Je baby in het grote bad
Er komt een moment dat wordt zijn babybadje te klein en kun je de overstap maken naar “het grote bad”, maar wanneer is dit moment? Wanneer is het veilig deze stap te nemen? En welke maatregelen moet je treffen om dit zo veilig mogelijk te doen? Zo’n eerste keer in het grote bad, is best een tikkeltje spannend! Maar risicovol hoeft het zeker niet te zijn.
Vanaf welke leeftijd kan hij in het grote bad?
Zolang je baby nog een beetje wiebelig zit, is het grote bad nog geen aanrader. Het allerbelangrijkste is namelijk dat hij goed kan zitten, ook zonder steun. Voor de zekerheid kun je een badring gebruiken, die je met zuignappen aan de bodem van het bad bevestigt. Je baby krijgt dan steun aan de ring, waardoor hij veilig in het grote bad kan zitten.
Er zijn speciale badstoeltjes te koop waarin hij kan zitten, maar dat betekent overigens niet dat je hem alleen kunt laten, want dit is al-tijd gevaarlijk. Er kan van alles gebeuren, als hij in het water zit. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid, voordat je hem in het water zet. Dus alle benodigdheden hebt klaargezet. Sommige profs raden een badzitje af, omdat het een vorm van schijnveiligheid zou geven. Onderzoek zou hebben aangetoond dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden. Daarom nog eens een extra waarschuwing: Laat je kindje nooit alleen in het grote bad, óók niet in een badzitje!
Wat heb je nodig voor een badsessie?
Leg alles klaar wat je nodig hebt tijdens het badderen, maar ook voor de verzorging erna. Dit betekent:
badthermometer, hydrofiel luier, zeep/shampoo, washandje, speeltje, zitje, handdoek, kleertjes, aankleedkussen, luier, crème en haarlotion.
Juiste temperatuur
Net als in het kleine badje, is ook in het grote bad de temperatuur van het water belangrijk. De juiste temperatuur van het badwater is ongeveer 37ºC. Het is belangrijk dat je kindje zelf niet bij de heetwaterkraan komen, want hij zich kan bij een watertemperatuur van 55ºC al verbranden. Dek de kraan af of draai hem weg. Want ook de scherpe randen van de kraan kunnen gemene verwondingen geven. Zeker als hij zijn hoofdje ertegen stoot.
Antislipmat
Leg een antislipmatje in bad, zodat je baby minder snel onderuit glijdt. Dit is ook belangrijk als hij eenmaal kan staan in bad. Uitglijden is immers nooit fijn.
Verzorgingsproducten
Gebruik de juiste verzorgingsproducten, dat wil zeggen vloeibare babyzeep en – shampoo, zodat de zeep niet in zijn oogjes kan prikken. Gebruik ook geen stukje zeep, want dit zou hij in zijn mondje kunnen stoppen.
Samen in bad
Samen in bad is natuurlijk hartstikke gezellig en ook goed geschikt voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Doe dit liever niet in de eerste weken, want je baby is dan nog erg gevoelig voor bacteriën. Misschien ben jij ook nog aan het navloeien van de bevalling, dus zorg ervoor dat dit is gestopt voor je met je baby gaat badderen.
Ook voor die momenten is het belangrijk dat je alle benodigdheden in de buurt klaar hebt liggen. Vind je zo’n glibberig lijfje een beetje eng? Dan kun je eventueel een Baby shower glove gebruiken. De meningen over dit product lopen echter een beetje uiteen. De één vindt het geweldig, de ander volstrekt overbodig. Het is dus aan jou. Een hydrofiel luier kan ook prima worden gebruikt.
Alleen thuis en toch veilig samen badderen
Het zou fijn zijn als je met z’n tweeën bent, zodat je na het badderen je baby aan je partner kan geven, zodat hij hem kan aanpakken en verder verzorgen. Dan kun jij je rustig afdrogen. Als je alleen met de baby thuis bent, kan het natuurlijk nog steeds maar het is wel belangrijk dat je niet uitglijdt. Je kunt het op de volgende manier zo veilig mogelijk doen:
- Leg een brede plank over het bad en zet daarop een mand met opgevouwen handdoeken.
- Vul het bad met warm water (let op de juiste temperatuur).
- Kleed de baby uit en leg hem op de handdoeken.
- KIeed jezelf uit en stap in bad. Als je eenmaal zit, pak je je baby erbij.
- Gezellig samen badderen. Na het badderen leg je hem terug in de mand.
- Stap zelf uit bad, droog je af en kleed je aan.
- Haal de baby uit de mand en verzorg hem.
Direct afronden
Als hij klaar is in bad, vergeet dan niet het water direct weg te laten lopen. Een bad met water erin kan gevaarlijk zijn met zo’n nieuwsgierige kruiper in de buurt.
Hoe vaak in bad?
Baby’s vinden het veelal heel fijn in bad. Het lekkere warme water voelt zo fijn. Maar het is wel een behoorlijke onderneming, waar je misschien niet alle dagen tijd voor hebt. Zo lang je baby niet echt heel vies is, hoeft hij niet vaker dan twee of drie keer per week in bad.
Meer informatie
Baby in bad, waar moet je op letten
Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?
Verzorgingsproducten voor je baby
Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)
Tummy Tub – Een bademmer voor je baby
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Stappenplan baby in bad
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com