Katten en kinderen, is dat een goede combinatie? In Nederland zijn katten als huisdieren razend populair. Het zijn schattige gezelschapsdieren, vaak met een pittig eigen karakter. Katten zijn eigenwijs, maar ze houden ook van gezelligheid en knuffelen. Ze hebben zelfs een positieve invloed op de gezondheid van mensen, maar dat neemt niet weg dat katten ook goed opgevoed moeten worden. Je wilt immers wel een sociaal wenselijk dier en niet eentje die zomaar in je benen vliegt en zijn nagels uitzet.
Katten zijn eigenwijs
Katten kiezen hun moment en het gezelschap van mensen op hun eigen voorwaarden. Dat wil niet zeggen dat ze je niet als hun eigen familie beschouwen, want dat uiten ze echt wel. Bijvoorbeeld wanneer ze een prooi voor je mee naar binnen nemen. Een dode vogel, muis of kikker. Misschien gruwel je ervan, maar je kat wil hiermee aangeven dat hij ook voor jou zorgt.
Als ze spinnend bij je liggen en met hun pootjes zachtjes trappelen, beschouwen ze je als hun moeder en wanneer ze met je spelen zien ze je als een soortgenoot.
Bono en Prince
Wij hebben hier in huis twee katten rondlopen. Bono (links) en Prince (rechts). Beiden katten hebben we via een stichting die zich ontfermt over straatkatten in Griekenland. Als kitten zijn ze daar van de straat geplukt en op het vliegveld naar Nederland gezet. Vooral Bono kwam hier aan als een hoopje ellende. Het scheelde niet veel of hij had het niet gered. Gelukkig is hij er met veel aandacht, verzorging en liefde bovenop gekomen en inmiddels is hij omgedoopt in ‘El bandito’. Het is een goedaardige lobbes, maar ook een schurk van de bovenste plank.
Bono is degene die de kippenpoten uit de afvalbak weet te halen, de pluizige slippers van de buurvrouw pikt, of – als hij de kans krijgt – de kipfilet van het aanrecht steelt. Goed opletten dus. Aan de andere kant kan iedereen Bono oppakken, is hij nergens bang voor (loopt grote honden achterna) en is super nieuwsgierig. Hij schooiert het liefst de hele dag door de buurt en vindt een plensbui op zijn kop niet leuk, maar schrikt er ook niet zo van terug.
Onverschrokken versus angsthaas
Prince is totaal anders. Waar Bono onverschrokken is, is Prince juist een angsthaas. Hij schrikt al van een voorbijlopende mier en rent soms weer hard naar binnen om vervolgens twee hoog onder een bed te gaan liggen. Veilig weg van alle enge dingen. Hij vindt het fijn om naar buiten te gaan, maar dan wel zolang de deur openstaat. Zodra we de schuifpui dicht doen, komt hij in paniek aanrennen omdat hij dan bang is niet meer naar binnen te kunnen. Hij staat dan rechtop tegen de ruit met zijn pootje op de deur te tikken.
Tuin is groot genoeg
Prince hoeft niet zo nodig de wijde wereld in, de tuin is voor hem groot (en eng) genoeg. Het liefst zit hij veilig bij je op schoot om aangehaald te worden. Vreemde mensen vindt hij eng dus zodra er visite bij ons is, rent hij snel naar zolder en komt pas naar beneden als de kust weer veilig is. Geen spannende avonturen voor Prince, hij vindt het leven zoals het is, al spannend genoeg. Prince is echter wel degene die je als eerste komt begroeten als je ’s ochtends naar de WC moet. Hij springt dan op de rand van het bad om je tientallen kopjes en knuffels te geven. Prince is een sensitieve kat die erg goed kan luisteren. ‘Nee’, is bij hem ook echt ‘nee’. Terwijl Bono na al die jaren nog steeds niet snapt wat ‘nee’ inhoudt.
Goede verzorging
En dat vind ik dus zo leuk aan katten, ze hebben een eigen karakter. Ruim een kwart van de huishoudens in Nederland heeft één of meerdere katten in huis. Dat maakt de kat één van de meest populairste gezelschapsdieren. Het is echter wel belangrijk bij de aanschaf te letten of een kat wel bij je gezin past. Hij mag immers geen overlast geven voor gezinsleden, buren of bezoekers. Het feit dat je een kat niet hoeft uit te laten wil niet zeggen dat hij geen aandacht en verzorging nodig heeft. Goed voor je kat zorgen kost tijd. Helaas wordt er niet door iedereen vooraf goed over na gedacht waardoor er jaarlijks tienduizenden katten in asielen terecht komen.
Fokken
Doordat de kat zo populair is, wordt er heel wat gefokt met katten en is er een enorme keuze ontstaan in het type kat. Bekende grote rassen zijn bijvoorbeeld: Maine Coon en Noorse Boskat. Prachtige katten die meer kunnen wegen dan acht kilogram. Maar er zijn ook juist veel kleinere rassen zoals Devon Rex of Japanse Bobtail. Zij worden maar zo’n vijf kilo.
Welke kat past bij je?
Een kat kan behoorlijk oud worden, dat is goed om je vooraf te realiseren. Hij kan namelijk wel zo’n vijftien tot twintig jaar worden. Dat is ook een flink deel van jouw leven. Denk voor je aanschaf dus heel goed na over de consequenties. Hij kost namelijk niet alleen tijd en aandacht maar ook geld. Kun je inschatten hoe je er over twintig jaar bij zit?
