaan wat je eigenlijk zoekt in een oppas. Misschien heb je hier bij het zoeken al rekening mee gehouden, maar het is toch slim om dit bij het gesprek nog even na te gaan. Het kan ook fijn zijn om de oppas van tevoren te vragen of ze wilt nadenken over wat zij wil. Zo kunnen jullie tijdens het gesprek kijken of jullie op dezelfde lijn liggen.
Neem de tijd
Je wilt de oppas natuurlijk goed leren kennen. Neem daarom goed de tijd en plan haar niet even snel tussen de zwemles en de voetbaltraining in. Nodig haar uit voor een kopje koffie op een avond waar je niks meer hoeft te doen.
Het gesprek
Zo’n gesprek is natuurlijk best wel spannend. Probeer het lekker gewoontjes te houden. Bied haar wat te drinken aan en zorg voor een ontspannen setting. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten in plaats van rond de tafel.
Bereid van te voren een paar vragen voor met het doel om haar beter te leren kennen en te kijken of ze de juiste oppas voor je kinderen is. Voorbeelden van vragen zijn:
- Waarom pas je graag op?
- Heb je ervaring met oppassen?
- Wat doe jij vooral op een oppas avond?
- Wat vinden kinderen leuk aan je als oppas?
- Hoe vaak en wanneer ben je beschikbaar?
Let wel op dat het geen ondervraging wordt. Ze zit tenslotte niet op het politiebureau!
Wat wil je van haar?
Je hebt van tevoren al nagedacht over wat je zoekt in een oppas. Spreek deze verwachtingen ook uit. Misschien wil je namelijk wel meer dan alleen oppassen en dat ze ook een paar huishoudelijke klusjes doet. Wellicht vind je het fijn dat ze de kinderen uit school haalt en er een warme maaltijd klaar staat als je thuiskomt. Dat is natuurlijk wel wat meer verantwoordelijkheid. En ze moet dat zelf natuurlijk ook willen.
Daarnaast is het ook fijn om uit te spreken wat zij van jou mag verwachten. Hoeveel krijgt ze betaald en hoe vaak mag ze komen oppassen? Over geldzaken praten is lastig, dus bereid je daar goed op voor. Je wilt natuurlijk niet te veel bieden, maar je wilt ook niet beledigend zijn door te weinig te geven. Een oppastarief is gebaseerd op verschillende factoren zoals de ervaring, welk dagdeel ze oppast, de verantwoordelijkheden, het aantal kinderen en haar leeftijd. Een meisje van 15 dat alleen oppast als de kids liggen te slapen betaal je wat minder dan iemand met een pedagogisch diploma, 10 jaar ervaring en die de kinderen de hele dag vermaakt. Daarom is het handig om haar ook te vragen om hier voor het gesprek over na te denken. Zitten jullie op één lijn? Top! Is het heel erg verschillend, probeer hier dan samen de beste middenweg in te vinden zodat alle partijen tevreden zijn.
Een proefdag
Denk je de juiste babysitter te hebben gevonden? Laat haar een keertje proef oppassen. Je bent dan nog gewoon in de buurt zodat ze je van alles kan vragen en ze niet meteen in het diepe wordt gegooid. Ga daarna even boodschappen doen of lekker in de stad rondlopen zodat ze even alleen is met de kinderen. Met mama erbij gaan de kids eerst naar jou toe, en als je er even niet bent zullen ze naar de oppas gaan. Dit is ook een goede manier om te kijken of er een klik is tussen haar en de kinderen!
Meer informatie
Signalen van een goede oppas
De eerste keer een oppas in huis, wat moet ik doen?
Hoe kan je als ouder het oppas tarief bepalen?
Hoe vind je de ideale oppas?
Het gastoudergezin
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met sitly.nl.