Kaartspelletjes voor binnen

Binnenspelen - Kaartspelletjes voor kinderen

Kaartspellen zijn mij met de paplepel ingegoten. Als klein meisje leerde ik al Jokeren en Pesten, later gevolgd door Canasta, Klaverjassen, Eén-en-twintigen, Eén-en-dertigen en tientallen andere kaartspelletjes. Op vrijdagavond werd er flink wat afgekaard met mijn ouders. Nog steeds leg ik regelmatig een “Klaverjasje” met mijn vader. Jong geleerd is oud gedaan.

Niet veel nodig

Kaarten met kinderen heeft als voordeel dat je er niet veel voor nodig hebt. Een spel kaarten is voldoende en als je dat in huis hebt, zijn er zoveel spelletjes mogelijk. Een goed vermaak waar je veel plezier van kunt hebben. Juist de variatie en verschillende spelvormen maken het veelzijdig, afwisselend en dus leuk. En ook voor de kleinere kinderen zijn er leuke, simpele spelletjes te bedenken. Kaartspelletjes die voor kleine kinderen al snel mogelijk zijn, zijn bijvoorbeeld “Zwarte pieten”, “Memorie” en “Kwartet”.

De voordelen van kaartspelletjes

Kaartspellen zijn niet alleen heel leuk om te spelen, goedkoop en klein genoeg om altijd ergens mee naar toe te nemen, het is ook goed voor de communicatieve vaardigheden van de kids. Ze leren te delen, op hun beurt te wachten, anderen voor te laten gaan en om te gaan met verlies. Maar vlak ook het educatieve aspect niet uit, zoals het leren tellen en herkennen van cijfers, zich focussen en het ontwikkelen van doorzettingsvermogen.

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuk kaartspelletjes voor binnen? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Kaartspelletjes voor binnen

Kaartspelletjes als je alleen bent

Ben je maar in je uppie en is er geen kaartmaatje in de buurt? Geen probleem! Ook dan kun je met een kaartspel prima uit de voeten! Wat dacht je van de één van de volgende spellen:

Patience

Ook in je eentje kun je prima met een spel kaarten uit de voeten. Denk maar aan het spel “Patience” ook wel door de Amerikanen “Solitaire” genoemd of zoals in Vlaanderen en Zuid-Nederland “Mochelen”. Het spel draait al zolang mee, er gaan zelfs geruchten dat Napoleon het spel al speelde tijdens zijn verbanning.

De speler schudt de kaarten en verlegt ze volgens bepaalde regels totdat de gewenste eindpositie is ontstaan. Soms lukt dat, soms niet. Sommige patiences zijn geluksspelen – het resultaat is alleen afhankelijk van de ligging van de kaarten. Bij andere patiences zijn kunde en handigheid, soms ook geheugen voor de kaarten die al gespeeld zijn, nodig om het spel tot een goed einde te brengen.

Memorie

Wie kent dit spel nou niet? Dit kun je natuurlijk Selecteer een aantal duo’s en leg deze onderste boven. Nu is het een kwestie van setjes zoeken! Hoe snel krijg jij dat voor elkaar! Hoe meer setjes je gebruikt, hoe moeilijker het gaat worden.

Zwarte Pieten

Dit spel speel je met alle kaarten, behalve de klaverboer. Na het schudden worden de kaarten uitgedeeld. Als je twee kaarten van dezelfde waarde en kleur hebt, leg je die voor je op tafel. Iedereen dit gedaan heeft, dan moet de linkerbuurman van de gever bij hem ongezien een kaart trekken. Wanneer dit een kaart van dezelfde waarde en kleur is als een van zijn eigen kaarten, dan moet hij deze ook open voor zich op tafel leggen. Als het een andere kaart is, moet hij deze bij zijn andere kaarten stoppen. Vervolgens moet hij zijn linkerbuurman bij hem een kaart laten trekken. Zo wordt er doorgespeeld totdat er nog maar één kaart over is. De speler die die boer overhoudt, is dan de zwartepiet en verliest het spel.

Kwartet

Kwartet is een kaartspel waarin je probeert zoveel mogelijk kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten) probeer te verzamelen. Natuurlijk kun je hiervoor een speciaal “kwartespel” in een bepaald thema kopen, maar je kunt het ook prima met gewone speelkaarten.

De kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld. Het is mogelijk dat sommige spelers een kaart meer krijgen dan anderen. Een speler begint door aan een willekeurige andere speler een andere kaart te vragen van hetzelfde kwartet waarvan de vragende speler al een of meer kaarten in bezit heeft. Als de gevraagde speler deze kaart heeft, moet hij deze geven en mag de vragende speler verder vragen. Als hij de gevraagde kaart niet heeft, mag hij op zijn beurt gaan vragen.

Degene met de meeste kwartetten op het eind, die wint.

Geef hem een mep!

Alle kaarten worden geschud en verdeeld onder de spelers (iedereen krijgt evenveel kaarten) net zolang totdat de kaarten op zijn. Wanneer je nog een paar restkaarten overhoudt (minder kaarten dan het aantal spelers), leg je die alvast in de pot. Iedereen heeft zijn kaarten met de beeldzijde naar beneden en niemand mag zijn kaarten alvast bekijken. De eerste speler neemt de bovenste kaart van zijn stapeltje en legt deze met de beeldzijde naar boven in het midden van de tafel, in de pot. Dit wordt om de beurt door de spelers gedaan.

Zodra iemand een heer op de stapel legt, dan moet iedereen zo snel mogelijk de heer proberen te slaan. Wie als eerste de heer slaat, mag de hele stapel hebben. De winnaar schudt de kaarten door elkaar en legt ze met de beeldzijde naar beneden op tafel. Het spel is afgelopen als iemand al zijn kaarten kwijt is. Dan worden alle kaarten geteld (één kaart = 1 punt) en de winnaar is de speler met de meeste punten.

Tellen

De speler schudt de kaarten en legt ze met de beeldzijde naar boven op een stapel. Dan gaat hij tellen: Aas, twee, drie, vier… et cetera… tot en met de heer en weer opnieuw. Bij iedere tel, raapt de speler een nieuwe kaart. Iedere keer als er een match is, legt de speler de kaart naast zich neer.

Pesten

Het spel wordt gespeeld met een spel van 52 kaarten en één joker. Er zijn twee deelnemers. Een van de spelers schudt de kaarten en deelt ze gedekt (met de rugzijden boven) rond. Ieder krijgt 10 kaarten (soms meer, soms minder). Van de overgebleven 33 kaarten wordt een stapeltje gemaakt en gedekt op tafel gelegd. De bovenste kaart wordt erafgenomen en open op tafel gelegd (met de beeldzijde boven). Nu moet de ander daar een kaart op leggen van dezelfde waarde of kleur. Dus was bijvoorbeeld schoppen acht neergelegd, dan moet daar een willekeurige schoppenkaart of een andere acht (klaver, harten of ruiten) op komen. Of een joker.

Een joker is altijd goed. Heb je geen schoppen, en ook geen acht, dan moet je “kopen”, dat wil zeggen, een kaart van het stapeltje nemen, net zo lang tot je een passende kaart vindt. Is dat gelukt, dan is de ander aan de beurt om een passende kaart neer te leggen en zo verder om en om, tot een van de spelers “uit” is en al zijn kaarten op zijn. Die heeft gewonnen. Heb je een joker, dan is het zaak die tot het laatst te bewaren, want stel dat je nog maar één kaart hebt, en de ander legt er een neer, waarop jij niet kunt antwoorden, dan moet je kopen en heb je soms zo weer acht of negen kaarten. Zijn de kaarten van het stapeltje op, dan moet je het aanvullen met de kaarten die inmiddels zijn neergelegd na die natuurlijk goed geschud te hebben.

Pestkaarten zijn:
Joker = 5 bij pakken
Twee = 2 bij pakken
Zeven = (kleven) beurt overslaan
Acht = (wacht) je mag nog een keer
Tien = (zien) Laat je kaarten zien
Boer = kleur bepalen

Een pad van snoepjes

Leg een zakje snoepjes klaar, schud de kaarten en leg ze met de goede kant naar boven, in een lange slinger op de grond. Alle spelers krijgen een pion. Om de beurt moeten ze met de dobbelsteen gooien om vooruit te komen. De pion verzet net zoveel stappen (over de kaarten heen) als dat hij ogen heeft gegooid. Op de meeste kaarten gebeurt er helemaal niets maar er zijn een paar uitzonderingen:

Heer of vrouw: je mag een snoepje pakken
Boer: leg een snoepje terug, heb je nog geen snoepje? Sla dan een beurt over
Aas: ga terug naar het begin
2: ga twee stappen verder
4: ga vier stappen terug
joker: ruil je snoepjes met iemand anders
De speler die het eerst aan de andere kant is, heeft gewonnen

De laatste zal de eerste zijn

Van alle kaarten worden diverse stapeltjes gemaakt. Het maakt niet uit hoeveel kaarten er in een stapeltje zitten, dat mag per stapeltje verschillen. Het aantal hoopjes maakt ook niet uit.

Nu mogen om de beurt de spelers één of meerdere kaarten pakken. Je mag zelfs een heel stapeltje pakken maar… je mag niet uit verschillende stapeltjes een of meerdere kaarten pakken en je mag natuurlijk ook niet meerdere stapeltjes pakken. Degene die de laatste kaart(en) pakt, heeft gewonnen!