Voor je een kat gaat aanschaffen is het belangrijk te bepalen wat je van de kat verwacht. Wil je dat hij buiten op zoek gaat naar muizen? Of wil je juist een gezelschapskat op schoot? In het laatste geval is het belangrijk te kiezen voor een kat die binnen gelukkig kan zijn. Niet iedere kat is geschikt om binnenshuis te houden.
Verzorging
Katten zijn makkelijk te houden, maar het zijn natuurlijk geen planten die je alleen af en toe een beetje water en/of voeding hoeft te geven. Katten hebben aandacht en liefde nodig en ook al hoef je ze niet uit te laten, de kattenbak moet wel regelmatig worden verschoond. Een kat wenst niet op een vieze kattenbak te gaan zitten en als de bak wel vies is, poept hij er gewoon naast. Niet om jou te pesten, maar omdat hij het gewoon vies vindt om in een vieze kattenbak te gaan zitten. En gelijk heeft hij.
Wat kost een kat?
De prijzen voor katten en kittens variëren. Soms kun je van iemand gratis een kitten krijgen, of haal je voor ongeveer honderd euro een kat uit het asiel, maar wil je een raskat? Dan kan dit wel oplopen tot duizenden euro’s. Echter met de kat alleen ben je er nog niet, je hebt ook basisbehoefte nodig als: kattenbak, kattenbakgrit, etensbakje, waterbakje, speeltjes, krabpaal, reismandje en natuurlijk voeding.
Maar ook dit zijn nog niet alle kosten. Als je kat nog niet is ingeënt, ontwormd en gecastreerd of gesteriliseerd, komt daar nog zo’n honderd euro bij aan dierenartsrekeningen. Heb je een langharige kat? Dan moet hij regelmatig getrimd worden (ongeveer driehonderd euro per jaar).
Katten en kinderen
Katten en kinderen gaan prima samen maar je moet natuurlijk wel opletten dat je kind de kat geen pijn doet en andersom. Een krab heb je zo te pakken, het is daarom belangrijk je huisdier zo snel mogelijk te laten inenten op hondsdolheid en neem een beet altijd serieus. Was de wond goed met zeep en water en neem contact op met je huisarts.
Ook al kunnen kinderen katten prima samen, je moet natuurlijk wel blijven opletten en je kunt – vooral kleinere – kinderen niet alleen met het huisdier laten. Hier zijn wat tips per leeftijdsgroep:
Baby’s
Laat de kat nooit alleen met een baby en hou de kat uit de babykamer.
Kleuters
Kleine kinderen snappen nog niet dat de kat niet houdt van ruw spelen of aaien. De meeste katten leren snel kinderen op deze leeftijd te vermijden, maar dat wil niet zeggen dat hij – voor hij wegloopt – niet eerst nog een krabbel uitdeelt. Daarom is het belangrijk dat je altijd een oogje in het zeil houdt.
Schoolkinderen
Je kind gaat nu leren hoe hij voor een huisdier kan zorgen en kun je hem (onder toezicht) meer verantwoordelijkheden geven. Leer hem hoe hij een kat moet oppakken door de borst te ondersteunen en de pootjes niet te laten bungelen. Een kat die zich veilig voelt, zal minder snel een krab of beet geven.
Meer tips
Leer je kind om de kitten niet met zijn handen of voeten te laten spelen en voor het spelen alleen maar speeltjes te gebruiken. Hij kan balletjes gooien of met een hengeltje spelen, maar gebruik handen en voeten nooit als uitdaging. Misschien is het als kitten nog niet zo erg, maar als hij scherpere en langere nagels krijgt, is dat écht niet fijn.
Laat je kind niet achter de kitten aan rennen en laat hem de kat met rust laten als hij eet, slaapt of op de kattenbak zit. Je zou dit eventueel kunnen oplossen om de eet- en slaapplekjes op een hoger niveau te maken, zodat je kleuter er niet bij kan.
De kleine Katten voor dummies
Wil je je helemaal goed voorbereiden op de komst van jullie nieuwe huisdier? Dan is het boekje ‘De kleine Katten voor dummies’ een hartstikke goede leestip. Dit kleine boekje staat vol tips en informatie over de verzorging van katten. Wat je in het boekje bijvoorbeeld terug kunt vinden is:
Welke vragen stel je aan een fokker?
Een veilig huis voor je kat, hoe maak je dat?
Basale voedingsbehoefte, wat heeft hij nodig?
Katten en honden
De verzorging van de vacht (met uitgebreide info over het bestrijden van vlooien)
Katten en kinderen, waar moet je rekening mee houden
Et cetera…
Dit boekje is een absolute aanrader voor iedere aankomende kattenmoeder/-vader, want dit is de ultieme kat-alogus met vakkundig advies over het kiezen en trainen van je kat, met onderwerpen als het begrijpen van kattengedrag en medische kwesties en hoofdstukken die gaan over de optimale zorg voor de levens van je kat – alle negen!
Specificatie ‘De kleine Katten voor Dummies’
Titel | De kleine Katten voor Dummies |
Uitgeverij | BBNC |
Auteur | Gina Spadafori en Paul D. Pion |
Aantal pagina’s | 160 |
ISBN | 9789060388587 |
Bestel direct | Bol.com |
Meer informatie
Kattenkrabziekte. Hoe voorkom je een besmetting?
Katten benodigdheden: 3 must have accessoires die stijlvol en praktisch zijn
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Bang voor honden
Kinderen en huisdieren
Kat en kind – Houd ze beiden happy!
De invloed van huisdieren op kinderen
Onze Griekse huisdieren
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
Vragen om huisdier
Ik wilde graag een hondje. Maar kreeg een goudvis (persoonlijk blog)
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp
Katten: Prince en Bono