Let op: Door de Coronamaatregelen heeft Juniorgamer haar activiteiten moeten staken. Hopelijk komt er een moment dat zij het weer kunnen oppakken. Derhalve heeft Oudersenzo besloten deze blog wel te laten staan, maar alleen de links naar hun site te verwijderen.
Afgelopen weekend kregen wij, gewoon aan onze eigen eettafel, de workshop “Games maken” van JuniorGamer. Rocco had een paar vriendjes uitgenodigd (15/16 jaar), maar ook de ‘oude garde’ zat paraat. Dat wil zeggen, Rob (49 jaar), Leo (73 jaar) en ik (moet ik echt mijn leeftijd zeggen? Nou vooruit, 52 jaar). Ik had vooraf geen idee wat ik kon verwachten, want hoe kun je nou in een paar uur een game leren maken? Ik ben toch geen programmeur?
Nou, dat lukt je dus gewoon wel! Binnen zo’n tweeënhalf uur kun jij de beginselen leren hoe je een vette game maakt. Een game waarin jij hebt bepaald wat er gebeurt en hoe alles eruit komt te zien. Hoe vet is dat!
JuniorGamer
De workshop van JuniorGameris een stukje maatwerk en daarom sluit het altijd aan bij de aanwezigen. Met drie handige pubers aan tafel, lag het tempo hier behoorlijk hoog. Hoewel ik bij de jongens dingen op hun beeldscherm zag verschijnen, die we écht nog niet geleerd hadden. Die gasten pakten het wonderbaarlijk snel op. Super leuk te zien hoe hun hoofd gevuld is met ideeën en hoe ze die vertalen naar een eigen game. Echt heel gaaf om te zien.
Ook de oudjes deden het goed
Maar ook de ‘oudjes’ deden het hartstikke goed en ook daar kwamen mooie resultaten uit. Ik denk dat iedereen uiteindelijk hartstikke trots was op het resultaat, Deze kennismaking met de wereld van het maken van games, smaakte absoluut naar meer. Vooral Rocco was super enthousiast en popelt er mee door te gaan. Het liefst had hij zich de volgende dag ziek gemeld voor school. Maar nee, daar trapt moeders niet in, want met “een kuchje” kun je prima op school zitten.
Het leuke is dat je direct resultaat ziet. Je maakt iets en je kunt het gelijk uittesten hoe het werkt. En dat nodigt weer uit om het volgende te bouwen. Absoluut verslavend, maar ik vind het een betere verslaving dan het gamen zelf. Met bouwen kun je dingen creëren, het prikkelt je fantasie, maar je moet er ook logisch voor nadenken, waardoor je steeds beter leert programmeren. Het is dus veel meer dan `alleen maar leuk`. Het is absoluut een opstapje naar “het echte programmeren”.
Instructeur Ruben
Onze instructeur `Ruben`, deed het fantastisch. Hij had alle geduld om dingen uit te leggen, ging volledig mee in het enthousiasme van de jongens maar ik zag vooral zijn eigen plezier. Hij vindt het zelf hartstikke leuk om te doen als fanatiek gamer. Door zijn eigen interesses begrijpt hij de doelgroep goed en ontstaat er een sfeervol en inspirerend samenzijn.
Verjaardagsfeestje of kinderpartijtje
Als je kind een fanatiek gamer is, is dit feestje absoluut een aanrader. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (en daar wordt het niveau op aangepast). Ik heb zelf kunnen ervaren dat er geen max leeftijd aan verbonden is. Hier heeft iedereen enorm genoten, dus tot en met de 73’er. Ik vond het verbazingwekkend te zien hoe snel de jonge gasten de stof oppakten en er (vaak volledig zelfstandig) mee aan de slag gingen. Ik zou willen dat ze de leerstof op school zo snel oppakten. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe lang Rocco hier enthousiast over blijft. Want wie weet, is dit een eerste opstap naar gameprogrammeur en kiest hij straks een opleiding tot Javascript programmeur in plaats van de job bij Defensie. Het zou zomaar kunnen, het is in ieder geval iets waar hij blij van wordt en het daarom ook nog eens makkelijk oppakt.
Na afloop
Na afloop van de workshop krijg je een mail met daarin de link naar de benodigde software (die je gratis kunt downloaden) om verder te gaan met het maken van games. Je krijgt ook een link naar de opgeslagen games die gemaakt zijn tijdens de workshop, zodat je deze kunt downloaden om verder mee te gaan. Ook ontvang je extra tips en werkbladen van de leerstof (mocht je weer iets vergeten zijn). Zo kun je nog heel lang plezier hebben van deze workshops en fantastische games blijven bouwen!
Info over de mogelijkheden
Tijdens de workshop wordt alles door JuniorGamer verzorgd, dat wil zeggen: de software, de laptops en natuurlijk de begeleiding. Er zijn twee mogelijkheden:
Introductieworkshop
Kosten: 7,50 euro per persoon
Duur: ± 1 uur
De introductieworkshop is vooral bedoeld voor kinderen om te kijken of het maken van games iets voor ze is. Je kunt er dan een beetje aan proeven of ruiken, zonder dat er echt de diepte in wordt gegaan. Je leert de basis van de software Construct 2: het aanmaken van een figuurtje (sprite) en het toevoegen van een gedrag of actie (behavior). Je kunt op die manier een heel eenvoudig spelletje maken.
Workshop games maken
Kosten: 20 euro per persoon
Duur: ± 2,5 uur
Deze workshop is een stuk uitgebreider dan de introductieworkshop en met deze workshop ga je meer de diepte in. Naast de kennismaking met het programma Construct 2 en het aanmaken van een sprite en de toevoeging van een behavior, leer je meer over het coderen (event, sheet, variabelen) en het aanmaken van layers. Je kunt met deze kennis zelfs iets maken voor de mobiel. Als je dan zelf voor lekkere maagvullingen zorgt, is het feest compleet!
Kleine groepjes
Om de workshop goed te kunnen volgen is het belangrijk de groepjes niet te groot te maken. Het liefst wordt gewerkt in groepen van 5 tot 6 personen, zodat alle aanwezigen voldoende aandacht kunnen krijgen. Soms worden er workshops in het land gegeven, dus misschien ook wel bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook kiezen om een workshop bij jou thuis te houden. Houd er dan wel rekening mee dat er reiskosten berekend zullen worden.
Train de trainer
Bij JuniorGamer kun je ook terecht voor een training: “Train de trainer”, waarbij de medewerkers van bibliotheken, kinderopvang, vakantieparken en jongerencentra kunnen opleiden tot gamecoach.
Extra informatie
Leuke games voor de winterdagen!
Gamen, maar waarmee?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com