Je baby heeft de hik! Wat betekent dit?
Een hikkende baby: een heel gewoon verschijnsel. De hik is zeker geen reden tot paniek. Toch kan je je wel eens afvragen waarom de kleine hier last van heeft. En wat kan je er tegen doen?
Wat is de hik?
Het nut van hikken is onbekend. Men heeft nog nooit kunnen ontdekken welk doel het nu eigenlijk heeft. Het is een onwillekeurige samentrekking van het middenrif, wat opeens gebeurt en vaak krachtig is. Hierdoor gaat de inademing heel snel, maar deze stokt doordat de stemspleet sluit. De stemspleet? Yep, dat is een spleet tussen de stemplooien en de stembanden. Hierdoor krijg je het geluid van de hik. De frequentie van hikken is heel verschillend en kan uiteenlopen van 1 tot maar liefst 50 x per minuut. Een baby heeft hier meestal weinig tot geen last van.
Hik in je buik
Voel je kleine schokjes terwijl je zwanger bent? Grote kans dat zelfs dan je baby al de hik heeft. Heel gewoon!
Na de geboorte
Een baby hikt regelmatig maar heeft hier zelf meestal helemaal geen last van! Vaak gaan baby’s zelfs gewoon al hikkend slapen. Baby’s hebben blijkbaar niet de last van de hik, zoals wij volwassenen dat hebben. Goed om te weten! Het wordt zelfs gezien als een teken van een gezonde groei en ontwikkeling. Onschuldig dus!
Reflux
Een baby met reflux heeft een extra handicap wat betreft het krijgen van de hik. Bij deze baby werkt het klepje tussen de slokdarm en de maag nog niet zo goed als zou moeten. Omdat het klepje niet goed sluit, kan de inhoud van de maag terugkomen in de slokdarm. Het middenrif zal hierdoor geprikkeld worden en dat lokt op zijn beurt de hik weer uit!
Wat kan je er tegen doen?
Hoewel de hik dus helemaal niet erg is, vind je het misschien wel fijn om je baby van al dat gehik te verlossen. Er zijn wel een aantal dingen die je zou kunnen uitproberen.
Langzamer voeden
De hik kan ontstaan als je kindje te snel drinkt. Als het te snel veel melk binnenkrijgt, kan zijn maagje uitzetten. Daardoor kan het middenrif stotend gaan bewegen en voilá, daar is de hik. Geef hem bijvoorbeeld minder in 1x, of zorg dat het minder snel stroomt.
Iets te eten of drinken geven
Is je baby al groter, zodat het al wat eten mag, dan kan het helpen om bij een spontane hik iets te eten te geven. Met een beetje geluk stopt hiermee de hik, omdat je middenrif weer normaal gaat doen. Een beetje water geven kan natuurlijk ook helpen.
Met pauze voeden
Je kunt er ook voor kiezen om je baby tussendoor even te laten pauzeren. Laat hem even boeren en leg hem dan weer aan of ga verder met de flesvoeding. Door de pauze kan het kindje alvast een deel van de melk verwerken.
Minder lucht binnen krijgen bij het drinken
Ook de houding van je kindje bij het voeden kan invloed hebben. Als je baby veel lucht binnen krijgt bij het drinken, kan dit ook de hik veroorzaken. Door de baby rechter op te houden is hier minder kans op, waardoor het middenrif minder snel zal samen trekken. Let ook op of je baby, als je borstvoeding geeft, jouw tepel goed in zijn mondje heeft. Maakt hij veel slokgeluiden, dan heb je kans dat dit niet het geval is. Bij flesvoeding moet je proberen om de lucht achterin het flesje te houden, zodat je baby dit niet binnenkrijgt. Er zijn zelfs speciale flesjes te koop die ervoor zorgen dat een baby minder van de lucht binnen zal krijgen!
Masseren
Het ruggetje masseren zou kunnen helpen. Hiermee probeer je het middenrifje te ontspannen.
Meer informatie
Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Kinderliedjes over eten en drinken
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Alles over flesvoeding
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com