Bouw een toren

Je kunt met kaarten natuurlijk een spelletje doen, maar je kunt er ook mee bouwen. Wie kan de hoogste toren bouwen? Wel stil zitten en houd je adem in, want voor je het weet vliegen de kaarten weer over tafel!

Ezelen

Je speelt dit spel met drie tot zes personen. Voor iedere speler heb je vier gelijke kaarten nodig. Dus bijvoorbeeld vier vrouwen, vier azen of vier tienen. De rest van de kaarten leg je weg. Je schudt de kaarten en deelt deze uit. Het is de bedoeling dat je vier gelijke kaarten probeer te verzamelen, maar je moet ook proberen niet “de ezel” te worden. De ezel is degene die als laatste reageert als iemand een viertal compleet heeft.

Iedereen krijgt vier kaarten. Tegelijk wordt er 1 kaart doorgegeven aan de buurman naast je, met de afbeelding naar beneden. Dit doe je net zo lang tot je vier gelijke kaarten hebt. Dan leg je je duim op de rand van de tafel (of iets anders dat je met elkaar hebt afgesproken). Anderen moeten je hierin nadoen en de laatste krijgt een letter van van het woord “EZELEN”. Wie als eerste het hele woord heeft verzameld, heeft verloren.

Speciale kaartspellen

Je kunt natuurlijk een standaard spel kaarten gebruiken voor je spelletjes, maar er zijn ook allerlei kaartspelletjes te koop. We hebben de leukste voor je uitgezocht.

Exploding kittens

Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

7 – 99 jaar 2 tot 5 spelers 15 minuten | Meer info over Exploding kittens

UNO

Het doel van dit spel? Troef de eerder gespeelde kaart met een kaart van dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Maar let goed op de actiekaarten en hou het bluffen van de tegenstander in de gaten!

7 – 99 jaar 2 tot 10 spelers 30 minuten | Meer info over UNO

Set

Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend.

6 – 99 jaar 1 tot 8 spelers 20 minuten | Meer info over Set

Skip-Bo

Lukt het jou om als eerste alle kaarten kwijt te raken, door ze in volgorde van 1 tot 12 af te spelen? Gemakkelijk te leren en leuk om te spelen met zowel je familie of enkel twee/drie personen. Geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar.

7 – 99 jaar 2 tot 10 spelers 20 minuten | Meer info over Skip-Bo

Halli Galli

Iedere speler krijgt een gedekte stapel kaarten. Op elke kaart staan één of meer vruchten. Om beurten draait iedere speler een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is voor iedere speler altijd maar één kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht precies 5 exemplaren zichtbaar zijn, proberen alle spelers zo snel mogelijk op de bel te drukken. Wie dat als eerste doet, krijgt alle open kaarten. De persoon die geen kaarten meer heeft, is uitgeschakeld. Wie blijft als laatste over?

6 – 99 jaar 2 tot 6 spelers 10 minuten | Meer info over Halli Galli

Beverbende

In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde.

6 – 99 jaar 2 tot 6 spelers 20 minuten | Meer info over Beverbende

Phase 10

De eerste speler die als eerste 10 verschillende fasen uitspeelt (met twee sets van drie, een reeks van zeven, of zeven kaarten van dezelfde kleur) uitspeelt, wint het spel.

7 – 99 jaar 2 tot 6 spelers 30 minuten | Meer info over Phase 10

Saboteur

In dit Saboteur kaartspel leggen de spelers met speelkaarten een mijnenstelsel met gangen aan. De spelers krijgen in het geheim een rol toegewezen. De dwergen proberen via de gangen een route naar een kaart met een verborgen edelsteen aan te leggen. De saboteurs proberen dit te verhinderen. Afhankelijk van jouw rol verdien je winstpunten (goudklompjes) met succes of een mislukking.

8 – 99 jaar 3 tot 10 spelers 30 minuten | Meer info over Saboteur

Takes 5

Spannend kaartspel Take 5! Waarin geluk, bluf en slim tellen centraal staan. Wie incasseert de minste strafpunten?

10 – 99 jaar 2 tot 10 spelers 45 minuten | Meer info over Takes 5

Shit happens (18+)

Er zijn zelfs kaartspellen voor 18 jaar en ouder, zoals dit spel Shit happens.

Shit happens.. Ja het leven valt niet mee.. Shit Happens is een hilarisch en weerzinwekkend, maar levensecht partyspel. Je komt allerlei ongewenste situaties tegen die je moet rangschikken op je ‘lane of pain’ die loopt van 1 tot 100. Wat is erger? “Je vader in z’n nakie zien” of “elke nacht in bed plassen”?

18 – 99 jaar 2 tot 6 spelers 30 minuten | Meer info over Shit Happens

liefs Marion

Meer informatie

Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!
De leukste woordspelletjes en letterspelletjes
Raadspelletjes & zoekspelletjes voor binnen
Spelletjes – Themapagina

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *