Je kind op zwemles
God-zij-dank ben ik hier al een paar jaar van verlost. Wat vond ik die zwemlessen rampzalig. Alsof er geen einde aan kwam. Gelukkig kon ik het afwisselen met zijn vader, maar toch. Rocco is inmiddels 15 jaar en heeft zijn zwemdiploma’s A, B en C al een aantal jaar op zak. Hij kan prachtig zwemmen, maar dat heeft wel een aantal jaar geduurd (en na hem was zijn pleegbroertje aan de beurt). En in die jaren moesten we dus iedere week in zo’n warm, klam zwembad doorbrengen om te wachten tot de zwemles er weer op zat.
Waterrijk land
Natuurlijk zijn zwemdiploma’s hartstikke handig en vooral nuttig, want zodra je kindje uit het warme vruchtwater is gekropen, is hij zijn vlinderslag op slag vergeten. Aangezien Nederland een behoorlijk waterrijk land is, is het dus broodnodig je kinderen op zwemles te doen. Het liefst zo jong mogelijk. Maar let op, té jong is ook weer niet goed, want ze gaan het dan echt niet sneller leren, je martelt daar eigenlijk alleen jezelf maar langer mee.
Van 0 tot 4 jaar
Voor kinderen van 0 tot vier jaar is het aanleren van zwemslagen nog erg lastig. Je kunt ze natuurlijk wel alvast vertrouwd maken met water, door bijvoorbeeld in een pril stadium al naar babyzwemmen te gaan of naar speciale dreumescursussen te gaan. Er worden hier verschillende activiteiten voor georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan: babyzwemmen, peuterzwemmen, puppyzwemmen of ouder- en kind zwemmen. Kinderen leren hier nog niet echt zwemmen, maar wel te drijven en hoe ze op de kant kunnen klimmen.
Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?
Een goede vraag, want de meeste kinderen die verdrinken zijn tussen de nul en vier jaar oud en ik heb net al geschreven dat het onder de vier jaar lastig is om kinderen te leren zwemmen. Je kunt je kindje echter voor zijn vierde wel vertrouwd laten raken met water. De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vanaf zo’n vierenhalf tot vijf jaar. Soms kun je eerder starten, maar echt veel zin heeft het dus niet.
Zelfs voor 4-jarigen is het nog lastig om de zwemslag onder de knie te krijgen. Als je dus niet te lang iedere week in het zwembad wilt zitten, kun je eigenlijk beter pas met de zwemdiploma’s beginnen als je kindje tussen de vijf en zeven jaar is. De zwembond, de KNZB, adviseert om kinderen op vijfjarige leeftijd te laten beginnen.
Enige tijd geleden hebben we onder onze bezoekers een zwemles-enquête gehouden. Hieruit bleek dat meer dan 70% van onze bezoekers hun kinderen tussen de 4 en 5 jaar voor het eerst naar zwemles laten gaan. Slechts een kleine 14% stuurt zijn kroost pas na zijn zevende op zwemles.
Voorbereiding
Je kunt je kind natuurlijk wel alvast voorbereiden op zwemles. Ga gewoon lekker samen naar het zwembad en leer je kind op een leuke manier al een paar basisvaardigheden. Laat hem maar drijven (op zijn rug en buik), van de kant afspringen en met zijn gezichtje in het water gaan. Op die manier heeft hij geen watervrees voordat hij serieus met zijn zwemlessen aan de slag gaat! En het is nog leuk ook! Kun je gelijk zien of je kindje er een beetje aanleg voor heeft en het leuk vindt.
Schoolzwemmen
Vroeger werd er haast op alle basisscholen, schoolzwemmen gegeven. In ongeveer dertig procent van de gemeenten in Nederland is dit nog steeds het geval, maar niet in alle gevallen wordt er zwemles gekoppeld aan een zwemdiploma, gegeven. Sommige scholen kiezen bijvoorbeeld voor gymnastiekles in het zwembad. Ook starten scholen vaak pas met schoolzwemmen vanaf groep drie. Dus als kinderen ongeveer zeven jaar zijn. De meeste ouders kiezen er daarom voor om zelf alvast te beginnen met zwemles.
