Site pictogram Oudersenzo

Jurassic World – Fallen Kingdom

Jurassic World – Fallen Kingdom

Gisterenavond zijn Rob en ik naar de persvoorstelling geweest van de nieuwe bioscoopfilm Jurassic World – Fallen Kingdom. Alle delen die hieraan vooraf zijn gegaan, heb ik in de loop van de jaren gezien, dus natuurlijk wilde ik deze film ook zien. Dinosauriërs spreken tot de verbeelding, dus ook bij mij. Jurassic World – Fallen Kingdom is inmiddels alweer het vijfde deel, dus je kunt je afvragen of het onderwerp inmiddels niet is uitgekauwd.

Het eerste deel ‘Jurassic Park’ stamt alweer uit 1993 en was op dat moment sensationeel. Dinosaurussen kwamen ineens weer tot leven. De film werd – terecht – een gigantische hit. Niet zo gek dat er flink werd voortborduurt op dit thema. Na het eerste grote succes volgden: ‘The Lost World ‘Jurassic Park’ (1997), ‘Jurassic Park III (2001) en Jurassic World (2015). En sinds vandaag is daar Jurassic World – Fallen Kingdom aan toegevoegd.

Jurassic World – Fallen Kingdom

In iedere film zie je het weer mis gaan en blijken mensen niet in staat dinosaurussen op een veilige manier in de hand te houden. Je zou denken dat er inmiddels geen voedingsbodem meer is voor nóg een film. Toch is er nu een deel vijf, met als titel ‘Jurassic World – Fallen Kingdom’. Ik was dus erg benieuwd of de film opnieuw de spanning kon vasthouden en je (maar liefst) 128 minuten geboeid kan houden…

Wat vinden wij van Jurassic World – Fallen Kingdom

En boeien kan de film. Vanaf de eerste minuut zit je in het verhaal, maak je kennis met bekende en minder bekende gezichten en kijk je ademloos de ruim twee uur durende film uit. Wat een spektakel, wat een spanning, wat een prachtige beelden. Verwacht echter geen gelaagd verhaal (of interessante dialogen) want dat is er niet. Alles draait – zoals gewoonlijk – om geld en macht. Maar zo’n flinterdun verhaal maakt in dit geval helemaal niet uit. De spannende achtervolgingen (op verschillende manieren), de spectaculaire beelden, de opgebouwde spanning en de (ook al weet je dat het gaat gebeuren, toch) schrikeffecten, houden je focus volledig vast. Laat ik niet vergeten te vertellen dat ook de muziek geweldig is! Opzwepend en theatraal. Een prachtige combinatie die de spanning van de film nog verder doen toenemen.
Naast spanning en sensatie is er in de film af en toe ook ruimte voor luchtige humor. Bijvoorbeeld de scene met de Pachycephalosaurus, beter bekend onder de naam ‘Dikkop dino’, is hilarisch. Maar de film kent absoluut meer grappige momenten.

Groter lukt niet, intelligenter wel

Je snapt dat de film het niet kan zoeken in ‘nog groter’. Imposanter dan de T-Rex wordt lastig en groter dan een Mosasaurus (een reusachtig zeereptiel) heeft er niet bestaan. Je kunt echter wel – door het kunstmatig in te brengen – de dieren intelligenter maken. Dan wordt een reptiel – zo groot als een T-Rex met de intelligentie van een Raptor – een meer dan dodelijke combinatie. Doe daar een vuurspuwende vulkaan en een nieuwe locatie bij en je kunt je de sensatie uit deze film voorstellen. Absoluut hulde voor Bayona (regisseur) die er een boeiende film van heeft weten te maken, met geloofwaardige personages en gloednieuwe invalshoeken, waardoor je, ook al is het inmiddels het vijfde deel, géén déjà-vu momenten zal hebben.

Happy end

Nadat de nodige hoeveelheid mensen zijn opgegeten (zonder al te veel bloedspetters, zodat het ook voor de jeugdige kijkers niet onsmakelijk wordt) kent de film – zoals zijn voorgangers – natuurlijk weer een happy end. Het einde biedt echter heel veel mogelijkheden voor een deel 6… (te verwachten in 2021).

Niks negatiefs?

Misschien een klein puntje van kritiek. De film is in 3D en leent zich absoluut voor sensationele 3D effecten. Beelden dat je bijvoorbeeld het druppelende slijm van een T-Rex vlak voor je ogen ziet, zodat het lijkt dat jij op het punt staat zelf te verdwijnen in die enorme bek. Maar helaas, dat soort beelden zijn er niet. Met de techniek van tegenwoordig is dit absoluut mogelijk en toch zie ik dit maar mondjesmaat toegepast in bioscoopfilms. Echt heel jammer en in dit geval een gemiste kans.

Synopsis Jurassic World – Fallen Kingdom

In het 3D actie-spektakel Jurassic World: Fallen Kingdom keren favoriete personages terug en worden er nieuwe soorten dinosaurussen geïntroduceerd die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Welkom in Jurassic World: Fallen Kingdom! Drie jaar geleden werd het themapark en luxeresort Jurassic World verwoest door losgebarsten dinosaurussen. Isla Nublar is nu een onbewoond eiland geworden waar de overgebleven dinosaurussen in de jungle aan hun lot overgelaten zijn. Wanneer de slapende vulkaan op het eiland weer actief wordt, dreigen de dinosaurussen opnieuw uit te sterven. Claire (Bryce Dallas Howard) zet alles op alles om dit te voorkomen. Ze weet Owen (Chris Pratt) over te halen om samen met haar en een team van specialisten terug te gaan naar Isla Nublar om te proberen de dinosaurussen te redden. Owen is vastbesloten om de vermiste raptor Blue, die hij van jongs af aan heeft getraind, te vinden.

Vulkaan op uitbarsten

Als ze op het eiland arriveren blijkt de vulkaan die op uitbarsten staat niet hun grootste probleem te zijn. In dit nieuwe deel van één van de meest populaire en succesvolle filmreeksen ooit zullen Jeff Goldblum en BD Wong weer te zien zijn als Ian Malcolm en Dr. Henry Wu. De cast bestaat verder uit James Cromwell, Ted Levine, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Daniella Pineda, Toby Jones en Rafe Spall. De regie is in handen van J.A. Bayona (The Impossible), en het scenario is geschreven door Colin Trevorrow en Derek Connolly, de regisseur en co-scenarist van Jurassic World. Steven Spielberg en Colin Trevorrow treden op als uitvoerend producenten namens Universal Pictures en Amblin Entertainment. Productie is in handen van Frank Marshall, Pat Crowley en Belén Atienza.

Cast

De cast van Jurassic World – Fallen Kingdom bestaat uit: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, BD Wong, James Cromwell, Ted Levine, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Daniella Pineda, Rafe Spall, Toby Jones.

Kijkwijzer Jurassic World – Fallen Kingdom

Door de schrikeffecten en de spanning is de film geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De film is vanaf 7 juni te zien in de bioscoop. Absoluut een aanrader!

Meer informatie

Janneman Robinson & Poeh, de nieuwe film van Disney
Hotel Transsylvanië 3, op vakantie met de leukste monsterfamilie
De notenkraker en de vier rijken (The Nutcracker and the four realms)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

Mobiele versie afsluiten