Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!

Je zwangerschap is een mooie maar zware periode die emotioneel veel impact op je kan hebben. Meestal ben je dat direct weer vergeten zodra je je pasgeboren kindje in je armen sluit. Je bevindt je op een roze wolk en geniet met volle teugen van je wondertje. Maar wat als je lichaam erg veranderd is na de zwangerschap? Dat kan een flinke aanslag zijn op je zelfvertrouwen. We helpen je graag om je zelfvertrouwen na de zwangerschap weer terug te krijgen met onze gouden tips.

Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!

Stretchmarks of een hangbuikje

Na de zwangerschap heeft menig vrouw last van stretchmarks, een slappere buik of een vetrolletje dat maar niet weg lijkt te willen gaan. Je buik is in 9 maanden tijd natuurlijk behoorlijk opgerekt om je baby de ruimte te bieden om te groeien. Het is dan ook heel normaal dat je buik er misschien niet meer zo uitziet als voorheen. Heb je een keizersnede gehad? Vaak heb je dan ook een litteken in de bikinilijn en is je buik wat slapper omdat de onderste buikspieren doorgesneden zijn. Toch is het fijn om je zelfverzekerd te voelen over je lichaam.

Besef dat je buik langzaam maar zeker ook nog wel wat strakker wordt. Pas een halfjaar na de bevalling kun je echt zeggen hoe je buik zich heeft hersteld. Zorg ervoor dat je gezond eet, voldoende beweegt en eventueel smeert met een crème op basis van vitamine E. Dit helpt allemaal. Houd er wel rekening mee dat de buik niet bij iedere vrouw weer precies hetzelfde wordt als voorheen. En realiseer je bovendien dat dit normaal is. Je buik definieert niet hoe aantrekkelijk je bent. Als je erg veel last hebt van je veranderde gestalte kun je altijd nog corrigerend ondergoed dragen of een buikwandcorrectie overwegen.

Je vagina na de bevalling

Veel vrouwen zijn onzeker over hun vagina na de bevalling. Dat is erg jammer. Het is immers juist belangrijk dat je tevreden bent met je eigen vagina. Doorgaans neemt je vagina weer zijn oorspronkelijke vorm aan binnen enkele maanden na de bevalling. Sommige vrouwen houden echter last van bepaalde klachten zoals incontinentie of een verminderd gevoel bij het vrijen. Oefeningen voor de bekkenbodemspieren kunnen dan een uitkomst bieden. Ook kunnen je schaamlippen van kleur of vorm veranderen na de bevalling. Dat kan geen kwaad, maar als je er erg onzeker door wordt of klachten krijgt tijdens het fietsen of vrijen kan een schaamlipcorrectie zeker een uitkomst bieden.

Je borsten na de bevalling

Ook je borsten kunnen na de bevalling blijvend veranderen. Zo kunnen ze groter worden of juist wat kleiner. Ook kan het zijn dat ze hun stevigheid hebben verloren of dat de tepels van kleur zijn veranderd. Probeer je nieuwe boobies te accepteren zoals ze zijn. Alle borsten zijn immers mooi: groot en klein. Het is soms lastig om je te realiseren hoe normale borsten eruit horen te zien. Vooral omdat we in de media doodgegooid worden met perfecte, strakke en ronde borsten met tepels die naar boven wijzen. Check deze foto’s van normale borsten eens: hier kun je precies zien dat boobiediversiteit heel normaal. Ben je toch erg ongelukkig met je borsten? Draag goede beha’s, doe oefeningen voor je borstspieren en smeer ze goed in met een verstevigende crème. Heeft dit alles geen effect? Dan kun je altijd nog voor een borstcorrectie kiezen.

Wees lief voor jezelf

Misschien wel ons belangrijkste advies: wees lief voor jezelf! Drink genoeg water, eet gezond, slik multivitaminen en sport regelmatig. Zo krijg je langzaam maar zeker weer vertrouwen in je eigen lichaam. Ook raak je eventuele zwangerschapskilo’s op deze manier makkelijker kwijt. Daar kan borstvoeding geven overigens ook bij helpen, dus doe er je voordeel mee! Realiseer je ook dat je lichaam er best anders uit mag zien na een zwangerschap en (al dan niet zware) bevalling. Je hebt een klein mensje gecreëerd, waarom zou dat geen sporen mogen nalaten? Ook ziet je lichaam er meestal beter uit dan je zelf denkt. Je partner kijkt echt niet op van een paar stretchmarks of borsten die niet meer fier overeind staan. Geniet van je baby en van je eigen lichaam. Het komt echt goed!

Liefs Amber

Meer informatie

Een borstlift na de zwangerschap, ja of nee? 4 tips!
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Bloedverlies na bevalling
Herstellen na de bevalling
Wat is een keizersnede?
Herstellen van de vagina na een zware bevalling
Wennen aan je baby
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing tegen vaginale problemen
Een nieuwe oplossing bij vaginale problemen
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Onzekerheden: Help ik een ben een ouder!
Kennismaking en eerste momenten met je baby
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *