Site pictogram Oudersenzo

Je kind voorbereiden op de komst van een baby: hoe verdeel je de aandacht?

Gefeliciteerd, je bent zwanger van je tweede kindje! Een mooie en spannende periode breekt aan. En niet alleen voor jou: ook voor je eerste spruit is dit iets heel speciaals. Niet alle kinderen reageren hetzelfde als ze horen dat ze een broertje of zusje krijgen. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van jaloerse gevoelens. Zo ook de dochter van Carlijn (32). “Mijn driejarige dochter veranderde in een klein draakje toen ze hoorde dat ze een broertje kreeg.” Je kind voorbereiden op de komst van een baby. Hoe doe je dat?

Jaloers draakje

Carlijn (32) vertelt: “Mijn oudste was drie, bijna vier, toen we haar het nieuws vertelden dat ze een klein broertje zou krijgen. In het begin reageerde ze heel enthousiast. Maar al snel sloeg dat volledig om. Toen het babykamertje klaar was en mijn dochter vaker geconfronteerd werd met spulletjes voor de baby werd het denk ik heel tastbaar voor haar. Toen begon het eigenlijk. Ze reageerde steeds meer afwijzend op haar ongeboren broertje.”

Dergelijk gedrag is niet ongewoon bij kleine kinderen. Naarmate de zwangerschap vordert, zijn jij en je partner meer en meer bezig met de komst van jullie kleintje. De babykamer wordt geschilderd, behangen en ingericht. Je koopt nog een paar leuke rompertjes en sokjes en bereidt je steeds actiever voor op de bevalling. Dit ontgaat ook je eerstgeborene niet. Het gevoel kan bij hem ontstaan dat hij niet meer zo belangrijk voor jullie is. Dat de baby hem als het ware van zijn troon stoot.

Laat je oudste kindje meehelpen

Dit kun je enigszins voorkomen door je oudste kind actief te betrekken bij de zwangerschap. Lees bijvoorbeeld samen een boekje over het krijgen van een broertje of zusje. ‘Het Grote Voorleesboek voor broertjes en zusjes’ leent zich daar uitstekend voor. Het staat vol met versjes, verhaaltjes en tekeningen over het krijgen van een broertje of zusje. Ook ‘Wat zit er in je buik, mama?’ Is een leuk en leerzaam boekje over dit onderwerp.

Ook kun je je oudste betrekken bij de voorbereidingen op de komst van de baby. Selecteer bijvoorbeeld een paar mooie kleuren voor de babykamer en laat hem daaruit een kleur kiezen. Of ga samen naar de babywinkel en laat hem een speen, rompertje of flesje uitkiezen voor het kleine broertje of zusje dat onderweg is. Zo geef je je oudste kind een gevoel van verantwoordelijkheid en benadruk je dat hij er nog steeds toe doet: hij mag immers meehelpen met het maken van belangrijke beslissingen.

Natuurlijk is dat nog geen garantie dat je kindje geen gevoelens van jaloezie ontwikkeld. Dat kan nog steeds gebeuren en is ook vrij normaal. Toon begrip voor dit soort gevoelens en benadruk zo nu en dan dat je kind echt heel belangrijk voor je is en dat je echt heel veel van hem houdt.

En als de baby er eenmaal is?

Het zoontje van Mirjam (38) werd pas jaloers toen de baby eenmaal geboren was. Mirjam vertelt: “Gedurende de zwangerschap had mijn oudste zoon helemaal geen last van jaloezie. Hij keek juist heel erg uit naar zijn kleine broertje. Maar toen de baby eenmaal geboren was, voelde mijn oudste zich enorm achtergesteld. Hij had het gevoel dat hij niet meer belangrijk was voor mij en zijn vader. Dat alleen de baby er nog toe deed. Dat hebben we opgelost door hem meer te betrekken bij de verzorging van zijn kleine broertje. Zo mocht hij helpen met hem in badje doen door bijvoorbeeld zijn haartjes te wassen. Of mocht hij het rompertje uitkiezen dat hij daarna aan kreeg.”

Mirjam betrok haar oudste kind ook na de bevalling actief bij de verzorging van de baby. Dat is een prima manier om je kindje te leren omgaan met zijn kersverse broertje of zusje. Ook is het belangrijk om regelmatig quality time te reserveren om samen met je oudste kind iets leuks te doen. Wanneer je partner bezig is met de baby heb jij tijd om met je kind naar de speeltuin te gaan, een boekje te lezen of samen te knutselen. Zo krijgt hij niet het gevoel zijn moeder kwijt te zijn aan zijn jongere broertje of zusje en creëer je een mooie harmonie binnen je gezin.

Extra informatie

Tweede keer zwanger? Wat zijn de verschillen met de eerste keer?
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Concurrentiestrijd tussen kinderen
Een tweede kind. Wat is er allemaal anders?
Zwanger van een tweede. Wat is er anders?
Zo houd je je zwangerschap nog even geheim?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten