Juridische kwesties, hoe pak je ze goed aan?
Ongewenst krijg je in je leven soms te maken met juridische kwesties. Persoonlijk vind ik dat nogal lastig en stressvol, maar als je er eenmaal mee te maken krijgt, kun je er niet voor weglopen. Beter is je zo goed mogelijk voorbereiden.
Echtscheiding
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een juridische kwestie, was ik 23 jaar en net een paar maanden getrouwd. Ik wilde scheiden. Eigenlijk had ik beter nooit kunnen trouwen, maar iedereen was zo dolenthousiast over ons huwelijk, dat ik voor de trouwerij niet meer durfde te zeggen, dat ik het eigenlijk niet meer wilde. Er werd dus getrouwd, er volgde een prachtige huwelijksreis en na een paar maanden hakte ik alsnog de knoop door en vroeg een scheiding aan. Ik had een begripvolle echtgenoot, zodat alles in goede harmonie verliep. Onze scheiding verliep zelfs zo harmonieus dat we na het inwinnen van juridisch advies, hebben besloten dat één advocaat voor ons beiden meer dan genoeg was. De scheiding verliep rustig en vriendschappelijk. Na de scheiding zijn we nog een tijd als vrienden met elkaar om gegaan. Totdat hij zijn huidige vrouw leerde kennen, toen heb ik discreet een stap terug gedaan. Heel soms spreken we elkaar nog wel eens. Het grappige is dat zijn huidige vrouw een collega is van mijn huidige partner. Soms is de wereld niet zo groot.
Arbeidsconflict
De tweede keer dat ik te maken kreeg met een juridische kwestie, was niet eens zo veel later. Ik werkte als directiesecretaresse bij een ICT-bedrijf. Mijn scheiding bleek zo’n beetje een vrijbrief te zijn voor een aantal mannelijke collega’s om mij seksueel te benaderen – hoewel intimideren eigenlijk een beter woord is. Het verliep in ieder geval niet op een prettige manier. Ik zou er meerdere #metoo-ervaringen over kunnen schrijven, wat ik overigens niet ga doen, want ik laat het verleden graag rusten. Echter werd de situatie onhoudbaar. De algemeen directeur bood mij een meer dan goede andere baan aan, maar ik wilde weg. Ik wilde niet langer blijven bij een organisatie waar zo’n verdorven klimaat heerste. Echt een arbeidsconflict is het nooit geworden, want ze hebben alle medewerking verleend om mij te laten gaan, maar enige juridische ondersteuning heb ik wel nodig gehad, bijvoorbeeld bij de afwikkeling van de (financiële) schadevergoeding.
Meerdere conflicten
In de loop van mijn leven heb ik meerdere juridische conflicten gehad. Ik ben ze nooit uit de weg gegaan, heb mij altijd zo goed mogelijk voorbereid en daarom kan ik nu met een glimlach terugkijken op die momenten. Juist doordat ik me goed had voorbereid, zijn de momenten redelijk soepel en positief verlopen. Dat had ook heel anders kunnen zijn.
Natuurlijk zit niemand op juridische conflicten te wachten. Ik ook niet. Maar als je ertegen aanloopt, zorg dan dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Verzamel informatie, zorg voor een goede schriftelijke verslaglegging, verzamel bewijsmateriaal en laat je vooral goed voorlichten door mensen die er verstand van hebben. Vaak is de hele kwestie al vervelend genoeg, maak het jezelf dan in ieder geval niet nog lastiger.
Extra informatie
Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander
Partneralimentatie, is dat allemaal in kannen en kruiken?
De wereld aan zijn voeten
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com