Kosten zwemles
Natuurlijk zijn de kosten een beetje afhankelijk van hoe snel je kind het zwemmen onder de knie krijgt en het tarief van de zwemschool. Gemiddeld mag je wel rekenen op een bedrag tussen de 400 – 600 euro voor het A-diploma. De diploma’s B en C worden beduidend sneller gehaald en vallen daarom een stuk goedkoper uit.
Bij zwemverenigingen en gemeentelijke zwembaden zijn zwemlessen vaak goedkoper dan bij particuliere zwemscholen. Ook verschilt het aantal kinderen in de groep en de kwaliteit van de zwemles. Belangrijk dus om vooraf je goed te laten informeren of gewoon eens een kijkje te nemen.
Er zijn trouwens zorgverzekeraars die de kosten van sporten vergoeden! Verstandig dus om er even een telefoontje aan te wagen en hiernaar te informeren. Dat zou toch mooi meegenomen zijn, de verzorging van kinderen is al prijzig genoeg. Sommige gemeenten hebben ook een kortingspas voor gezinnen met weinig geld, zodat je korting krijgt op de zwemles en andere sporten.
Turbocursus
Er bestaan ook ‘turbocursussen’. De kosten van deze cursussen zijn doorgaans hoger, maar je koopt dan een ‘diplomapakket’ waarin alle lessen én het diploma in zit. Het voordeel hiervan is dat je vooruit weet wat de kosten zijn. Ook is de kans groot dat je kind iets sneller zijn diploma op zak zal hebben.
Toverzwemmen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar dit is een nieuwe vorm van zwemles, wat nog niet door alle zwemscholen wordt gegeven. Tijdens deze les, zwemmen kinderen met een speciaal zwempak van ‘EasySwim’ aan. Op deze manier leren ze met plezier op een veilige manier zwemmen. Kinderen springen met dit zwempak direct het diepe water in.
De speciale zwempakken zorgen ervoor dat de kids blijven drijven. Direct de diepte in is goed voor hun zelfredzaamheid en op deze manier leren ze spelenderwijs hoe ze moeten drijven. De pakken blijven overigens niet het hele traject aan. Ze kunnen echter eenvoudig aan- en uit worden getrokken zodat de kinderen ook kunnen wennen aan zwemmen zonder dit speciale EasySmin-zwempak.
Hoe lang duurt zijn eerste diploma?
Hoe lang het gaat duren is afhankelijk van verschillende factoren. Als eerste natuurlijk je kind. Heeft hij waterangst? Op welke leeftijd beginnen zijn lessen? Pakt hij het snel op? Hoeveel kinderen zitten er in zijn zwemgroep? Hoe hoog ligt het tempo? Wat is de kwaliteit van de zwemschool? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij de snelheid waarmee hij zijn zwemdiplima A kan halen. Gemiddeld heeft een kind van vijf een jaar nodig om zijn zwemdiploma A te halen.
De zwemdiploma’s B en C gaan doorgaans een stuk sneller.
Wij vroegen onze bezoekers naar het aantal zwemuren. Een kwart van de kinderen heeft meer dan 60 uur nodig gehad om dat felbegeerde papiertje te behalen en ruim 18% zelfs meer dan 70 uur.
Vaardigheden zwemdiploma A
zwemmen met kleding aan
watertrappen met armen en benen
schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl
zelfstandig uit water kunnen klimmen
op verschillende manieren het water in springen
onder water oriënteren (ergens doorheen zwemmen)
basisconditie (basisafstand kunnen overbruggen)
drijven op buik en rug
Kledingeisen zwemdiploma A
Badkleding, shirt of blouse met lange mouwen, lange broek (of rok tot enkels), schoenen (plastic, leren of sportschoenen).
Vaardigheden zwemdiploma B
zwemmen met kleding aan
watertrappen met armen en benen (en zichzelf verplaatsen, kan richting bodem zakken)
vanaf de kant duiken
onder water oriënteren (ergens doorheen zwemmen)
schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl (technisch voldoende)
zelfstandig uit water kunnen klimmen
basisconditie (basisafstand kunnen overbruggen)
naar drijvend voorwerp zwemmen (en hierop kunnen drijven)
Kledingeisen zwemdiploma B
Badkleding, shirt of blouse met lange mouwen, lange broek (of rok tot enkels), schoenen (plastic, leren of sportschoenen)
Vaardigheden zwemdiploma C
zwemmen met kleding aan
watertrappen met armen en benen (tegelijk verplaatsen en omschakelen naar drijven en op de rug rusten)
vanaf de kant duiken
schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl (technisch goed over lange afstand)
zelfstandig uit water kunnen klimmen
goede conditie (basisafstand kunnen overbruggen)
naar drijvend voorwerp zwemmen (en hierop kunnen drijven)
Kledingeisen zwemdiploma C
Badkleding, shirt of blouse met lange mouwen, jast met lange mouwen, lange broek (of rok tot enkels), schoenen (plastic, leren of sportschoenen)
Wachtlijsten
Houd er echter wel rekening mee dat veel zwemscholen, wachtlijsten hebben. Wacht dus niet met inschrijven van je kind tot het laatste moment, maar schrijf hem alvast tijdig in. Het zou jammer zijn als je wilt beginnen en je moet gewoon nog een paar maanden wachten tot je aan de beurt bent. Sommige zwemscholen hebben een wachtlijst van langer dan drie maanden!
Meer dan de helft van onze bezoekers had te maken met een wachtlijst voor hun kind op zwemles kon. Bij 30% was deze wachttijd zelfs langer dan drie maanden! Belangrijk dus om tijdig je kind in te schrijven.
Wat betekenen de verschillende zwemdiploma’s
Voor het zwemdiploma A leert je kind de vaardigheden te beheersten voor een zwembad zonder attracties. Voor zwemdiploma B leert hij vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties. Denk bijvoorbeeld aan een glijbaan, golfslag of stroomversnelling. Bij zwemdiploma C leert je kindje op een veilige manier plezier hebben in open water. Ook leert hij iemand uit het water te redden. Eigenlijk zijn dus alle drie de diploma’s hartstikke belangrijk.
Wij vroegen onze bezoekers welke zwemdiploma’s zij belangrijk vinden voor hun kinderen. Hieronder vind je de uitslag. Ruim 80% houdt het niet alleen bij zwemdiploma A, maar gaat in ieder geval ook voor zwemdiploma B.
Zwemles voor kinderen met een beperking
Voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking is er ook een mogelijkheid om onder begeleiding van een instructrice en een verzorger hun zwemdiploma te halen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met autisme, AD(H)D, Down syndroom of een motorische achterstand. Vraag bij de zwemschool naar deze mogelijkheden. Het lesprogramma is vaak hetzelfde opgebouwd als de regulieren lessen, maar vaak worden de lessen één op één gegeven en dus niet in groepsverband.
Hoe overleef je het als ouder?
Misschien kun je het met je partner afwisselen, dat niet alleen jij belast wordt met deze wekelijkse activiteit. Voor het halen van alle drie de zwemdiploma’s, ben je echt wel zo’n twee jaar bezig (en waarschijnlijk langer). Probeer het daarom ook voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Neem een goed boek mee of je tablet (met koptelefoon) of drink een kop koffie met de rest van de ouders. Het is voor het goede doel en uiteindelijk gaan ze allemaal met een diploma naar huis!
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je kind vaker per week te laten zwemmen. Een kwart van onze bezoekers koos er bewust voor hun kind minimaal 2x per week te laten lessen.
Extra informatie
Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen
Willy Woef op zwemles
Een geschikte sport uitkiezen voor je kind
Wat is secundaire verdrinking?
Zwemles – Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Baby- en Peuterzwemmen
Een zwembad in je tuin!
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beide
Enquête ‘Kinderen en zwemles’
Water en zomer gaan goed samen!
Schoolzwemmen, moet het weer verplicht worden?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com