Kat en kind – Houd ze beiden happy
Al op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met dieren, meestal als eerste in de vorm van knuffeldieren. Een knuffeldiertje kan een echte steun voor hen zijn, bij nieuwe of lastige situaties. Ook in kinderboeken spelen dieren (meestal een hond of kat) vaak een belangrijke rol en dat is natuurlijk ook niet voor niets.
Populair huisdier
In Nederland zijn katten een ontzettend populair huisdier. Niet voor niets, want het zijn absolute gezelschapsdieren die veel gezelligheid bieden en een positieve invloed hebben op de gezondheid van mensen. Ruim een kwart van de huishoudens in Nederland heeft één of meerdere katten rondlopen. Dat maakt de kat één van de meest populaire gezelschapsdieren.
Eerste kennismaking
Een eerste kennismaking met een dier blijft in veel gezinnen niet beperkt tot een knuffeltje of verhaaltje in een voorleesboek. Meer dan de helft van de gezinnen heeft Nederland één of meerdere huisdieren, in totaal zijn er maar liefst 2,6 miljoen katten! Katten geven mensen een goed gevoel; ze zijn aanhankelijk, trouw en hebben een hoog knuffelgehalte.
Kat en kind
Katten en kleine kinderen kun je beter niet zonder toezicht bij elkaar laten. Een wat ouder kind en een kat gaat prima, maar de allerkleinsten weten nog niet waar de grenzen van een kat liggen. Logisch, want dat moeten ze allemaal nog leren. De poes gaat hier echter geen rekening mee houden en kan op zijn beurt krabben om die grenzen aan te geven. Een krab van een kat is niet altijd zo onschuldig, voorkomen is dus beter dan genezen. Mocht je kind onverhoopt gekrabd of gebeten zijn, ontsmet het wondje dan direct. Mocht de wond dik, pijnlijk en warm worden, raadpleeg dan even de huisarts.
Huisdieren in het gezin kan kinderen al vanaf een jonge leeftijd helpen een gevoel van verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier, als volwassenen socialer zijn, communicatief sterker en minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën.
Respect voor de kat
Het is belangrijk met je kind te praten en te leren hoe hij het beste met jullie poes kan omgaan. Een katje wordt bijvoorbeeld angstig wanneer je kindje hem wild en beweeglijk benadert. Leer je kind daarom zo rustig mogelijk met de kat om te gaan. Leg hem uit dat hij niet altijd zin heeft om te spelen, wanneer je kindje dat wel heeft. Laat zien hoe hij het beste het diertje kan aaien en knuffelen. Vertel je kind dat wanneer het diertje slaapt, hij hem beter met rust kan laten en wanneer de kat aan het eten is, hij niet lastig gevallen wil worden.
Waardevolle aanvulling
Omgaan met een kat kan een waardevolle aanvulling zijn op de ontwikkeling van een kind. Je kind leert dat een goede verzorging van de kat belangrijk is. Hij leert de verantwoordelijkheid om voor iets te zorgen en hij leert dat de kat een levend wezen met een eigen karakter is, die hij zal moeten respecteren.
Je kat en je baby
Als je een baby hebt gekregen is het belangrijk dat je de kat rustig aan het kindje (en de nieuwe luchtjes in huis) laat wennen. Laat hem niet zonder toezicht bij de baby komen. De kat wil hem waarschijnlijk niet bewust kwaad doen, maar er kunnen altijd ongelukkigen gebeuren. Bijvoorbeeld doordat hij met zijn scherpe nageltjes bovenop hem springt.
Als je dreumes begint rond te kruipen zal hij ongetwijfeld ook wel eens achter de kat willen aangaan. Katten zijn echter geen speeltjes en als het dier zich bedreigt voelt, kan hij je kind pijn doen door hem te krabben. Leer je zoon of dochter daarom zo snel mogelijk dat hij het dier met rust moet laten. Leer hem hoe hij de kat rustig, van voor naar achter, kan aaien.
Voor de kat is het beter om de kattenbak, etensbakje en speeltjes te verhuizen naar een rustig(er) plekje. Het diertje kan dan rustig eten en slapen, zonder te worden lastig gevallen door enthousiaste dreumessen. Vergeet niet de zandbak af te dekken, want de zandbak is natuurlijk geen kattenbak. Andersom is de kattenbak geen zandbak, dus zet die liever wat hoger, zodat de kleine onderzoeker er geen zandtaartjes in gaat bakken.
De verzorging
Vanaf een jaar of zes, kun je je kindje betrekken bij de verzorging van jullie kat. Op deze manier leert je kindje spelenderwijs verantwoordelijk te zijn over een ander levend wezen. Natuurlijk doet hij dit onder jouw supervisie, want uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van een gezond huisdier altijd bij de volwassene.
Huisregels top 5
- Laat de kat met rust als hij eet of slaapt.
- Achtervolg de kat niet.
- Leer hoe het dier op een goede manier gestreeld/geaaid kan worden.
- Laat huisdieren nooit alleen bij een baby.
- Geef beiden de kans elkaar te leren kennen.
Meer informatie
Katten benodigdheden: 3 must have accessoires die stijlvol en praktisch zijn
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Katten en kinderen
De invloed van huisdieren
Onze Griekse huisdieren
Kinderen en huisdieren
De invloed van huisdieren op kinderen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com